Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cottbus

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, η επιτροπή του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Cottbus παρουσίασε ένα ειδικό ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία ταινιών σχετικών με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και απένειμε το σχετικό βραβείο στην ταινία 'Hanoi Warsaw', σε σκηνοθεσία Katarzyna Klimkiewicz από την Πολωνία

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cottbus είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση κινηματογραφικών παραγωγών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.Central and Eastern Europe. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 600 επαγγελματίες επισκέπτες και περισσότερες από 140 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από κινηματογραφιστές της Κεντρικής και την Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζονται σε πέντε χώρους σε διάστημα έξι ημερών, ενώ στη συνέχεια διαγωνίζονται για βραβεία σε διάφορες κατηγορίες.

Το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής Βραβείων το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010 από τον Carsten Lietz εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βερολίνο. Ο κ. Lietz υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του κινηματογράφου στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων. «Είναι τιμή μου να παρουσιάζω το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cottbus. Όλες οι υποψήφιες ταινίες δείχνουν πως ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο για την ενημέρωση θεμάτων που αφορούν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.»

Η ταινία που απέσπασε το βραβείο, 'Hanoi Warsaw' αναφέρεται στα θέματα του αποκλεισμού και σχολιάστηκε από την επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτό το πολύπλοκο θέμα μέσα από την παρουσίαση μιας νέας γυναίκας από το Βιετνάμ που προσπαθεί να βρει το δρόμο της σε ένα ξένο περιβάλλον, στους δρόμους της Βαρσοβίας. Η σκηνοθέτης της ταινίας Katarzyna Klimkiewicz περιγράφει την έμπνευσή της για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος: «Η ταινία βασίζεται στις τρομακτικές ιστορίες μεταναστών που φτάνουν παράνομα στην Πολωνία. Αντίστοιχες ιστορίες έχουμε ζήσει και εμείς οι Πολωνοί, όταν, όχι πολύ παλαιότερα, αναζητήσαμε μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ευρώπη. Συνειδητοποιώ ότι σήμερα είμαστε εμείς που προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή και κάνουμε σαν να μη βλέπουμε αυτούς που την ψάχνουν.»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία που βραβεύθηκε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.hanoi-warsaw.com

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες στην Ειδική Κατηγορία Ευρωπαϊκού Βραβείου είναι:

• Wenn Die Welt Uns Gehört (Όταν μας ανήκει ο κόσμος); 2010, σκηνοθεσία Antje Kruska και Judith Keil, Γερμανία.

• Vespa (Vespa); 2010, σκηνοθεσία Diana Groó, Ουγγαρία/Σερβία.

• Periferic (Outbound); 2010, σκηνοθεσία Bogdan George Apetri, Ρουμανία/Αυστρία.

• Detsata Na Druzhbata (Τα παιδιά του Drujba); 2009, σκηνοθεσία Svetoslav Draganov, Βουλγαρία.

• Muzica În Sânge (Music in the Blood); 2010, σκηνοθεσία Alexandru Mavrodineanu, Ρουμανία/Γαλλία.

Η ανάγκη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στο να επιστήσει την προσοχή των εθνικών κυβερνήσεων στα συναφή θέματα. Η Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού επελέγη ως το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για τον εορτασμό της επετείου των 10 χρόνων από το Συμβούλιο της Λισαβόνας, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να λάβουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η φτώχεια.

Παρόλο που τα συστήματα κοινωνικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τα πιο ανεπτυγμένα στον κόσμο, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι μορφές του φαινομένου είναι πολλές και πολύπλοκες, όμως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

• Περισσότεροι από 84 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος της χώρας τους). Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 17% του πληθυσμού της Ευρώπης.

• Ένας στους δέκα ευρωπαίους ζει σε νοικοκυριό όπου κανένας δεν εργάζεται.

• Για το 8% των Ευρωπαίων, παρότι έχουν δουλειά, δεν είναι αρκετή για να τους απομακρύνει από τα όρια της φτώχειας.

• Περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό την απειλή της φτώχειας και επηρεάζονται δυσανάλογα.

Στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους:

• Η αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για να τους επιτραπεί να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

• Η προώθηση της δημόσιας στήριξης για την κοινωνική ένταξη και την εξασφάλιση δέσμευσης από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

• Η προώθηση μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας, όπου αναγνωρίζεται ότι η κοινωνία στο σύνολό της επωφελείται από την καταπολέμηση της φτώχειας.

• Η ανανέωση της δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων στην επιδίωξη αυτού του σκοπού.

Δράσεις:

Εντός του 2010, διοργανώνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καινοτόμες δράσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συζητήσεις, συνέδρια και διαγωνισμούς που προβάλλουν τα επιτεύγματα και προωθούν τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, έχουν συναφθεί εταιρικές σχέσεις με μεγάλους διοργανωτές εκδηλώσεων στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και το Διεθνές Φεστιβάλ Δημοσιογραφίας της Περούτζια.

Στις ευρωπαϊκές εκδηλώσεις συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα φορέων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εκείνων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς και των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Σε εθνικό επίπεδο, έχουν εκπονηθεί προγράμματα που υιοθετούν τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικών που έχουν οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα οποία έχουν ληφθεί υπόψη τα ζητήματα και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους. Τα εν λόγω προγράμματα υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του EY2010.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.2010againstpoverty.eu

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter