Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία και αναβαθμίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα υπάγονται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

Ιδρύεται, ύστερα από τη χθεσινή δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Οικονομική Αστυνομία, ενώ στο πλαίσιο του ιδίου διατάγματος αναβαθμίζεται και αναδιοργανώνεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι δύο υπηρεσίες, ως μια Αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Οικονομική Αστυνομία θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Οικονομική Αστυνομία, υπό την εποπτεία του καθ ύλην αρμόδιου Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα, θα αποτελείται, στην εσωτερική της δομή, από τέσσερα τμήματα με ξεχωριστές αρμοδιότητες, ωστόσο συμπληρωματικές στη συνολική της δράση. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτελείται από :

· Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα

· Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς

· Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία

· Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που θα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών

Αντίστοιχα, με τις διατάξεις του ιδίου προεδρικού διατάγματος, αναδιοργανώνεται, βελτιώνεται και εξειδικεύεται η δομή, η αποστολή και ο ρόλος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στη αποστολή της συμπεριλαμβάνεται η πρόληψη, ή έρευνα και η καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της θα αποτελείται από:

· Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που θα ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,

· Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που θα ασχολείται τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης

· Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που θα ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και

· Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Στο Επιτελείο της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων για τα συντονισμό της επιχειρησιακής δράσης του προσωπικού της, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο με ειδική γραμμή καταγγελιών και ηλεκτρονική διεύθυνση για την επικοινωνία των πολιτών.

Επισημαίνεται ότι τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα στελεχωθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό των νέων επιστημόνων που έχουν προσληφθεί πρόσφατα στην Ελληνική Αστυνομία. Το προσωπικό αυτό, που προσελήφθη ύστερα από ανοιχτούς διαγωνισμούς πρόσληψης με αντικειμενικά κριτήρια γνώσεων και προσόντων, διαθέτει υψηλού επιπέδου θεωρητικές αλλά και εμπειρικές γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, στις φοροτεχνικές εφαρμογές, στις τραπεζικές εφαρμογές, στα λογιστικά, στα οικονομικά υγείας, στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, στη διερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων. Επίσης, θα πλαισιωθεί με έμπειρο αστυνομικό προσωπικό από τις υπάρχουσες δομές Ασφάλειας, προκειμένου γρήγορα και εύρυθμα να ξεκινήσει το έργο του στην αντιμετώπιση των παράνομων συμπεριφορών σε βάρος των συμφερόντων της δημόσιας και της εθνικής περιουσίας.

Οι αξιωματικοί και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της νέας Κεντρικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπηρετούν σε αυτή τη νέα δομή Ασφάλειας θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

Με την ίδρυση της νέας υπηρεσίας επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης και αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση τόσο του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία, όσο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Η δράση της θα είναι συμπληρωματική των υπολοίπων υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών συμπεριφορών με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων, ιδίως, μορφών εγκληματικής δράσης προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter