Νέος θεσμός: Συμπαραστάτης του Δημότη και του Επιχειρηματία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Δήμος Κω

Στο άρθρο 77 του Ν.3852/2010 προβλέπεται η υποχρέωση σε δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων να επιλέξουν το αργότερο έως 28/2/2011 Συμπαραστάτη του Δημότη και του Επιχειρηματία. Πρόκειται για νέο θεσμό εσωτερικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και Ο.Τ.Α., για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

Ο συμπαραστάτης έχει ως αποστολή, πέραν από την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.

Μέσω του συμπαραστάτη, θα αποτρέπονται πρόσθετες διαδικασίες (προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη), επειδή πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται στο πλαίσιο του ίδιου Ο.Τ.Α., με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση διαδικασιών, πόρων, χρόνου, χρήματος και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/10.

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση με γραπτή τους δήλωση προς το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής.

Η επιλογή συμπαραστάτη θα λάβει χώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μετά την συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου). Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία της δημοτικής αρχής ήτοι έως την 31η Αυγούστου 2014.

Πληροφορίες παρέχονται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:00 έως 14:00 από το Γραφείο Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, αρμόδιος υπάλληλος είναι ο κ. Νεκτάριος Γεωργαντής, Διεύθυνση Ακτή Κουντουριώτη 7, Τηλ. 2242026585.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter