Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

Μετά τη διακοπή των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός, είχαμε δεσμευθεί:

- Να ανασχεδιάσουμε όλη την πολιτική στεγαστικής συνδρομής του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω της αναμόρφωσης και εξορθολογικοποίησης των υφιστάμενων προγραμμάτων, επεξεργασίας νέων και αντικειμενικοποιήσης των κριτηρίων.

- Να επανεκκινήσουν σταδιακά όλα τα προγράμματα (αναμορφωμένα και νέα) σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού,

- Να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ της Παρασκευής 25ης Φεβρουαρίου 2011, ανακοινώνουμε ότι:

Α. Ξεκινούν δύο προγράμματα:

1. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.

2. Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η επανέναρξη του κατασκευαστικού και μελετητικού προγράμματος με νέες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου υλοποίησης επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για ενδυνάμωση της προσφοράς του Οργανισμού με τη δημιουργία νέων οικισμών και απαντά θετικά στην ομόθυμη άποψη των βουλευτών - μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την ακρόαση της Προέδρου του ΟΕΚ στις 9 Φεβρουαρίου 2011.

Β. Για τα υπόλοιπα προγράμματα:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Γ. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου

- Προσδιορίστηκε το ύψος του προγράμματος στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μεν μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.

- Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, πάντα με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του ΟΕΚ.

- Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

- Επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.

- Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

- Αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 16 Μαρτίου 2011.

- Για κατάθεση αιτήσεων και πληροφορίες στα ΚΕΠ από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter