Ο «Ταραχοποιός» Κόκκος Άμμου στο Έντερο του Όστρακου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Απόψεις

Alexander Boden, In Search Of Lost Time

γράφει ο Βασίλης Ν. Πης

Το πάρτι τελείωσε - Αφήστε τα ποτά και φύγετε

Αγαπητή ‘‘ Γενιά της Ακρίδας1 ’’, γενιά μου και σεβαστοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πάρτι τελείωσε. Αφήστε τα ποτά σας και φύγετε. Και πάρτε μαζί σας και τους μύθους  σας.  Έχετε απομυθοποιηθεί. Σας έχουν κατεβεί τα παντελόνια. Επί 30 χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός  σας, λεηλάτησε τη χώρα μου,  με τ’ ακριβά επιτόκια δανεισμού, κάτω από τις εντολές της λιτότητας και της καταστολής. Η Ειρήνη άρχισε να ……… κοστίζει ακριβά. Δεν νομίζετε..! Όλα τα προβλέπουν οι αγορές σας. Αυτό μας διδάξατε τόσα χρόνια. Πήρατε και αρκετά Νόμπελ. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε, πού θα καταλήξει η  επερχόμενη άνοδος του  νεοφασισμού στην Ευρώπη και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.   Σε πόλεμο ή σε διεύρυνση  νέων αγορών προς όφελός σας;  Βέβαια ο φασισμός μπορεί να μην επανέλθει με την ίδια μορφή με την οποία την βίωσαν οι άνθρωποι στα πρώτα 50 χρόνια του 20ου αιώνα. Φανταστείτε όμως πόσες  νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν πάλι;

Ύστερα από 65 χρόνια παροχών προς τις συντεχνίες και τους αλαλάζοντες ψηφοφόρους, ο κακός ο δράκος σας  επέστρεψε για να πάρει πίσω ό,τι είχε δώσει και είχε υποσχεθεί, κάνοντας κόλαση τα όνειρα της νέας γενιάς  που ζητάει το αυτονόητο: Εργασία, Αξιοπρέπεια, Σεβασμό και Προστασία. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν τα άρθρα της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Που έμειναν όμως στοιβαγμένα άρθρα στη σειρά, χωρίς σημασία. Αν γινόταν ένα δημοψήφισμα σήμερα για την  διατήρηση της    Ευρωπαϊκής  Ένωσης, θα ψήφιζε ΟΧΙ, το 70-80% των πολιτών της. Κάθε πρόσωπο  έχει δικαίωμα στη ζωή, αλλά τι ζει αν όχι μια φάρσα και μια παρωδία; Ζει την σημερινή

« Τεχνητή Οικονομική  Κρίση », σε αντίθεση με την κρίση του ’29, όπου η μεγάλη φτώχεια, η απόγνωση και η ανασφάλεια,    οδήγησαν τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων  στα σχέδια του Χίτλερ και του Μουσολίνι,  παρατάσσοντας τους  σε αυστηρές γραμμές, κουνώντας ρυθμικά τα χείλη,  απομνημονεύοντας κάθε λέξη ιερού βιβλίου, σαν παράφρονες  παπαγάλοι.

Η γενιά που δημιουργείτε όμως να το γνωρίζετε,  οικοδομεί σοβαρές αμφισβητήσεις και αυτή η γενιά φαίνεται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις  που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την Κοινωνική Αλλαγή. Και αυτό δεν σας βολεύει. Για πόσο καιρό ακόμα όμως; Κάποτε θα γυρίσει  ο τροχός της ιστορίας και θα σταματήσει στο σημείο που θα γράφει « Υπέρ των αδυνάτων ».

Αν συνεχίσετε να οδηγείτε την Ευρώπη   προς αυτό το μέλλον, να δανείζετε άπληστα για να απομυζείτε ακόμη περισσότερο κέρδος   από τις κυβερνήσεις,  φορτώνοντας όλους του ευρωπαϊκούς λαούς που βρέθηκαν  χρεωμένοι ως το λαιμό, ενώ εσείς να δανείζεστε  με  διαφορετικούς όρους και κανόνες,  στην κυριολεξία ρουφώντας τον ιδρώτα και τους κόπους  των πολιτών σας  και να  κατασκευάζετε νέα πολύπλοκα οικονομικά εργαλεία  για να αντλείτε πλούτο και φούσκες, χωρίς να λαμβάνετε  υπόψη σας, όχι άλλο τις αγορές  σας,   αλλά το οικονομικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει  ένα ελάχιστο αξιοπρεπή βίο για τους πολίτες σας, με οικολογικά πλέον κοινά αποδεκτές βιώσιμες λύσεις,  τότε δείτε τι έπαθαν οι σατραπείες και ο Καίσαρας Βοργίας.  «Τίποτα δεν τους έλειπε για να βασιλεύσουν, εκτός  από το βασίλειο».

Σε μια εποχή όπου η έλλειψη πίστης για το μέλλον, έχει κάνει ήδη ορατά τα σημάδια της, η νέα γενιά με ποιο τρόπο θα οραματιστεί το μέλλον της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;       Το περιβάλλον οφείλει να το παραδώσει φιλικό για την επόμενη γενιά και στα παιδιά που θα γεννηθούν. Είναι ένας από τους ισχυρότερους ηθικούς κώδικες που πρέπει ν’ ακολουθήσει.  Τι είναι αυτό που ζει σήμερα αν όχι μια ελεύθερη χρήση του οικονομικού ολοκληρωτισμού;  Η γενιά μου νιώθει  σαν τους ιθαγενείς που σφάζανε οι  ισπανοί αποικιοκράτες,  με τις ευλογίες της καθολικής εκκλησίας. Αυτή η τυφλή πίστη στον νεοφιλελευθερισμό, στις επιταγές της άγριας αγοράς με την  μετατροπή ολόκληρου του πλανήτη σε μια γιγαντιαία επιχείρηση,   με σκοπό την άγρια συσσώρευση και άντληση κέρδους, μου φαίνεται σαν μια νέα εισαγωγή στον κομμουνισμό.

Αν ένας άλλος  Προμηθέας γεννιέται, που αντί της φωτιάς κρατάει στο ένα χέρι φιαλίδιο από  Γονίδια και στο άλλο φιάλη Υδρογόνου, παραβιάζοντας την  Ανθρώπινη Φύση και  διαπράττοντας  Ύβριν,   φέρνοντας  σύντομα στη Γη -  σταλμένος από τους  πανίσχυρους ημίθεους, μια χούφτα εταιριών Βιοτεχνολογίας και Ενέργειας - τα προϊόντα εκείνα  που θα σημάνουν την καταδίκη της, τότε  η Νέμεσις θα είναι αμείλικτη. Όμως τι θα γίνει αν οι Κυβερνήσεις επιτρέψουν στις εταιρείες να κατοχυρώσουν δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα Γονίδια; Τι θα γίνει με τα δικαιώματα χρήσης του αστρικού χώρου μεταξύ πλανητών και δορυφόρων; Θα πληρώνουν διόδια; Και σε ποιόν; Δείτε  ότι από το Πρωτόκολλο του Κιότο κερδισμένες  τελικά ήταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, που είχαν τεράστια κέρδη από το Σύστημα Ανταλλαγών Εκπομπών. Τους δόθηκαν  όλες οι άδειες  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δωρεάν και εκείνες χρέωσαν για αυτές τους καταναλωτές 2

Το άρθρο αυτό θέτει ερωτήματα· δεν δίνει απαντήσεις. Ένα είναι σίγουρο: Οι επερχόμενες  γενιές θα γνωρίσουν την αναπόφευκτη σύγκρουση, όχι λόγω ιδεολογιών ή πολιτισμικών χαρακτηριστικών, αλλά από τον διαρκή, αδιάλειπτο και αδιάπτωτο αγώνα για το μερίδιο της γνώσης που θα οδηγεί στην εξουσία τού πλούτου  και για τα εναπομείναντα ορυκτά καύσιμα. Τα  ηθικά κίνητρα έχουν εξαλειφθεί από την ατζέντα των  πολιτικών σας έργων, γιατί « δεν σας έχει  απομείνει παρά η δόξα να υποκλίνεστε3 »,  στις εταιρείες εκείνες που διαμορφώνουν πλέον το παιχνίδι στη σκακιέρα. Αν τα πολιτικά κίνητρα   δεν ασκούν πλέον τη γοητεία που ασκούσαν στο παρελθόν στις « μάζες », τότε που τα πλήθη εν εξάψει επευφημούσαν και παραληρούσαν, οι συνέπειες των αποφάσεών σας  ωστόσο επηρεάζουν και καθορίζουν το μέλλον των πολιτών σας.

Αν η επερχόμενη πλανητική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη λόγω της  δραματικής μείωσης των ενεργειακών αποθεμάτων και της ποσότητας νερού του πλανήτη, η συνεχής αδιαλλαξία και οι διακρίσεις σε βάρος ανθρώπινων δικαιωμάτων  θα  οδηγήσει την νέα γενιά σε ακόμα πιο ολέθριες και  πιο  ανεξέλεγκτες συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης.

Η Αποικία σας πλέον αντικαθιστά την Πόλη  μέσα στην Ευρώπη για να αποκρούσει τα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα και κάτω από την πίεση της ιδέας  ότι μπορείτε να επιβιώσετε  χωρίς βιοποικιλότητα, υψώνετε  άχρηστα τείχη γύρω από την αποικία σας, με σκοπό την πλούσια διαμονή και διάσωσή  σας. Ο πλούτος σας γίνεται αφορμή για καυχησιές και όχι ευκαιρίες για έργα. Ενώ η  γενιά  αυτή  δεν θα αποφύγει την ντροπή, να ονομαστεί γενιά της δειλίας αν στη  ψυχή της  φωλιάζει ο φόβος της ήττας παρά η ελπίδα για νίκη  και δεν ξεσπάσει την οργή της  πάνω από τα σύννεφα της  Ευρώπης, τα οποία συγκεντρώνετε αφού καταφέρατε  να γίνετε  μισητοί από την αλαζονική συμπεριφορά σας, τον υπερμεγέθη κυνισμό σας, που σας  οδήγησε τελικά να ακολουθείτε τα πράγματα και να  μην προπορεύεστε. Καταφέρατε να σας μισήσει η γενιά αυτή αφού συνέχεια την ταπεινώνετε.

Έχετε χρέος να οδηγήσετε τη νέα γενιά  στην πλανητική ομάδα που θα ανήκει· άλλη επιλογή δεν έχετε. Όταν το αστρικό υπερτερήσει του τοπικού  και αντιληφθεί την ομάδα της  με άλλο τρόπο αντίληψης  και συμπεριφοράς, ο οποίος θα γίνεις οικείος και γνώριμος, τότε θα μπορεί  να μιλά για βάσεις, μιας πλανητικής  συνύπαρξης, ανάμεσα στους δορυφόρους και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τότε η πληθωριστική αύξηση της ευφυΐας της θα είναι γεγονός. Αλλά τότε η Ευρώπη θα χρειαστεί  μια νέα ομάδα ευφυών γιγάντων, από Νέο- Προσωκρατικούς,  Μετα- Αναγεννησιακούς και Νέο-Διαφωτιστές, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.  Διαφορετικά κάθε γενιά  σαν κόκκος άμμου  θα ενοχλεί  συνεχώς το έντερο του οστράκου4, μέχρι να το πνίξει ολόκληρο και να κατεδαφίσει τα τείχη.

Στην αρχαία ελληνική πόλη, κατεδάφιζαν τα τείχη για να περάσουν με επευφημίες θριάμβου οι ολυμπιονίκες, ενώ σήμερα τα τείχη γίνονται  επικίνδυνα γι’ αυτούς που τα υψώνουν. Δείτε πως κατέρρευσε το τείχος στο Σιδηρούν Παραπέτασμα και δείτε το τείχος της ντροπής των Ισραηλινών, το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-ΜΕΞΙΚΟ, την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, …    Τα σημαντικότερα τείχη είναι αυτά που ορθώνει μέσα της η γενιά μου και αυτά τα τείχη,  δύσκολα καταρρέουν.

 

Κως, 14-10-2010

Βασίλης Πης,  Συγγραφέας

Από τις παρυφές της Ευρώπης και τις νότιες θάλασσες του Αιγαίου

Βασ. Γεωργίου 3

85 300  Κως, Δωδεκάνησα, ΕΛΛΑΔΑ

22420-22051, 28655

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Σημείωση 1  :    Από το άρθρο του Τόμας Φρίντμαν, στους New York Times, αναδημοσιευμένο στο Βήμα της Κυριακής 8-8-2010 στη στήλη του Γιάννη Μαρίνου

« Η καλή νεράιδα πέθανε  » Σημείωση 1  :    Του συγγραφέα  Κurt Andersen

 

Σημείωση 2  :    Συνέντευξη του Μπγιορν  Λόμποργκ στον Νικόλα Ζώη,

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 20/3/2010

Πράσινο Τεύχος- Οικολογία

 

Σημείωση 3:    Τάκιτος  Μάριος Πλωρίτης Έρως  Ελευθερίας και Δημοκρατίας

Εκδόσεις  Καστανιώτης

 

Σημείωση 4  :     Από τον θεατρικό συγγραφέα Χάουαρντ Μπάρκερ

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter