Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να αναστείλουν άμεσα τις απελάσεις των Ρομά

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Εκφράζοντας τον "βαθύ προβληματισμό" του για τα μέτρα που έλαβαν οι γαλλικές αρχές, το ΕΚ υπενθυμίζει σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε σήμερα, ότι οι μαζικές απελάσεις αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή.

Οι ευρωβουλευτές, στο ψήφισμά τους, καλούν επίσης τους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής να αποφεύγουν την "εμπρηστική ρητορική" και ασκούν κριτική στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την έλλειψη δεσμεύσεών τους πάνω στο θέμα.

Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να "αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις" και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να "καταδικάζουν δηλώσεις που συνδέουν τις μειονότητες και τους μετανάστες με την εγκληματικότητα και διαμορφώνουν στερεότυπα τα οποία ευνοούν την εφαρμογή διακρίσεων", υποστηρίζει το ΕΚ. "Η ανοιχτά μεροληπτική ρητορική, προσφέρει έδαφος για ρατσιστικές δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων".

Με 337 ψήφους υπέρ, 245 κατά και 51 αποχές, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα "για τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία", το οποίο κατατέθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων και της Ευρ.Εν.Αριστεράς.

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι, με βάση την νομοθεσία της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία "η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την αυτόματη απέλαση πολιτών της ΕΕ". Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία μπορούν να αιτιολογούνται "στη βάση μόνο ατομικών συμπεριφορών και όχι γενικών σκοπών πρόληψης, ούτε κριτηρίων εθνοτικής ή εθνικής καταγωγής". Επιπλέον, οι αποφάσεις απέλασης πρέπει να αξιολογούνται και να αποφασίζονται σε ατομική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές περιστάσεις και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαδικαστικές εγγυήσεις και ένδικα μέσα.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν, ακόμη, ότι η συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων των Ρομά είναι παράνομη και ασύμβατη με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Πλήρης ανάλυση της κατάστασης στη Γαλλία και στα άλλα κράτη μέλη

Το ΕΚ σημειώνει τη λύπη του για την "καθυστερημένη και περιορισμένη αντίδραση" της Επιτροπής που, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, πρέπει να επαληθεύει τη συμβατότητα των ενεργειών των κρατών μελών με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή πρέπει να "υποστηρίξει σθεναρά τις αξίες και τις αρχές που διατυπώνουν ο Χάρτης και οι Συνθήκες της ΕΕ και να αντιδράσει γρήγορα με μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Γαλλία και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης", υποστηρίζει το ΕΚ.

Διάσκεψη κορυφής για τους Ρομά: συμμετείχαν μόνο τρεις υπουργοί

Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει μέχρι τώρα απαντήσει στα αιτήματά του, για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους Ρομά. Εκφράζει ακόμα τη λύπη του για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της 2ης διάσκεψης κορυφής για τους Ρομά, που πραγματοποιήθηκε στη Cordoba στις 8 Απριλίου, συμμετείχαν μόνον 3 υπουργοί.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter