Τα παιδιά στο Καστελόριζο δίνουν νόημα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

ethelontes rodos

Μεγίστη Δράση: Μια αξιοσημείωτη προσπάθεια από το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Καστελλόριζου με τη βοήθεια των 'Εθελοντών Ρόδου'

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής υλοποιήθηκε στην σχολική μονάδα Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Καστελλορίζου 2011-2012, η σχολική δραστηριότητα «Από την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Θεωρία ή πράξη;» Στη δραστηριότητα αυτή εντάχτηκε και η ανακύκλωση ως πρώτη δράση και πολύ σημαντική, τόσο για τους μαθητές όσο και για την τοπική κοινωνία του νησιού.

1Η ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – 450 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών σε λίγους μήνες

Η δράση αυτή ξεκίνησε αμέσως με την έναρξη του σχολικού έτους προκειμένου οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στην ανακύκλωση των απορριμμάτων σε επίπεδο σπιτιού τους αλλά και κοινωνίας αργότερα. Στις πρώτες συναντήσεις μας, συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για το ποια υλικά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, το σημείο συγκέντρωσης αυτών των υλικών- γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, οργανικά-κομπόστ, υφάσματα και ρούχα καθώς και για την συλλογική εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού- λάμπες, κινητά, καλώδια, μπαταρίες. Επίσης η διαλογή, συσκευασία, η αποθήκευση και τελική αποστολή τους προς την μονάδα επεξεργασίας. Μετά από έρευνα για το ποιος θα είναι ο τελικός αποδέκτης αυτών, επιλέχτηκε μία νέα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) με το όνομα «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου» που ιδρύθηκε από 32 πολίτες της, με σκοπό να αναπτύξει δράση στους ευαίσθητους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της κοινωνικής συνδρομής, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου αλλά κυρίως να αφυπνίσει τους πολίτες σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία οργάνωση που στηρίζεται στον εθελοντισμό με μόνο στόχο την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά καθώς τα έσοδα από την επεξεργασία των υλικών διατίθενται σε κοινωφελής σκοπούς. Η ιστοσελίδα τους είναι http://rhodesvolunteers.wordpress.com.

Μετά την ενημέρωση των μαθητών για τα παραπάνω και για τους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων( υγειονομική ταφή, βιολογικός καθαρισμός, περιβαλλοντική και οικονομική αξία της ανακύκλωσης), οργανώνεται το σύστημα ταξινόμησης και αποθήκευσης αυτών. Ως υπενθύμιση των μαθητών δημιουργήθηκαν ετικέτες πάνω από τους κάδους ανακύκλωσης για το τι πετάμε και τι όχι καθώς και για το πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα. Οι μαθητές κάθε τμήματος συγκεντρώνουν τα υλικά σε πρώτη φάση στον κάδο που υπάρχει στην αίθουσα τους. Αποφασίστηκε κάθε τάξη να αναλάβει και ένα υλικό. Έτσι η α΄ γυμνασίου το γυαλί, η β΄ το πλαστικό, η γ΄το αλουμίνιο, η Α΄Λυκείου τις μικροσυσκευές, η Β΄το χαρτί και η Γ΄ τις μπαταρίες, τα υφάσματα και τα ρούχα. Όταν γεμίσει ο κάδος της κάθε τάξης μεταφέρεται το περιεχόμενο του, στους κεντρικούς κάδους του σχολείου και από κει μια φορά την εβδομάδα στέλνονται στην «Εθελοντική ομάδα της Ρόδου». Μια ομάδα παιδιών ορίζεται για την μεταφορά στο λιμάνι και την αποστολή τους.

Τέλος να αναφερθεί πως κατά την συλλογή τους οι μαθητές, διαχώριζαν εκείνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με την βοήθεια της εκπαιδευτικού των καλλιτεχνικών, για την κατασκευή δημιουργιών από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ομάδας με όνομα «Μεγίστη Δράση» στο τέλος της σχολικής χρονιάς είναι:

8 αποστολές συνολικής μάζας 450 Kg ανακυκλώσιμου υλικού,

45 σακούλες πλαστικό, 32 χαρτί, 3 αλουμίνιο, 4 γυαλί

Τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν: Ντερβίσι Ενριέλα, Νίτη Σταματία, Ξυπολιτάς Βασίλης, Νίτης Κωνσταντίνος, Δοινούδης Μιχάλης, Καλλάντζη Λορένα, Αποστολίδης Νίκος, Καραβέλατζη Ελένη, Αμύγδαλος Κωνσταντίνος, Μαλτέζου Κωνσταντίνα, Ραφτή Μαρία.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί της όλης σχολικής δραστηριότητας είναι: Γούναρη Χριστίνα Φιλόλογος, Κατσίμπρας Κων/νος Θεολόγος, Κωστορρίζου Ξανθή Καλλιτεχνικών και η Γκιουλέκα Θεοδώρα Χημικός, συντονίστρια της όλης δράσης.

Η δράση υποστηρίχτηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και προπάντων από την Διευθύντρια της σχολικής μονάδας Κ. Μούζακ Μπέττη.

-
Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter