Οικολογικός Άνεμος - Περιοδείες στις Κυκλάδες

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Εκλογές 2010

Περιοδείες Νίκου Χρυσόγελου και Χριστίνας Ευθυμιάτου στις Κυκλάδες

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα τη Δευτέρα 1/11, ο  Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ περιοδεύει σε νησιά των Κυκλάδων ως τις 7/11. Στη Σύρο και Νάξο περιοδεύει το ίδιο διάστημα η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων του συνδυασμού, ενώ στα Δωδεκάνησα  περιοδεύει ο Μιχάλης Κουμπιός υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης  Δωδεκανήσου.


Συμμετοχή στη συνέλευση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και στο debate υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Κυκλάδων

O Nίκος Χρυσόγελος συμμετείχε τη Δευτέρα 1/11/2010 στη συνέλευση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την οικονομία, τη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο Ν. Αιγαίο.  Η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου συμμετείχε την ίδια μέρα στην πολιτική συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων αντιπεριφειαρχών Κυκλάδων (debate) που διοργάνωσε το κανάλι TV1 στη Σύρο.

Περιοδεία στη Σύρο, ημερίδα και προτάσεις για την υπέρβαση της οικονομικής κρίση σε τοπικό επίπεδο, πράσινες λύσεις για το ΝΕΩΡΙΟ

Την Τρίτη 2/11 πρωί, ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με την υποψήφια του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ από τη Σύρο Βασιλική Νάκου επισκέφθηκαν το ΙΚΑ, την εφορία, το ΚΕΠ καθώς και μαγαζιά της Ερμούπολης συζητώντας με τους πολίτες και μοιράζοντας το υλικό του συνδυασμού. Τα δυο στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ επισκέφθηκαν, επίσης, το πολύ ενδιαφέρον Βιομηχανικό Μουσείο της πόλης, όπου ξεναγήθηκαν από το διευθυντή του κ. Κ. Μπιτζάνη και συζήτησαν τρόπους για να αναδειχθεί το σημαντικό έργο που γίνεται.

Την Τρίτη 2/11 το βράδυ, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου και οι υποψήφιοι με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ στη Σύρο (Νίκος Βαρθαλίτης, Βασιλική Νάκου, Στέφανος Λαρεντζάκης και Κυριακή Κυρίτση) και στη Μύκονο (Νίκος Ασημομύτης) συμμετείχαν στην εκδήλωση διαλόγου που συνδιοργάνωσαν μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, με θέμα “Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου”.      

“Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις

για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο.

Η περίπτωση του

ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου”


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου και στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:

·Γιάννης Στεφάνου, εκπρόσωπος επιχείρησης ΝΕΩΡΙΟΥ

·Γεώργιος Πολυδούλης, πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου

·Αθανάσιος Βατίστας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τους συντάκτες έκθεσης για την κρίση στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο

·Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

·Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Μια πρωτοβουλία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του Οικολογικού Ανέμου με σκοπό τη συμβολή στην εξεύρεση πράσινων λύσεων για την τοπική οικονομία και απασχόληση.

“Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις

για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο.

Μια πρωτοβουλία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του Οικολογικού Ανέμου με σκοπό τη συμβολή στην εξεύρεση πράσινων λύσεων για την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Την Τετάρτη 3/11, το πρωί, ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τον Νίκο Βαρθαλίτη, υποψήφιο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για τη Σύρο, επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο Σύρου και συνομίλησαν με τον πρόεδρό του κ. Μήτσικα καθώς και τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου Εργαζομένων ΝΕΩΡΙΟΥ κ. Πολυδούλη σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους, την ανεργία που χτυπάει όλο και περισσότερο το Ν. Αιγαίο αλλά και τη Σύρο (με το κλείσιμο επιχειρήσεων) καθώς και για τη μεγάλη μείωση εισοδημάτων, την ίδια στιγμή που απουσιάζουν οι κοινωνικές υποδομές που θα περιόριζαν τις επιπτώσεις της κρίσης. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί η πρόταση που συν-διαμορφώθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, την προηγούμενη μέρα.

Επισκέψεις στο Τελωνείο, ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου περιόδευσε στη Σύρο το τριήμερο 1-3/11 μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού στη Σύρο Νίκο Βαρθαλίτη, Βασιλική Νάκου, Στέφανο Λαρετζάκη και Κυριακή Κυρίτση. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν το Τελωνείο της περιφέρειας Κυκλάδων, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του και τις ενδεχόμενες διοικητικές αλλαγές εν όψει Καλλικράτη. Επισκέφθηκαν, επίσης,  την Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων του Νομού Κυκλάδων και συζήτησαν με τον Διευθυντή της κ. Τομαή σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές και την μεγάλη ανάγκη για άμεση αναλυτική ενημέρωση των αιρετών που θα προκύψουν από τις εκλογές της 7ης (και 14ης) Νοεμβρίου αλλά και για ανοικτή διαβούλευση για τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ΟΤΑ. Την ίδια ημέρα, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Ταμείο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών για τα θέματα προτεραιότητας εν όψει της λειτουργίας της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πριν την αναχώρησή της για Νάξο, όπου διαμένει, για να συνεχίσει τις επαφές της με νησιώτες άλλων περιοχών.

Περιοδεία στην Τήνο την Τρίτη 2/11

Την Τρίτη 2/11 ο Νίκος Χρυσόγελος περιόδευσε στην Τήνο. Επισκέφθηκε τα περισσότερα μαγαζιά και τη λαική του νησιού και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δεκάδες πολίτες της Τήνου, με εργαζόμενους στην εφορία, στις υπηρεσίες και στις τράπεζες του νησιού. Συζήτησε σκέψεις και προτάσεις για θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τήνο αφού παλιότερα είχε προσφερθεί να βοηθήσει εθελοντικά στο να προχωρήσει η ανακύκλωση στο νησί και είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να τους ενημερώσει γύρω από θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συζήτηση με νέους του νησιού για τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και σχετικά με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν (πχ εθελοντικό καθαρισμό ακτών). Στην περιοδεία του αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος συνομίλησε με πολλούς κατοίκους του νησιού για την οικονομική κρίση και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να υπάρξουν στα νησιά για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.  

Περιοδεία στην Μύκονο την Τετάρτη 3/11

Την Μύκονο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ»  την Τετάρτη 3/11 στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Κυκλάδες.  Μαζί με τον υποψήφιο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Μύκονο Νίκο Ασημομύτη, ενεργό πολίτη του νησιού που επέλεξε συνειδητά πριν από μερικά χρόνια να επιστρέψει στο νησί και να ασχοληθεί με την βιοκαλλιέργεια, περιόδευσαν σε οικισμούς του νησιού και συνομίλησαν με ενεργούς πολίτες, μαγαζάτορες καθώς και με εργαζόμενους σε υπηρεσίες και τράπεζες της Μυκόνου.  

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο  Νίκος Ασημομύτης, επισκέφθηκαν την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου και συνομίλησαν με τα στελέχη της για το σημαντικό έργο που επιτελεί, αναδεικνύοντας την πραγματική πλευρά της Μυκόνου, αυτήν του νησιού του πολιτισμού και της τέχνης.  

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο  Νίκος Ασημομύτης επισκέφθηκαν επίσης την εφορία του νησιού και συνομίλησαν με την διευθύντρια και το προσωπικό. Όπως προέκυψε και από τη συζήτηση αλλά και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι ίδιοι με τα μάτια τους, ενώ σήμερα επιτελείται ένα σοβαρό έργο, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς, η εφορία έχει πλήρως απογυμνωθεί από προσωπικό. Παρά τις δεκάδες επιστολές της Δ/ντριας της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου στο αρμόδιο υπουργείο και τις δικαστικές αρχές για να συμπληρωθεί η υπηρεσία με το αναγκαίο προσωπικό, για να μπορεί να ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις και να αντιμετωπίσει φαινόμενα φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής, οι προϊστάμενες αρχές φαίνεται να αδιαφορούν.

Στην περιοδεία αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Νίκος Ασημομύτης συνομίλησαν με πολλούς κατοίκους του νησιού για την ανάγκη να προβάλλεται και να ενισχύεται η «άλλη» Μύκονος, αυτή του πολιτισμού, της ποιότητας των ανθρώπινων σχέσεων, της προστασίας του νησιωτικού χρώματος, της αντίστασης στη διαφθορά, των συνειδητών επιλογών ζωής, των υπεύθυνων επαγγελματικών επιλογών και καλών παραδειγμάτων.

Συμμετοχή στο debate υποψήφιων περιφερειαρχών

Το βράδυ της Τετάρτης 3/11 ο Νίκος Χρυσόγελος επέστρεψε στην Σύρο από τη Μύκονο για να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση στο κανάλι TV1 μεταξύ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ήταν η μόνη συζήτηση που έγινε μεταξύ όσων διεκδικούν την διοίκηση της περιφέρειας, με ευθύνη κυρίως του κ. Μαχαιρίδη που αρνήθηκε την πρόταση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για συζητήσεις σε 6 νησιά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και φορέων. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει από τις 4/10 τη διοργάνωση τηλεμαχιών σε 6 νησιά. Ενώ οι κκ Συρμαλένιος και Κόκκινος απάντησαν θετικά, ο κ. Μαχαιρίδης και η κ. Καφαντάρη δεν απάντησαν και έτσι καμία τέτοια συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε. Μοιραία οι 2 τηλεμαχίες στη Σύρο (περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών) ήταν και οι μοναδικές ευκαιρίες που είχαν οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου να ακούσουν τις θέσεις των συνδυασμών πάνω στα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα στις λύσεις τους.     

Καλούμε τους πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμά μας καθώς και των άλλων υποψηφίων συνδυασμών για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να αποφασίσουν την Κυριακή με γνώμονα το ποιος έχει τις καλύτερες ιδέες για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων στα νησιά μας. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες καθώς οι πολίτες στις 7 Νοεμβρίου θα εκλέξουν για πρώτη φορά Περιφερειακό Συμβούλιο με αρμοδιότητες, δυνατότητα διαχείρισης σημαντικών κονδυλίων και λήψης κρίσιμων αποφάσεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον των νησιών μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Εκδήλωση διαλόγου στη Σύρο: Πράσινες λύσεις και ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος

Ο Νίκος Χρυσόγελος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου και οι υποψήφιοι με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ στη Σύρο (Νίκος Βαρθαλίτης, Βασιλική Νάκου, Στέφανος Λαρεντζάκης και Κυριακή Κυρίτση) και στη Μύκονο (Νίκος Ασημομύτης) συμμετείχαν στην εκδήλωση διαλόγου που συνδιοργάνωσαν μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, την Τρίτη 2/11 με θέμα “Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου”. Στην εκδήλωση μίλησαν οι:      

- Γιάννης Στεφάνου, εκπρόσωπος επιχείρησης ΝΕΩΡΙΟΥ.

-  Γεώργιος Πολυδούλης, πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου.

-  Αθανάσιος Βατίστας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τους συντάκτες έκθεσης για την κρίση στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.

-  Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

-  Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ενώ μεταξύ άλλων παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σύρου κ. Μήτσικας. Το βασικό ομόφωνο συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι πρέπει να συνδεθούν οι επιμέρους πολιτικές ώστε να προωθηθούν με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο επενδύσεις στις πράσινες/ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και περιβαλλοντικές υποδομές (αφαλατώσεις με συστήματα ΑΠΕ, επεξεργασία λυμάτων κ.α.) με τρόπο όμως που θα εξασφαλίζει ότι τα οφέλη θα παραμένουν στην τοπική  κοινωνία. Μέρος τουλάχιστον των υποδομών πρέπει να κατασκευαστεί τοπικά, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ιδιαίτερα το ΝΕΩΡΙΟ στη Σύρο μπορεί να αναλάβει μέρος αυτών των δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και διασφάλισης των αναγκαίων προγραμμάτων.

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ,  Νίκος Χρυσόγελος, πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί μια συμμετοχική εταιρία – με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου, των εργαζομένων στο ΝΕΩΡΙΟ καθώς και της εταιρίας αλλά και των κατοίκων – που θα αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια παραγωγής ενέργειας από πράσινες, ανανεώσιμες πηγές. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αξιοποιήσουν όλες τις επαφές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μεταφερθεί εμπειρία από ανάλογα σχήματα που λειτουργούν στην Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Ακούστε όλες τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων εδώ: http://wp.me/pZ7Bh-EO

Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου και Χριστίνας Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου στη Σύρο

Τη Σύρο επισκέφθηκαν το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ν. Χρυσόγελος συνοδευόμενος από την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου.

Συμμετοχή στη συνέλευση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και στο debate υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Κυκλάδων

O Nίκος Χρυσόγελος συμμετείχε τη Δευτέρα 1/11/2010 στη συνέλευση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την οικονομία, τη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο Ν. Αιγαίο.  Η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου συμμετείχε την ίδια μέρα στην πολιτική συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων αντιπεριφειαρχών Κυκλάδων (debate) που διοργάνωσε το κανάλι TV1 στη Σύρο.

Περιοδεία στη Σύρο, ημερίδα και προτάσεις για την υπέρβαση της οικονομικής κρίση σε τοπικό επίπεδο, πράσινες λύσεις για το ΝΕΩΡΙΟ

Την Τρίτη 2/11 πρωί, ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με την υποψήφια του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ από τη Σύρο Βασιλική Νάκου επισκέφθηκαν το ΙΚΑ, την εφορία, το ΚΕΠ καθώς και μαγαζιά της Ερμούπολης συζητώντας με τους πολίτες και μοιράζοντας το υλικό του συνδυασμού. Τα δυο στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ επισκέφθηκαν, επίσης, το πολύ ενδιαφέρον Βιομηχανικό Μουσείο της πόλης, όπου ξεναγήθηκαν από το διευθυντή του κ. Κ. Μπιτζάνη και συζήτησαν τρόπους για να αναδειχθεί το σημαντικό έργο που γίνεται.

Την Τρίτη 2/11 το βράδυ, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου και οι υποψήφιοι με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ στη Σύρο (Νίκος Βαρθαλίτης, Βασιλική Νάκου, Στέφανος Λαρεντζάκης και Κυριακή Κυρίτση) και στη Μύκονο (Νίκος Ασημομύτης) συμμετείχαν στην εκδήλωση διαλόγου που συνδιοργάνωσαν μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, με θέμα “Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου”. Ο διάλογος ήταν ζωντανός καθώς ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από επιστήμονες όσο και από εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων. Το βασικό ομόφωνο συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι πρέπει να συνδεθούν οι επιμέρους πολιτικές ώστε να προωθηθούν με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο επενδύσεις στις πράσινες/ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και περιβαλλοντικές υποδομές (αφαλατώσεις με συστήματα ΑΠΕ, επεξεργασία λυμάτων κα) με τρόπο όμως που θα εξασφαλίζει ότι τα οφέλη θα παραμένουν στην τοπική  κοινωνία. Μέρος τουλάχιστον των υποδομών πρέπει να κατασκευαστεί τοπικά, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ιδιαίτερα το ΝΕΩΡΙΟ στη Σύρο μπορεί να αναλάβει μέρος αυτών των δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και διασφάλισης των αναγκαίων προγραμμάτων.       

Την Τετάρτη 3/11, το πρωί, ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τον Νίκο Βαρθαλίτη, υποψήφιο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για τη Σύρο, επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο Σύρου και συνομίλησαν με τον πρόεδρό του κ. Μήτσικα καθώς και τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου Εργαζομένων ΝΕΩΡΙΟΥ κ. Πολυδούλη σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους, την ανεργία που χτυπάει όλο και περισσότερο το Ν. Αιγαίο αλλά και τη Σύρο (με το κλείσιμο επιχειρήσεων) καθώς και για τη μεγάλη μείωση εισοδημάτων, την ίδια στιγμή που απουσιάζουν οι κοινωνικές υποδομές που θα περιόριζαν τις επιπτώσεις της κρίσης. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί η πρόταση που συν-διαμορφώθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, την προηγούμενη μέρα. Συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε κρίσιμες παραγωγικές δραστηριότητες μέσα από την στροφή σε πράσινες επενδύσεις αλλά και για να διαμορφωθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στα νησιά μέσα από μια συγκροτημένη περιφερειακή πολιτική. Μια πολιτική που συνδέει την απεξάρτηση των νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω επιχειρηματικών πρωτοβουλιών όπου συμμετοχή και ρόλο θα έχουν οι εργαζόμενοι στο ΝΕΩΡΙΟ, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η αυτοδιοίκηση καθώς και οι κάτοικοι της Περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, θα μένουν στις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις και οι επενδύσεις θα είναι συμβατές με τα χαρακτηριστικά και τις περιβαλλοντικές αντοχές των νησιών.

Επισκέψεις στο Τελωνείο, ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου περιόδευσε στη Σύρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού στη Σύρο Νίκο Βαρθαλίτη, Βασιλική Νάκου, Στέφανο Λαρεντζάκη και Κυριακή Κυρίτση. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν το Τελωνείο της περιφέρειας Κυκλάδων, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του και τις ενδεχόμενες διοικητικές αλλαγές εν όψει Καλλικράτη. Επισκέφθηκαν, επίσης,  την Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων του Νομού Κυκλάδων και συζήτησαν με τον Διευθυντή της κ. Τομαή σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές και την μεγάλη ανάγκη για άμεση αναλυτική ενημέρωση των αιρετών που θα προκύψουν από τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου αλλά και για ανοικτή διαβούλευση για τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ΟΤΑ. Η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου έχει δουλέψει για πολλά χρόνια με φορείς και ενεργούς πολίτες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την εργασία της αλλά και ως περιβαλλοντικά δραστήριος πολίτης.  

Την ίδια ημέρα, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Ταμείο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών για τα θέματα προτεραιότητας εν όψει της λειτουργίας της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πριν την αναχώρησή της για Νάξο, όπου διαμένει, για να συνεχίσει τις επαφές της με νησιώτες άλλων περιοχών.

Σχετικά με τις επισκέψεις αυτές η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου δήλωσε: “Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην προοπτική λειτουργίας των ΟΤΑ και της αιρετής Περιφέρειάς για συντονισμό και ενδυνάμωση των προσπαθειών για υποστήριξη και προώθηση της αγροτικής παραγωγής παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων στα νησιά της Περιφέρειας, μικρά και μεγάλα. Η αγροτική δε παραγωγή των νησιών μας αποκτά μια ιδιαίτερη αξία υπό τις συνθήκες  της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης Οι υποψήφιοι του Οικολογικού Ανέμου αν εκλεγούν δεσμεύονται να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα αυτό.”

Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Τήνο

Την Τήνο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ»  την Τρίτη 2/11 στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Κυκλάδες.  Κατά την επίσκεψή του συνομίλησε με αγρότες αλλά και με πολίτες στην λαϊκή του νησιού, επισκέφθηκε τα περισσότερα μαγαζιά και συνομίλησε με δεκάδες πολίτες της Τήνου, με εργαζόμενους στην εφορία, στις υπηρεσίες και στις τράπεζες του νησιού. Συζήτησε σκέψεις και προτάσεις για θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τήνο αφού παλιότερα είχε προσφερθεί να βοηθήσει εθελοντικά στο να προχωρήσει η ανακύκλωση στο νησί και είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να τους ενημερώσει γύρω από θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συζήτηση με νέους του νησιού για τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και σχετικά με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν (πχ εθελοντικό καθαρισμό ακτών).

Στην περιοδεία του αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος συνομίλησε με πολλούς κατοίκους του νησιού για την οικονομική κρίση και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να υπάρξουν στα νησιά για να μειωθούν οι επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα παραδείγματα που συζητήθηκαν ήταν οι ανταλλαγές προϊόντων, η συνεργασία μεταξύ των νησιών με στόχο την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και η στροφή προς την κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ιδιαίτερα ειδών διατροφής, που ενώ μπορούν να παραχθούν τοπικά, συχνά εισάγονται. Στην περιοδεία του «έπεσε» πάνω και στον κ Γ. Μαχαιρίδη και στελέχη του συνδυασμού του που επισκέπτονταν την Τήνο. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσει και με υποψηφίους των δημοτικών συνδυασμών.

Το βράδυ της ίδιας μέρας επέστρεψε στην Σύρο για να συμμετάσχει στην ημερίδα «Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις – η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, μετά την επίσκεψή του στην Τήνο δήλωσε: «Η Τήνος διαθέτει έναν σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, εξαιρετικά χωριά, σημαντική παράδοση στις τέχνες, στην καλλιέργεια της γης και σε κτηνοτροφία-τυροκομεία. Η στροφή του νησιού προς τον τουρισμό πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ενδυναμώσει τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλλει στην αλληλο-υποστήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η σοφία του παρελθόντος και να συνδεθεί με σύγχρονες πράσινες – οικολογικές λύσεις και γνώσεις, κατάλληλες για τα νησιά, ιδιαίτερα σε θέματα καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, δόμησης κτιρίων, διαχείρισης των απορριμμάτων και επεξεργασίας των λυμάτων. Οι διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία) χρειάζεται να καταναλώνουν τοπικά, ποιοτικά προϊόντα, ώστε αφενός οι επισκέπτες να γεύονται μοναδικά προϊόντα αλλά και οι ασχολούμενοι με τη γεωργία και κτηνοτροφία να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, ιδιαίτερα με βιολογικές μεθόδους και με τοπικούς σπόρους και ποικιλίες. Αλλά και ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε νέες κατευθύνσεις όπως πχ γαστρονομικές.

Είναι απαραίτητο ο Δήμος να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς αναβαθμίζοντας την λαϊκή αγορά του νησιού. Αλλά και οι πολίτες επιλέγοντας τοπικά, ποιοτικά προϊόντα μπορούν να «ψηφίζουν» καθημερινά υπέρ της στήριξης της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. Κάτι τέτοιο έχει μεγάλη σημασία σε μια εποχή οικονομικής κρίσης αλλά και αυξανόμενης εισαγωγής προϊόντων, ιδιαίτερα ειδών διατροφής, που θα μπορούσαν να παράγονται τοπικά. Τα νησιά μας πρέπει να αποτελέσουν ένα δίκτυο συνεργασίας και αλληλοσυμπληρούμενων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια, εφόσον εκλεγούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο και πρόγραμμα, μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής για την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.


Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στην αποτυχία των μέχρι σήμερα πολιτικών, είναι όμως κυρίως μια πολιτική δύναμη στο Ν. Αιγαίο που διαθέτει λύσεις για τα προβλήματα των νησιών με δεδομένο ότι έχει επεξεργαστεί - και συζητήσει όλη αυτή την περίοδο με εκατοντάδες φορείς και πολίτες - συνεκτικές προτάσεις και πρόγραμμα για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Καλούμε τους πολίτες, πριν ψηφίσουν, να διαβάσουν το πρόγραμμά μας για να κρίνουν οι ίδιοι αν τους εκφράζει. Με μια ισχυρή παρουσία του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί τους καθώς και στην στροφή προς μια πράσινη-οικολογική κατεύθυνση».

Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Μύκονο

Τη Μύκονο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ»  την Τετάρτη 3/11 στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Κυκλάδες. Μαζί με τον υποψήφιο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Μύκονο Νίκο Ασημομύτη, ενεργό πολίτη του νησιού που επέλεξε συνειδητά πριν από μερικά χρόνια να επιστρέψει στο νησί και να ασχοληθεί με τη βιοκαλλιέργεια, περιόδευσαν σε οικισμούς του νησιού και συνομίλησαν με πολίτες, μαγαζάτορες καθώς και με εργαζόμενους σε υπηρεσίες και τράπεζες της Μυκόνου.  


Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο  Νίκος Ασημομύτης, επισκέφθηκαν την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου και συνομίλησαν με τα στελέχη της για το σημαντικό έργο που επιτελούν, αναδεικνύοντας την πραγματική πλευρά της Μυκόνου, αυτήν του νησιού του πολιτισμού και της τέχνης.  


Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο  Νίκος Ασημομύτης επισκέφθηκαν επίσης την εφορία του νησιού και συνομίλησαν με την διευθύντρια και το προσωπικό. Όπως προέκυψε και από τη συζήτηση αλλά και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι ίδιοι με τα μάτια τους, ενώ σήμερα επιτελείται ένα σοβαρό έργο, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς, η εφορία έχει πλήρως απογυμνωθεί από προσωπικό. Παρά τις δεκάδες επιστολές της Δ/ντριας της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου στο αρμόδιο υπουργείο και τις δικαστικές αρχές για να συμπληρωθεί η υπηρεσία με το αναγκαίο προσωπικό, για να μπορεί να ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις και να αντιμετωπίσει φαινόμενα φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής, οι προϊστάμενες αρχές φαίνεται να αδιαφορούν.


Στην περιοδεία αυτή ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Νίκος Ασημομύτης συνομίλησαν με πολλούς κατοίκους του νησιού για την ανάγκη να προβάλλεται και να ενισχύεται η «άλλη» Μύκονος, αυτή του πολιτισμού, της ποιότητας των ανθρώπινων σχέσεων, της προστασίας του νησιωτικού χρώματος, της αντίστασης στη διαφθορά, των συνειδητών επιλογών ζωής, των υπεύθυνων επαγγελματικών επιλογών και καλών παραδειγμάτων.


Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Νίκος Χρυσόγελος επέστρεψε στην Σύρο για να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση στο κανάλι TV1 μεταξύ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τη μόνη συζήτηση που έγινε μεταξύ όσων διεκδικούν την διοίκηση της περιφέρειας, με ευθύνη κυρίως του κ. Μαχαιρίδη που αρνήθηκε την πρόταση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για συζητήσεις σε 6 νησιά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και φορέων.


Ο Νίκος Χρυσόγελος, μετά την επίσκεψή του στην Μύκονο δήλωσε: «Η Μύκονος παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως ένα νησί της διαφθοράς και της απάτης, διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις και έχει να αναδείξει αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες στον τομέα της διαφάνειας, του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής, των υπεύθυνων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα άτομα με ακεραιότητα και προσωπική υπευθυνότητα την πλήρωσαν συχνά όταν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαφθορά είτε αποκάλυψαν παρόμοια φαινόμενα. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αρνητική εικόνα του νησιού δεν την έχουν τόσο όσοι συμμετείχαν σε φαινόμενα διαφθοράς και οικειοποίησης των δημόσιων αγαθών και πόρων (κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του κόσμου) αλλά κυρίως πρόσωπα που είτε συγκάλυψαν είτε αδιαφόρησαν για παρόμοια φαινόμενα καθώς και ορισμένα ΜΜΕ που επιλέγουν να κάνουν ανεύθυνη δημοσιογραφία προσβάλλοντας αδιάκριτα όλη την τοπική κοινωνία αντί να αποκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, να παρουσιάζουν τα πράγματα όπως είναι και να βοηθούν στην διαφάνεια και εξυγίανση. Αλλά αυτό που εξοργίζει περισσότερο σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς, ενώ υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραβάσεων μεγάλης σημασίας, σε περιοχές όπως η Μύκονος, και μετά όσα έχουν γίνει με περιστατικά διαφθοράς, έχουν αφήσει σχεδόν διαλυμένη την εφορία της Μυκόνου, παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές με σημαντικό προσωπικό κόστος προσπάθειες της διευθύντριας και του προσωπικού που έχει απομείνει στην υπηρεσία. Είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης της διαφθοράς, όταν αφήνονται χωρίς βοήθεια από τις προϊστάμενες υπηρεσίες άνθρωποι που προσπαθούν να λειτουργήσουν μια υπηρεσία με τόσο καθοριστικό ρόλο την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης.


Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ με μια ισχυρή παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι στο πλευρό των πολιτών και φορέων που επιδιώκουν και αγωνίζονται για να είναι τα νησιά μας παράδειγμα κοινωνικής υπευθυνότητας, διαφάνειας και αλληλεγγύης, κέντρα πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, εργαστήρια πράσινων λύσεων».

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter