Επίσκεψη Χρυσόγελου στη Σαντορίνη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Εκλογές 2010

Επίσκεψη στη Σαντορίνη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ" και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με την κίνηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Χρυσόγελος και η κ. Ευθυμιάτου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την Πρωτοβουλία Εστιατόρων του νησιού για την ανάδειξη της Σαντορίνης ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού, με την "Επιτροπή για την Ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζερόπλοιου Sea Diamond", με το προεδρείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων καθώς και με ενεργούς πολίτες του νησιού.

Υποστήριξη σε πρωτοβουλίες για βιώσιμες μορφές τουρισμού

Με την Πρωτοβουλία των Εστιατόρων του νησιού για την ανάδειξη της Σαντορίνης ως προορισμό γαστρονομικού τουρισμού και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Βασίλη Ζαχαράκη -Πρόεδρο των Εστιατόρων Σαντορίνης, Γιώργο Χατζηγιαννάκη και Άγγελο Αγγελόπουλο, εστιάτορες, συζητήθηκε η σημασία της πρωτοβουλίας για το νησί και η ανάγκη ευρύτερης υποστήριξης για να ολοκληρωθούν προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες αλλά αφορούν στο σύνολο. Οι εκπρόσωποι του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ διαβεβαίωσαν για την συμπαράσταση προς την πρωτοβουλία αυτή με παρεμβάσεις τους τόσο μέσα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ελπίζουν να έχουν ισχυρή παρουσία, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσφέρθηκαν, μάλιστα, να βοηθήσουν ώστε να διοργανωθεί μια ειδική έκθεση στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν την άνοιξη 2011, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλο και με τον ελληνικής καταγωγής (από τη Ρόδο) βουλευτή των Βέλγων Οικολόγων Πράσινων και υπουργό στην περιφερειακή κυβέρνηση των Βρυξελλών Χρήστο Δουλκερίδη (με αρμοδιότητα σε θέματα τουρισμού, στέγασης και παιδείας).

Όπως δήλωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου: "Η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιαστεί από τους επιχειρηματίες και τους φορείς του νησιού και να υποστηριχθεί ενεργά από τον Δήμο Θήρας, τα Υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια, ώστε να ενδυναμώσουν πιο βιώσιμα μοντέλα τουρισμού, να αναδειχθεί και να βοηθηθεί η παραγωγή και διακίνηση τοπικών ποιοτικών προϊόντων καθώς και η ποιότητα στην γαστρονομία. Η σύνδεση του τουρισμού με την τοπική ταυτότητα (προϊόντα -τοπική κουζίνα) και τον πολιτισμό μας είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που απαιτούνται ώστε πράγματι ο τουρισμός να συμβάλλει στην συνολική ευημερία της κοινωνίας".

Μαζί στην κινητοποίηση για ανέλκυση του SEA DIAMOND

Λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση της Επιτροπής στην Σύνταγμα, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, οι δυο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συζήτησαν με τους εκπροσώπους της "Επιτροπής για την Ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζεροπλοίου Sea Diamond" κ.κ. Σπύρο Καβαλλάρη, Κώστα Τσιγαρίδα και Γιάννη Χρυσό την κατάσταση την κατάσταση σχετικά με το θέμα του ναυαγίου. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι παρά το λόγια υπουργών της κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει γίνει μετά από τόσο καιρό και οι αρμόδιοι δεν απαντούν καν σε επιστολές και τις εκκλήσεις της Επιτροπής για συνάντηση. Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί το ναυάγιο να μετακινηθεί και να βυθιστεί σε μεγαλύτερο βάθος ή/και να διαλυθεί ελευθερώνοντας ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων υλικών, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες για την ανέλκυσή του, όσο είναι αυτό ακόμα εφικτό. Οι εκπρόσωποι του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ενημέρωσαν την επιτροπή ότι υποστηρίζουν την κινητοποίηση των φορέων της Σαντορίνης, και στην εκδήλωση στο Σύνταγμα θα δώσει το παρόν αντιπροσωπεία της κίνησης, με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο, υποψήφιο Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τη Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Επίσης, δεσμεύτηκα να πιέσουν για να δοθεί δημοσιότητα σε όποια ευρήματα σχετικά με το ναυάγιο και τις επιπτώσεις του καθώς και απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για το πότε θα ξεκινήσει η ανέλκυση του ναυαγίου,

Όπως δήλωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου: "Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας ενισχύθηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της 3ης φάσης της σχετικής επιστημονικής έρευνας από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την ανίχνευση αυξημένων συγκεντρώσεων υδραργύρου, μόλυβδου και άλλων τοξικών στοιχείων σε ψάρια και οστρακοειδή της ευρύτερης περιοχής. Φυσικά υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν και να συστηματοποιηθούν οι μετρήσεις και η έρευνα για τις πιθανές πηγές αυτών των τοξικών ουσιών και την βιο-συσσώρευση τους σε θαλασσινά, με τον συντονισμό και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη αν συμβεί το χειρότερο, εξαιτίας της αδράνειας που επιδεικνύει, παραβιάζοντας ακόμα και τις σχετικές υποχρεώσεις της διοίκησης που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για απάντηση προς τους πολίτες για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται η υπόθεση της ανέλκυσης του ναυαγίου να γίνει υπόθεση ευρύτερων δυνάμεων και η αλληλεγγύη μας προς την Σαντορίνη να ενδυναμώσει με δεδομένο ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα".

Αναγκαία η πολύπλευρη στήριξη στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων

Στην επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, οι υποψήφιοι του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νίκος Χρυσόγελος και Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου συζήτησαν με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Μάρκο Καφούρο και τον Διευθυντή της κ. Ματθαίο Δημόπουλο, για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης και την πετυχημένη πορεία της τα τελευταία χρόνια που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμπιστοσύνη των παραγωγών στην Ένωση, να μηδενιστούν τα χρέη της και να προωθεί εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και ευρύτερες πρωτοβουλίες. Με περίπου χίλια ενεργά μέλη, η Ένωση στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί αλλά προωθεί και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα, όπως η φάβα, το ντοματάκι, γλυκά του κουταλιού κα. Στη συνάντηση αναλύθηκαν και οι δυσκολίες που η συγκεκριμένη αναπτυξιακή πορεία της Σαντορίνης και η οικονομική κρίση εγκυμονούν για το μέλλον της γεωργίας στο νησί. Οι δυο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις και εκφράστηκε αμοιβαία διάθεση για αλληλοενημέρωση και κοινές πρωτοβουλίες μέσα από τον διακριτικό ρόλο κάθε φορέα, για την προώθηση σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικών και πρακτικών για να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά, που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες περιοχές, η ανάγκη για προστασία του σαντορινιού αμπελώνα, τόσο από τις πιέσεις των χρήσεων γης όσο και της αλλαγής των ντόπιων ποικιλιών. Για τον σκοπό αυτό συν-εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις τόσο στο επίπεδο του Δήμου Θήρας, με τις νέες, αυξημένες πλέον αρμοδιότητές του σε θέματα χωροταξίας αλλά και αγροτικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλλά και με εισηγήσεις -προτάσεις σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Ευρωκοινοβούλιο και η UNESCO για την ανάδειξη και προστασία του αμπελώνα του νησιού. Οι εκπρόσωποι του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ξεναγήθηκαν στους παραγωγικούς χώρους όσο και στους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, συνομίλησαν με τους χημικούς (συναδέλφους του Νίκου Χρυσόγελου, μια και είναι Χημικός αλλά και της Χριστίνας Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου που είναι χημικός – μηχανικός) και τους άλλους εργαζόμενους της Ένωσης, ενώ δοκίμασαν και κάποια από τα εξαιρετικά κρασιά της Ένωσης.

Όπως δήλωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίουι: "Είναι πολύ σημαντικό το έργο της Ένωσης που κατάφερε να ξαναδώσει πνοή στην αγροτική δραστηριότητα που ήταν σε κάμψη, να συντάξει τους αµπελοοινικούς χάρτες, ενώ συνέβαλε με οργανωμένο τρόπο στο να βελτιωθεί το εισόδημα των ανθρώπων που επιμένουν κάτω από δύσκολες συνθήκες να συνεχίσουν να ασχολούνται με την γεωργία. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι η Ένωση καταφέρνει να αξιοποιεί μεταξύ άλλων και εργαλεία όπως είναι η οικονομική ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους δραστηριοτήτων που διατηρούν τις παραδοσιακές πρακτικές (καλλιέργεια -κλάδεμα των αμπελιών, διατήρηση τοπίου) αλλά και αυτών που αφορούν στα μικρά νησιά. Είναι απαραίτητο η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να χαράξουν, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, μια αγροτική πολιτική προσαρμοσμένη στις δυνατότητες αλλά και τις συνθήκες που αντιστοιχούν σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου, να στελεχώσουν με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό τις σχετικές υπηρεσίες καθώς και να ενεργοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για αγροπεριβαλλοντικά σχέδια και βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής υπαίθρου. Τόσο ο Δήμος Θήρας όσο και η Περιφέρεια πρέπει να ιεραρχήσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση ξεκάθαρων χρήσεων γης που να προστατεύουν τον αμπελώνα αλλά και την αγροτική γη, να θέσουν σαφή όρια στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή της και να επεξεργαστούν κίνητρα-εργαλεία που θα βοηθήσουν, ιδιαίτερα τους νέους, να απασχολούνται και να επιβιώνουν μέσα από την παραγωγή ποιοτικών - βιολογικών τοπικών προϊόντων. Η σύνδεση του τουρισμού με την τοπική παραγωγή, μέσα από την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού και την παρουσία των τοπικών προϊόντων στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και σε γειτονικά νησιά, μέσω από δίκτυα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των νησιών, είναι μια ανάγκη που πρέπει να υποστηριχθεί αποφασιστικά".

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter