Από τη Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Δήμος Κω

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη για τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι το θεσμικό πλαίσιο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας δηλαδή των συνεργατικών ομάδων με το οποίο κατοχυρώνεται και η πλήρης συμμετοχή των Δήμων είναι για πρώτη φορά στην χώρα μας πραγματικότητα.

Χθες ολοκληρώθηκε η ψήφιση του στη Βουλή και γι' αυτό ευχαριστώ θερμά όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα. Τους νέους και το Τοπικό Συμβούλιο της Πόλης, τα στελέχη των Υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά τους συναδέλφους μου Βασίλη Κεγκέρογλου και Νίκο Ζωίδη που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες μας.

Με το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα επιλέξαμε τον χώρο στον οποίο θα κινηθεί ο Δήμος μας. Είναι η οικονομία και η απασχόληση.

Με το 5ετές Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης και Απασχόλησης επιλέγουμε τον δρόμο για να φτάσουμε σε μια κοινωνία που ο πλούτος της θα διανέμεται σε όλους δίκαια.

Επιλέξαμε τον δρόμο και τα εργαλεία της ενότητας, των κοινοπραξιών και των συμπράξεων, τον τρίτο δρόμο μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, τον δρόμο της κοινωνικής οικονομίας γιατί είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και τον επιλέξαμε τώρα που η πατρίδα βρίσκεται σε δραματικά άσχημη οικονομική κατάσταση, η Κως στην γήρανση του τουριστικού της κεφαλαίου και οι πολίτες χωρίς πυξίδα και μπούσουλα.

Με τον νόμο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ο Δήμος μας μπορεί να επιχορηγεί τις συνεργατικές ομάδες.

Τα νομικά του πρόσωπα να συμμετέχουν σε αυτές.

Ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα μπορεί να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας για την εκτέλεση υπηρεσιών και έργων των αρμοδιοτήτων τους.

Και το σπουδαιότερο ο Δήμος μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και με όλες τις συνεργατικές ομάδες μπορεί να συστήσουν δευτεροβάθμιο όργανο, μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που θα αναλάβει την κατάθεση και την εφαρμογή του 5ετούς Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης και Απασχόλησης που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα ξεκινάμε την σύσταση και την συγκρότηση των 9 πρώτων συνεργατικών ομάδων στις οποίες θα απασχοληθούν πάνω από 100 επιστήμονες και μη.

Καταθέτουμε σε ένα μήνα ολοκληρωμένη πρόταση για τον νέο δρόμο που επιλέξαμε με βάση το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την δημιουργία δικτύου με πάνω από 30 κοινοπραξίες και συνεργατικές ομάδες.

Ξεκινάμε ένα δεύτερο κύκλο επιμόρφωσης και κατάρτισης των πολιτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σ' αυτήν την προσπάθεια.

Χαρακτηρίζουμε το 2012 έτος Κοινωνικής Οικονομίας και συμμετέχουμε στις παγκόσμιες εκδηλώσεις των διεθνών φορέων της κοινωνικής οικονομίας που το αποφάσισαν.

Χαρακτηρίζουμε το 2013 ως έτος Ιταλικής κουλτούρας και ανάπτυξης με στόχο τον Οκτώβριο του 2013 με την άφιξη του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κω οι Ιταλοί τουρίστες να είναι πρώτοι στη λίστα των αφίξεων.

Επιλέγουμε και υιοθετούμε ως πρώτο βήμα επιμόρφωσης και κατάρτισης το Επαγγελματικό Λύκειο που μετατρέπεται σε τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και θεμελιώνουμε τις προσπάθειες για τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Μεγάλος μας στόχος είναι στο τέλος της 5ετίας η Κως να έχει καταστεί μεσογειακό κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και νέων τεχνολογιών.

Στην Κω έκλεισε μια μεγάλη περίοδος, σχεδόν τριάντα ετών, στην οποία κυριάρχησε ο προστατευτισμός του δημόσιου τομέα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σήμερα ανοίγει μια άλλη περίοδος για την οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά και για την οποία εργαζόμαστε αυτούς τους μήνες.

Η περίοδος των συνεργασιών και της σύγχρονης ανάπτυξης των συνεργατικών δράσεων και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας.

  

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter