Μνημεία και εμποδιζόμενα στη μετακίνηση και στην αντίληψη άτομα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Στην τελευταία φάση της εκπόνησής του διέρχεται το ερευνητικό έργο «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» που αφορά στην προσπελασιμότητα των Μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από τα «Εμποδιζόμενα Άτομα» (Άτομα με Αναπηρίες, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες κ.α.) που υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, την Παρασκευή 29 Απριλίου και ώρες 9.00 με 15.00, θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα: «Μνημεία και εμποδιζόμενα στη μετακίνηση και στην αντίληψη άτομα».

Στο Συμπόσιο θα παρουσιασθούν τα κύρια μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών, θα συζητηθούν μεθοδολογικά ζητήματα που προέκυψαν, καθώς επίσης και οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του.

Κύρια αποτελέσματα του έργου που θα παρουσιαστούν είναι:

-Η διατύπωση μιας μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φυσικής πρόσβασης και αντίληψης των Ατόμων με Αναπηρίες

-Η ανάπτυξη έξι λιστών ελέγχου και αξιολόγησης της προσβασιμότητας σε σχέση με τα Μνημεία

-Η αξιολόγηση της προσβασιμότητας 20 Βυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης με τη χρήση των λιστών ελέγχου και την παραγωγή σχετικών εκθέσεων

-Η παραγωγή εναλλακτικών προτάσεων, σε επίπεδο προμελέτης, αντιμετώπισης προβλημάτων στα 20 Μνημεία

-Επιλογή έξι Μνημείων: Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Ροτόντα, Αγ. Δημήτριος, Επταπύργιο, Αγ. Νικόλαος Ορφανός. Εκπόνηση μελετών αντιμετώπισης προβλημάτων φυσικής και αντιληπτικής πρόσβασης και υλοποίηση επεμβάσεων

-Διεξαγωγή πέντε εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με ποικίλη θεματολογία

-Δημιουργία ενός ιστότοπου του έργου με προσβάσιμα χαρακτηριστικά.

Συνολικά έχουν παραχθεί εννέα παραδοτέα, μεταξύ των οποίων ένα «εγχειρίδιο βασικών αρχών για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας σε Μνημεία».

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν εκλεκτοί ομιλητές, με διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων ο David Finnegan, ειδικός σε ζητήματα προσβασιμότητας και οι εικαστικοί Constantin Xenakis και Cris Gianakos οι οποίοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες του έργου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις προοπτικές αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του PROSPELASIS.

Να σημειωθεί ότι το έργο «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ» χρηματοδοτείται κατά 50% από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατά 50% από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ασχολείται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή μιας «πρότυπης μεθοδολογίας» βελτίωσης της φυσικής πρόσβασης και αντιληπτικότητας των Μνημείων και εκπονείται από το Α.Π.Θ σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στο μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρου Στρατού 2, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόγραμμα

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter