Λιμός στη Σομαλία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

wikimedia, USAID

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν σήμερα λιμό σε δυο περιοχές της Νότιας Σομαλίας στο Νότιο Bakool και στο κάτω Shabelle.

Σχεδόν το μισό του πληθυσμού -3,7 εκατομμύρια άνθρωποι - βρίσκονται σε κρίση εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια στο Νότο. Η συνεχής ξηρασία έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, επιπλέον η συνεχής διαμάχη έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για τους οργανισμούς αρωγής να λειτουργήσουν και να προσεγγίσουν της κοινότητες ιδιαίτερα στο νότο.

Λιμός ανακοινώνεται όταν τα ποσοστά οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών ξεπερνούν το 30%, περισσότεροι από 2 άνθρωποι ανά 10.000 πεθαίνουν καθημερινά και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε τροφή και βασικά αγαθά.

Ο Mark Bowden Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Σομαλία προειδοποίησε ότι τα ποσοστά υποσιτισμού είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο που φθάνουν και το 50% σε ορισμένες περιοχές της Ν. Σομαλίας.

Στο Νότιο Bakool και το κάτω Shabelle το ποσοστό ξεπερνά το 30% με περισσότερους από 6 καθημερινούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών στα 10.000, σε ορισμένες περιοχές.

Τις τελευταίες μέρες δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν πεθάνει σαν αποτέλεσμα του υποσιτισμού, στην πλειονότητά τους παιδιά.

«Αν δε δράσουμε άμεσα ο υποσιτισμός θα επεκταθεί και στις 8 περιοχές της Σομαλίας σε 2 μήνες λόγω της φτωχής σοδειάς και του ξεσπάσματος ασθενειών», λέει ο Bowden, «Ακόμα δεν έχουμε όλους τους πόρους για τροφή, καθαρό νερό, καταλύματα και υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε να σώσουμε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Σομαλών σε απόλυτη ανάγκη. Κάθε μέρα καθυστέρησης στην παροχή βοήθειας είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τα παιδιά και τις οικογένειές τους», επισημαίνει.

Ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ καλωσόρισαν την πρόσφατη δήλωση από το Al Shabaab που ζήτησε διεθνή βοήθεια στη νότια Σομαλία, το γεγονός ότι οι οργανώσεις παροχής τροφής δεν μπόρεσαν να δουλέψουν στην περιοχή από τις αρχές του 2010 εμπόδισε τα Ηνωμένα Έθνη να φθάσουν τους πεινασμένους - ιδιαίτερα τα παιδιά- και συνέβαλε στην παρούσα κρίση.

Παρά τις δυσκολίες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δουλεύουν σκληρά για να ανταποκριθούν. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι συνεργάτες κλιμάκωσαν τις προσπάθειες τους στην παροχή τροφής, νερού, ειδών υγιεινής και εμβολιασμών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και τη μείωση των ασθενειών.

Στις νότιες περιοχές της χώρας- κυρίως πληγείσα περιοχή- 310.000 παιδιά υποσιτίζονται.

Επιπλέον 160.000 Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προς τις γειτονικές. Μόνο τον Ιούλιο υπολογίζονται σε 40.000.

Η UNICEF έχει κάνει έκκληση για το Κέρας της Αφρικής συμπεριλαμβανομένων της Σομαλίας, του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Κένυας.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF δέχεται τη βοήθεια των ευαισθητοποιημένων πολιτών στο www.unicef.gr και στο 801 500 12345 όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης στη γραμμή αυτόματης χρέωσης από σταθερό στο 901 11 17 17 17 (3 € + ΦΠΑ/ κλήση).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-72 55 555 ή 6944-65 37 99

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter