Ημερίδες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

wlm

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να απολαύσουν την επίσκεψη σε χιλιάδες μνημεία που σπάνια ανοίγουν στο κοινό και μοναδικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των Ημερίδων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 50 ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή, που διεξάγεται σε τοπικό επίπεδο, έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προωθούν την ευαισθητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ.

«Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ουσιώδη πτυχή της πολιτιστικής μας πολυμορφίας και της κοινής μας ιστορίας. Οι Ημερίδες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς ενθαρρύνουν τους πολίτες να ανακαλύψουν τα διαμάντια του πολιτισμού που βρίσκονται στο κατώφλι του σπιτιού τους. Μας βοηθούν ακόμη να εκτιμήσουμε ότι η «εθνική» μας κληρονομιά έχει συχνά ευρωπαϊκή διάσταση. Οι πρόγονοί μας, για παράδειγμα, εμπνέονταν συχνά από τα τεκταινόμενα σε άλλες χώρες, όταν έκτιζαν τα σπίτια και διαμόρφωναν τους κήπους που θαυμάζουμε σήμερα» δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου.

Η γενική διευθύντρια εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς, νεολαίας και αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Gabriella Battaini-Dragoni δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις θεωρούν το κοινό αυτό πρόγραμμα πολύτιμο. Η προφανής του επιτυχία, στη διάρκεια της 20ετούς του ιστορίας, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κινητήριος μοχλός του είναι οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Κάθε χρόνο, τοπικές κοινωνίες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στην «πολιτιστική οικογένεια» και γιορτάζουν την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά.»

Εφέτος, στη διάρκεια των Ημερίδων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, το κοινό θα έχει τη ευκαιρία να απολαύσει μια πληθώρα ξεχωριστών εκδηλώσεων και μνημείων, που κυμαίνονται από το μεγαλύτερο εργοστάσιο αερόστατων στον κόσμο στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, έως ένα υπαίθριο θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο αριστούργημα του Βίκτωρα Ουγκώ «οι Άθλιοι», κοντά στο μνημείο από τη μάχη του 1815 στο Βατερλώ, στο Βέλγιο. Στη γερμανική πρωτεύουσα, θα διεξάγονται ξεναγήσεις στα διατηρημένα τμήματα του Τείχους του Βερολίνου που μεταμορφώθηκαν με ζωγραφικά έργα και γκράφιτι περισσότερων από 100 καλλιτεχνών από 20 χώρες, ενώ στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στον Έρασμο του Ρότερνταμ.

Ιστορικό πλαίσιο

Διάφορες χώρες συνεργάζονται για την προβολή της ευρωπαϊκής διάστασης της εκδήλωσης. Η Λιθουανία, η Νορβηγία και η Ελβετία προβάλλουν τους «κρυμμένους θησαυρούς» τους, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά μια σπάνια ή απρόβλεπτη όψη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που είναι κρυμμένη πίσω από τοίχους, στο έδαφος ή στη φύση. Η Γαλλία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Φινλανδία χαρτογραφούν «πολιτιστικές διαδρομές» για να προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζει την καλλιτεχνική, επιστημονική και εμπορική ζωή. Για παράδειγμα, στην Οδησσό της Ουκρανίας θα εγκαινιαστεί ένας χάρτης για τα ευρωπαϊκά μουσεία κρασιού.

Παράλληλα, διεξάγεται σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις διαγωνισμός φωτογραφίας, "Wiki loves monuments", με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ανακαλύψουν ξανά την πολιτιστική, ιστορική και επιστημονική σημασία της γειτονιάς τους. Η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, Europeana, προωθεί το ευρωπαϊκό βραβείο για την καλύτερη φωτογραφία κτιρίου «Art Nouveau».

Αξιοποιώντας τις εκδηλώσεις αυτής της χρονιάς, στις 10-12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, στην Πολωνία, το 4ο φόρουμ των ημερίδων ευρωπαϊκής κληρονομιάς με θέμα "Value the Heritage! European Heritage and Economic Development" («Ας αξιοποιήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά! Ευρωπαϊκή κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη») Στο φόρουμ αυτό θα λάβουν μέρος υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εθνικοί συντονιστές των ημερίδων ευρωπαϊκής κληρονομιάς για να συζητήσουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο πολωνός υπουργός πολιτισμού και εθνικής κληρονομιάς κ. Bogdan Zdrojewski.

Οι ημερίδες ευρωπαϊκής κληρονομιάς, που εγκαινιάστηκαν το 1985, διεξάγονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα 50 κράτη που έχουν προσυπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τον πολιτισμό συμμετέχουν στις ημερίδες ευρωπαϊκής κληρονομιάς προβάλλοντας νέους πολιτιστικούς θησαυρούς και επιτρέποντας την είσοδο σε ιστορικά κτίρια που κανονικά είναι κλειστά στο κοινό. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπογραμμίζουν τις τοπικές τέχνες και παραδόσεις, την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης αλλά ο απώτερος στόχος τους είναι η προβολή της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες:

Οι εκδηλώσεις των ημερίδων ευρωπαϊκής κληρονομιάς ανά χώρα στη διεύθυνση: www.ehd.coe.int

Φόρουμ ευρωπαϊκής κληρονομιάς: http://www.4ehf.pl

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter