Γραμματεία Νέας Γενιάς: Πρόσκληση Συμμετοχής των Νέων σε Διάλογο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Γενική Γραμματείας Νέας Γενιάς
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Υποβολή Προτάσεων μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Στις 27 Νοέμβρη 2009, το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ ενέκρινε το ψήφισμα για ένα ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της Νεολαίας (2010-2018). Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν, μέσω ενός δομημένου διαλόγου με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. έχει συγκροτήσει μία Εθνική Ομάδα Εργασίας η οποία μέσα από ανοιχτό και δομημένο διάλογο θα επιδιώξει να διαγνώσει τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι σήμερα και να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Κεντρικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων στον ανοιχτό διάλογο, είτε μέσα από τις οργανώσεις και τους φορείς που συμμετέχουν είτε μέσα από τις αυτόνομες παρεμβάσεις τους.

Η Εθνική Ομάδα Εργασίας, που έχει αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση του ανοιχτού διαλόγου αποτελείται από τους παρακάτω εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων:

- Καραουλάνης Θοδωρής, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
- Πούπκος Γιάννης, Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ
- Σταμπουλίδης Παναγιώτης, «γενιά των 700 ευρώ» - G700
- Χριστάκης Τάσος, Youthnet Hellas
- Σκλαβούνος Γιάννης, ΤΟΣΥΝ Μεγάρων
- Αγγελική Μόσχου, εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
- Εκρόσωπος της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πεδίο των πολιτικών νεολαίας

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής σας στον ανοιχτό διάλογο και τη συστηματική καταγραφή των απόψεών σας, παραθέτουμε μερικούς κεντρικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο διάλογος.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στον τομέα της εργασίας;

Παρακαλούμε, σκεφτείτε τις παρακάτω διαστάσεις:

• Η απασχόληση των νέων και οι επιπτώσεις της στην αυτονομία τους. Πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
• Επιχειρηματικότητα και αυτό-απασχόληση των νέων.
• Συνθήκες εργασίας και ίση μεταχείριση. Συμφιλίωση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.
• Κατάρτιση, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Καινοτομία, δημιουργικότητα και χρήση νέων τεχνολογιών.
• Κοινωνικός διάλογος, συμμετοχικότητα και δικαιώματα των εργαζομένων.
• Κοινωνική συνοχή.

Ποια είναι τα βασικά θέματα ανάμεσα στα παραπάνω που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πως θα πρέπει να καταταχθούν σε προτεραιότητες;

Ο δομημένος αυτός διάλογος θα έχει 18μηνη διάρκεια και θα καλύπτει την περίοδο 3 προεδριών (Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία). Η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την απασχόληση των νέων, που συμπίπτει με την περίοδο της Ισπανικής προεδρίας, θα ασχοληθεί με την προτεραιότητα της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου κύκλου διαβούλευσης θα κοινοποιηθούν από την Εθνική Ομάδα Εργασίας μέχρι τις 15 Μαρτίου στην Ισπανική Προεδρία, προκειμένου να ενσωματωθούν άμεσα στα σχετικά κείμενα.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας, μέχρι τις 12 Μαρτίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα «Συμμετοχή στο Διάλογο». Κατανοούμε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, γι΄αυτό σας παρακαλούμε για την έγκαιρη συμμετοχή σας.

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter