Το νομοσχέδιο για την εθνική γεωχωρική πληροφορία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

KoSALive.gr

Όλες οι πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρονται στο χώρο, θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Την ενιαία, αξιόπιστη και ελεύθερη διάθεση γεωχωρικής πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή, τόσο μεταξύ των δημοσίων αρχών, όσο και προς τους πολίτες διασφαλίζει το νομοσχέδιο «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2007 και άλλες διατάξεις. Τροποποίηση του Ν. 1647/1986 «Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) ...κλπ» (Α΄141) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, κατά άρθρο και στο σύνολό του.

«Με το νομοσχέδιο αυτό αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο παράγει, προμηθεύεται και διαθέτει μια ενιαία και υψηλής ποιότητας ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία. Αυτό συνιστά θεμελιώδη παράγοντα εξυπηρέτησης και υλοποίησης περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών, οικονομικών και διοικητικών στόχων. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον, τις προκλήσεις για τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, τις πόλεις και τα δάση μας αν δεν κατέχουμε ανά πάσα στιγμή αξιόπιστη πληροφορία για το χώρο και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας που τον αφορούν» ανέφερε η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community).

Με την ψήφιση του νέου νόμου δημιουργείται η «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» (ΕΥΓΕΠ), σύμφωνα με την οποία τα γεωχωρικά δεδομένα διατίθενται δωρεάν για όλους τους πολίτες, ορίζεται μία μόνο δημόσια αρχή υπεύθυνη για καθένα από αυτά, η κοινοχρησία τους από όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης είναι υποχρεωτική και καθορίζονται ενιαίες προδιαγραφές ποιότητας και διαλειτουργικότητας.

Τα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε μια «Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών». Συγκροτείται η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας», ένα συλλογικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Στους επόμενους έξι μήνες η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας» θα καθορίσει την «Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας» και το «Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών», με τα οποία καθορίζονται οι επιμέρους κανόνες. Θα προκύψουν μέσα από ανοικτές διαδικασίες, όπου θα συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, συλλογικά όργανα, επιμελητήρια, ΑΕΙ και πολίτες. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την τεχνική υποστήριξη και το συντονισμό. Σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο, θα συγκροτηθεί ένα «Κομβικό Σημείο Επαφής», μία διοικητική μονάδα ή συντονιστική επιτροπή εντεταλμένη για την καταγραφή, προμήθεια, παραγωγή και επικαιροποίηση όλων των γεωχωρικών δεδομένων της δημόσιας αρχής, που θα συνεργάζεται με τον ΟΚΧΕ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλες οι πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρονται στο χώρο, θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και θα είναι γεωαναφερμένες, πρακτική που σταδιακά θα οδηγήσει στον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση μιας πράξης, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter