Εισήγηση Συνέντευξης Τύπου Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Δήμος Κω

Οι θεσμικές αλλαγές που επήλθαν με το νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή τη Δευτέρα με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» παρέχουν στο Δήμο μας τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα σε επενδυτικές δραστηριότητες που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν αδύνατον.

1ον Η ΒΙΜΕΛ που ως ΕΠΕ έπρεπε να είχε καταργηθεί τον Ιανουάριο του 2011, συνεχίζει να λειτουργεί νόμιμα και μπορεί να μετατραπεί σε Α.Ε. με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση των μετοχικών μεριδίων με αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Αυτή η ρύθμιση μας παρέχει τη δυνατότητα αφενός να διατηρήσουμε την ΒΙΜΕΛ και αφετέρου να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία που θα υλοποιήσει τους στόχους μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Είναι γνωστό ότι η ΒΙΜΕΛ εντάχθηκε σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.

2ον Η ΚΕΑΣ που ως κοινωφελής επιχείρηση θα έπρεπε να συγχωνευτεί με την κοινωφελή επιχείρηση κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό των δραστηριοτήτων της, μπορεί με την σημερινή ρύθμιση να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία με την συμμετοχή του Δήμου, της κοινωφελούς επιχείρησης και Ν.Π.Ι.Δ. και ΚΤΕΛ. Αυτή η ρύθμιση μας παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ισχυρού φορέα δημοσίων συγκοινωνιών με την συμμετοχή του ΚΤΕΛ και των ΤΑΞΙ που αφενός θα θωρακίσει τις επιχειρήσεις μας και αφετέρου θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει το συγκοινωνιακό έργο των δημόσιων μεταφορών. Είναι γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημόσιες συγκοινωνίες.

3ον Ο ΧΥΤΑ της Κω που με τον νόμο του Καλλικράτη θα έπρεπε να μετασχηματιστεί από Σύνδεσμος σε ΝΠΔΔ ΦΟΣΔΑ παραμένει ως υπηρεσία του Δήμου και η αρμοδιότητα του Περιφερειακού ΦΟΣΔΑ αφορά μόνο της διανησιωτικές υπηρεσίες. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική αφού μια αναπτυξιακή δραστηριότητα που αφορά το περιβάλλον και την ανακύκλωση παραμένει υπό την ευθύνη του Δήμου. Και μάλιστα όταν όλοι οι ΦΟΣΔΑ μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στην Περιφέρεια.

4ον Ξεκίνησε στο Υπουργείο Εργασίας ο έλεγχος της νομιμότητας των καταστατικών των 12 πρώτων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για την απόκτηση του μητρώου. Η εξέλιξη αυτή μας παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την προσεχή εβδομάδα τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποστήριξη τους και την έναρξη της σύστασης και νέων επιχειρήσεων. Δύο από τις επιχειρήσεις αυτές αφορούν τις εξελίξεις για τα δάση και το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο Δήμος μας πέραν όλων των άλλων ωφελημάτων προετοιμάζεται αποκτώντας τεχνογνωσία να υπεισέλθει ουσιαστικά στην ανάληψη ευθυνών στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

5ον Εγκρίθηκε η πρόταση της σύμπραξης του Δήμου και των φορέων μας για την επιμόρφωση και κατάρτιση των ανέργων από ευπαθείς ομάδες για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας με το ποσό των 214 χιλιάδων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα προετοιμασίας της κοινωνίας μας σε συνεργατικές και συνεταιριστικές δράσεις.

6ον Συμφωνήθηκε με το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την ανάληψη από το Δήμο της ευθύνης κατασκευής των έργων προστασίας και ανάδειξης των Δασών της Κω. Μετά την εξέλιξη αυτή παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο να παρεμβαίνει άμεσα σε συνεργασία με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στην προστασία του περιαστικού δάσους της πόλης και στην προστασία και ανάδειξη των δασών στο Κοϊναριό και στην Πλάκα.

7ον Συμφωνήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη ΔΥΠΕ η παραχώρηση με προγραμματική σύμβαση στο Δήμο του Κέντρου Υγείας της Αντιμάχειας. Μετά την εξέλιξη αυτή παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει το κτήριο με στόχο την παροχή υγείας σε ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και σε άπορους συνδημότες μας. Η δράση αυτή αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους τουρίστες φιλοξενούμενους μας.

Οι δράσεις αυτές που υλοποιούνται με μεθοδικότητα, σύνεση και υπομονή είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που ψήφισε η Δημοτική Αρχή και που πιστεύουμε ότι με την ενότητα και τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων μας θα θωρακίσουν το νησί μας στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και θα δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης με στόχο την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την εργασία.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter