Πρωτοβουλία για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Αθλητισμός

wikimedia
Με πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η τελετή έναρξης δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα, 14.9.2010, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους αθλητικών φορέων και σωματείων, καθώς και πολίτες που έχουν υποστεί βία στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρίσταντο:

-ο Υπουργός Υγείας κ.Α.Λοβέρδος

-ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χ.Καστανίδης

-ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χ.Παπουτσής

-ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ.Τ.Χυτήρης

-η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Ε.Χριστοφιλοπούλου

-ο Υφυπουργός Υγείας κ.Χ.Αηδόνης

-ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Γ.Νικητιάδης

-ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ.Λ.Οικονόμου

-ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ.Γ.Δημήτραινας

-ο Γεν.Γραμματέας Αθλητισμού κ.Π.Μπιτσαξής

-ο Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας κ.Μ.Κοντογιάννης

-ο κ.Ευ.Μαρινάκης, Πρόεδρος Super League

-ο κ.Π.Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής Super League

-ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κ.Σ.Πιλάβιος

-ο κ.Σ.Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών)

-ο κ.Σ.Καλογιάννης, Πρόεδρος Β΄και Γ΄ Εθνικής

-o κ.Ηλ.Λογαράς, Πρόεδρος ΟΠΕ (Ομοσπονδία Προπονητών Ελλάδος)

-ο κ.Π.Γερακάρης, Πρόεδρος ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών)

-οι προπονητές κ.κ.Ντ.Μπάγεβιτς, Ε.Βαλβέρδε, Μ.Ουζουνίδης, Γ.Δώνης και Μ.Στόρε

-η κυρία Αν.Τυχερού, θύμα βίας στα γήπεδα

-ο κ.Θ.Νταβέλος, Αναπλ.Πρόεδρος ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας)

-ο κ.Β.Τεροβίτσας, Πρόεδρος ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας)

-ο Διευθυντής Δ/νσης Φυσικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας κ.Σ.Δασκαλάκης

-η κυρία Ε.Φουσέκη, Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ (Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων) Υπουργείου Παιδείας.

Στην εκδήλωση επίσης παρίσταντο, οι ποδοσφαιριστές κ.κ. Τρ.Δέλλας, Π.Καφές, Ν.Λυμπερόπουλος, Ν.Γεωργέας, Ι.Σκόκο, Α.Νικοπολίδης, Α.Παπαδόπουλος, Β.Τοροσίδης, Α.Ριέρα, Σ.Ντουντού και Γ.Μανιάτης, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΑΠ κ.κ.Κ.Πούλιος, Β.Παπαδόπουλος, Γ.Σίμος και Κ.Ευαγγελάτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζοντας τους παρισταμένους είπε τα εξής:

"Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας καλωσορίσω στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ξέρετε δεν σας καλωσορίζω μόνον ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και σαν παλιός πρωταθλητής, που αγάπησε και εξακολουθεί να αγαπά τον αθλητισμό.

Στα γήπεδα και στα στάδια διαμορφώνονται χαρακτήρες, αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Εκεί δοκιμάζονται φυσικές αντοχές και ψυχικά αποθέματα, εκεί το άτομο συνειδητοποιεί την ανάγκη της συλλογικότητας και μαθαίνει να δίνει για να πάρει.

Τα φαινόμενα βίας που δυστυχώς παρακολουθούμε θέτουν σε αμφισβήτηση την ηθική του αθλητισμού και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας είναι αναμφισβήτητες. Αναμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι φτάσαμε πλέον σε οριακό σημείο. Ο χουλιγκανισμός αποκτά όλο και πιο ακραία μορφή. Παράνομες πράξεις και εγκληματικές ενέργειες συντελούνται με πρόσχημα το αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, που επιχειρείται να καλυφθούν με τον μανδύα του φανατισμού για την ομάδα. Οι πρωταγωνιστές βίαιων επεισοδίων είναι οι χειρότεροι εχθροί της φανέλας που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

Δεν είναι αρκετό πια να εκφράζει κανείς τον αποτροπιασμό του για τη βία στα γήπεδα. Ούτε να κρίνει τα περιστατικά αυτά μόνο εντός των ορίων κάποιων αθλημάτων. Είναι σημάδια και σήματα μίας αρρωστημένης κατάστασης πραγμάτων, που τα γεννάει αλλά και που - με κάποια διεστραμμένη ανοχή - τα χωνεύει.

Η Πολιτεία, οι αθλητικοί φορείς, η Γενική Επιτροπή Διαιτησίας και τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται αντιμέτωποι με την ευθύνη της καταπολέμησης αυτού του φοβερού φαινομένου. Λύσεις υπάρχουν, όταν βρίσκεται η βούληση.

Αν δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι στα γήπεδα θα μπορούν να πηγαίνουν παιδιά και έφηβοι για να χαρούν και να ζήσουν τη συγκίνηση μίας ωραίας προσπάθειας, τότε είμαστε συνένοχοι διαιώνισης της απαράδεκτης κατάστασης.

Θεωρώντας ως δεδομένη τη συνεργασία σας και την από κοινού δράση στην επίτευξη του σκοπού μας, είμαι στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ."

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ.Στέλιος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

"Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών νιώθω περήφανος για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώτος πολίτης της χώρας μας, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της βίας στα γήπεδα και γενικώς στους αθλητικούς χώρους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας όχι μόνο υιοθέτησε και στηρίζει την προσπάθεια του ΠΣΑΠ για τη βία, αλλά μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα που ξεκινήσαμε, καθώς η βοήθειά του είναι απλόχερη.

Το ενδιαφέρον σας, κύριε Πρόεδρε, για τα νιάτα και τον αθλητισμό και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για να επιστρέψει η οικογένεια στις κερκίδες των αθλητικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο τιμά όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού, αλλά παράλληλα δίνει τη δύναμη σε όσους έχουν πληρώσει το τίμημα της βίας και έχουν αισθανθεί τον πόνο και την απώλεια.

Ο ΠΣΑΠ ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του με 15λεπτη καθυστέρηση στα παιχνίδια της Α΄ αγωνιστικής του πρωταθλήματος, όπως και με το παράλληλο σύνθημα "Δεν μας θέλετε άλλο στο γήπεδο".

Θα συνεχίσουμε χάρις στη δύναμη που αντλούμε από τη δική σας παρουσία και αρωγή. Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία και την καλή διάθεση όλων θα βιώσουμε καλύτερες καταστάσεις, ενωμένοι, μονιασμένοι, με φροντίδα για το αύριο, για τα παιδιά μας, με προσοχή για το σήμερα αλλά χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το χθες. Σας ευχαριστώ."

Τέλος, μίλησε η κυρία Ανδρονίκη Τυχερού, θύμα βίας στο γήπεδο:

"Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, μετά από ένα περιστατικό που βίωσα χωρίς τη δική μου θέληση. Είμαι ένα από τα θύματα της γηπεδικής βίας που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και έχει πολλά πρόσωπα. Πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι στον καθένα μπορεί να συμβεί, όπως σε μένα. Να πας στο γήπεδο για δουλειά ή διασκέδαση και αντί να επιστρέψει στο σπίτι του να χρειάζεται ξαφνικά ιατρική βοήθεια.

Η ζωή είναι το σπουδαιότερο αγαθό και οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε και να το σεβόμαστε. Ο φανατισμός όπως και ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν οδηγούν πουθενά και έχουν μόνο άσχημα αποτελέσματα. Ένας συμπολίτης μας χωρίς να φταίει σε τίποτα μπορεί να αλλάξει η ζωή του από τη μια στιγμή στην άλλη, εξαιτίας της απροσεξίας ή της κακής συμπεριφοράς άλλων. Το γήπεδο πρέπει να είναι τόπος διασκέδασης και όχι τόπος ξεσπάσματος. Στάθηκα τυχερή και γλύτωσα τα χειρότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και να βλέπουμε το ποδόσφαιρο μόνο σαν ένα παιχνίδι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΠΣΑΠ έχουν τη διάθεση να κάνουν το καλύτερο δυνατό κατά της βίας. Η προσπάθεια που ξεκίνησαν πρέπει να βρει συμπαραστάτες και πρώτα απόλα όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ξέρουμε πού είναι τα όρια και να σκεφτόμαστε ότι οι συνέπειες της βίας είναι πάντοτε καταστροφικές. Σας ευχαριστώ πολύ."

Προς την κατεύθυνση υλοποίησης των δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους, η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπέγραψε απόφαση για την έναρξη διαγωνισμού ζωγραφικής με τη συμμετοχή όλων των Γυμνασίων της χώρας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του θέματος της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους, καθώς και η βράβευση των μαθητών που τα έργα τους θα αναδειχτούν τα καλύτερα στην περιφέρειά τους.

Ο Υφυπουργός Υγείας Διατροφής και Άθλησης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Χρήστος Αηδόνης, με αφορμή την εκδήλωση, δήλωσε τα εξής:

Μας υποδέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε μία εκδήλωση σταθμό, για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτά τα θέματα.

Για την πολιτική ηγεσία, για τη χώρα μας, ο αθλητισμός αποτελεί πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό, στο όποιο πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση όλοι.

Προτεραιότητά μας είναι:

- Η στήριξη υποδομών και μηχανισμών για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού αλλά και του πρωταθλητισμού με σκοπό την επίτευξη διεθνών διακρίσεων όπως οι πρόσφατες στο τζούντο και την κωπηλασία,

- Η ασφαλής πρόσβαση όλης της οικογένειας στους αθλητικούς χώρους, για όλα τα αθλήματα.

Ιδιαιτέρως για αυτό το θέμα, ξεκίνησα σειρά επαφών με θεσμικούς φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας

Χθες, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της UEFA κ. Πλατινί και οριοθετήθηκε μία ουσιαστική συνεργασία σε θέματα φαινομένων βίας και διαιτησίας.

Η σημερινή εκδήλωση, με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν σε αυτό το πνεύμα.

Συνεχίζω τις συναντήσεις με τους φορείς και εκπροσώπους στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών εξυγίανσης, που θα μπορούν να γίνουν αντιληπτά απ όλη την κοινωνία.

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter