Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

wikimedia

Ειδική συνεδρίαση για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, με το ψήφισμα της 8ης Νοεμβρίου 2007 της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα του Κοινοβουλίου, επεσήμανε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας δεν προσφέρεται μόνο "για να υμνήσουμε τη δημοκρατία που με κόπο και θυσίες κερδίσαμε" αλλά, όπως είπε, "είναι και μία αφορμή για προβληματισμό και δημιουργική συζήτηση για το μέλλον της και τις δυνατότητές μας".

Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι "τιμούμε τη δημοκρατία και τις αξίες που πρεσβεύει, τιμούμε τον κοινοβουλευτισμό, το θεσμό που επιβεβαιώνει τη λαϊκή κυριαρχία και διακηρύσσουμε ότι ο λαός, ως οργανωμένη κοινότητα ελεύθερων και ίσων πολιτών, αποτελεί την πηγή και τον σκοπό της δημόσιας εξουσίας".

"Η δημοκρατία δεν είναι θέσφατο"

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, "η δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι θέσφατο, εκτίθεται σε κινδύνους, σε δοκιμασίες. Είναι ένα διακύβευμα, ένα στοίχημα που συνεχώς κερδίζεται με θυσίες, με αγώνες, με επαγρύπνηση".

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο σύγχρονο νόημα της έννοιας της δημοκρατίας που σημαίνει "ισότητα ευκαιριών, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων, προώθηση της δημιουργικότητας του ατόμου και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης". Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης την ανάγκη να περιοριστεί το δημοκρατικό έλλειμμα που προκύπτει από τη πολύπλοκη, παγκοσμιοποιημένη μορφή της κοινωνίας μας και να διευρυνθεί η δημοκρατία μας "διευκολύνοντας και εξασφαλίζοντας την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά και τον καθημερινό έλεγχο και την λογοδοσία κάθε μορφής εξουσίας".

"Με την έμπνευση και ταυτόχρονα την ευθύνη που μας παρέχει η ιστορία μας, η ιστορία αυτού του τόπου όπου γεννήθηκε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια η δημοκρατία και με το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες προκλήσεις, μπορούμε ως Έλληνες βουλευτές, ως Έλληνες πολίτες, να συνεχίσουμε με νέες προσδοκίες και ελπίδες τον αγώνα προς μία πραγματική και ουσιαστική δημοκρατική κοινωνία" κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter