Συμπαράταξη Ελπίδας: η εισήγηση στην πρώτη συνέλευση του 2010

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

1. Η φετινή μας συνέλευση γίνεται σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο. Το αυτοδιοικητικό πλαίσιο καλείται να υλοποιήσει ένα μέρος του προγράμματος σταθερότητας. Εξ ου και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Κατά συνέπεια το διακύβευμα δεν είναι τόσο απλό, δηλαδή της ανάδειξης μιας δημοτικής και περιφερειακής αρχής με κριτήρια μόνο τοπικά και αυτοδιοικητικά. Δεν είναι μόνο η καθαριότητα, το πάρκιγκ, το ήθος και το ύφος των προσώπων. Το τι θα γίνει στο δήμο της Κω έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση των λαϊκών τάξεων αλλά και το μέλλον της ζωής του νησιού μας.

2. Η περσινή μας συνέλευση έβαλε ζητήματα υστέρησης της κοινωνικής παρέμβασης μας και της απορρόφησης μας από την δουλειά του δημοτικού συμβουλίου. Σήμερα πρέπει να κρίνουμε το τι καταφέραμε. Από τις πολλές παρεμβάσεις του 2009 ξεχωρίζουμε: την προσπάθεια για την ομαλή ένταξη στην τοπική ζωή του ΧΥΤΑ και των ΣΦΑΓΕΙΩΝ και η προβολή των προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου σαν απόρροια της γενικότερης πολιτικής μας για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Τα θέματα της κακής διαχείρισης σε πλευρές οικονομικής διαχείρισης και του προσωπικού του δήμου μας. Την αναγραφή του προστίμου του κ. ΜΗΤΣΗ στον δημοτικό προϋπολογισμό. Το λιμάνι και το λιμενικό ταμείο. Το κολυμβητήριο. Την ΜΗ πώληση της νέας  ΑΒΙΚΩ. Την μη πώληση της παραλιακής έκτασης στο Μπαμιαλικι. Παρεμβάσεις για την ΜΑΡΙΝΑ. Τα σχέδια των οικισμών μας. Τις δημοτικές επιχειρήσεις. Την αλλοίωση των παραλιών στο ΛΑΚΗΤΗΡΑ και στο ΜΑΡΜΑΡΙ. Το λατομείο. Για τις προσλήψεις στο δήμο. Το 7ο δημοτικό σχολείο. Παρεμβάσεις για το νερό και την ΔΕΥΑΚ. Προτάσεις για την οικονομική πολιτική του δήμου. Παρακολούθηση συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου Δικαίου και Ηρακλειδών και συνεχής παρότρυνση για διαδημοτική συνεργασία.

3. και η τρίτη χρονιά, συνοδεύτηκε με λαθεμένες πολιτικές από μέρους της δημοτικής αρχής. Αποτέλεσμα είναι η κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την δημοτική αρχή. Αντί να ηγεμονεύει, επιβάλλεται με κάθε τρόπο στην κοινωνία. Η θέση της και η προοπτική της εδράζεται στην πίεση μέσω της εξουσίας Μερικοί δικαιολογούν την δυσαρέσκεια επικεντρώνοντας στο ύφος και το στυλ του Δημάρχου, δηλ στα μέσα και τις διαδικασίες, και όχι στο περιεχόμενο της πολιτικης και των μέτρων που παίρνονται. Εμείς βλέπουμε συνολικό έλλειμμα πολιτικής, αφού οι αλλαγές βάλτωσαν, οι πρακτικές είναι ίδιες με πριν και νέοι ορατοί στόχοι που να οδηγούν σε μια νέα κατάσταση δεν υπάρχουν. Η κοινωνία γνωρίζει. Βιώνει την απόσταση της από την δημοτική της αρχή. Βιώνει την ταυτόχρονη υστέρηση των 2 παρατάξεων της μειοψηφίας που ακολούθησαν την λογική της γενικευμένης απόρριψης. Επιδίωξαν την φθορά με κάθε τρόπο της δημοτικής αρχής, με αποτελεσμα να χάσουν κι αυτές το παιγνίδι της εμπιστοσύνης. Δεν μπορούν να προδιαγράψουν μια νέα διάδοχη κατάσταση και προφανώς δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο και προοπτική.
Εκτιμούμε ότι η δράση της παράταξης μας έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Ακολουθώντας την βήμα προς βήμα κριτική παρέμβαση ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο δρόμος της λογικής είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει διαδρόμους ελπίδας! Τώρα θέτουμε σε γόνιμο έδαφος ζητήματα ΑΛΛΑΓΗΣ του τοπικού μοντέλου παραγωγής και διανομής  εισοδημάτων! Αλλαγών στην διαχείριση της δημοτικής εξουσίας, μακριά από τις δουλείες των πελατειακών σχέσεων. Μακριά από τις εύκολες προτάσεις.

4. στον τόπο μας, στην Κω έχει δημιουργηθεί μια ανεπτυγμένη κεφαλαιο-κρατική οικονομία. Η ευρύτερη κοινωνία βλέπει ότι οι μεγαλοστομίες και οι πελατειακές διευκολύνσεις των κυρίαρχων πολιτικών παραγόντων του τόπου, δεν ανέτρεψαν την δυσμενή εξέλιξη των εισοδημάτων και των εργασιακών τους σχέσεων της ευρύτερης κοινωνίας. ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Από τα μέσα του ’90 υπαρχει μια πολιτική ρευστότητα που αντανακλά αντίστοιχες κοινωνικές διεργασίες. Εκφράστηκε με την διάλυση της ηγετικής ομάδας της δημοτικής αρχής το 2004 που διόλου τυχαία κράτησε την εξουσια για 25 χρόνια. Ο κ. Κυριτσης κατάφερε να μορφοποιήσει μια δημοτική ομάδα που κέρδισε τις εκλογές του 2006 και μπορούσε πάνω στο διαλυμένο πεδίο της πολιτικης εκπροσώπησης να δημιουργήσει μια νέα σχέση τοπικής ηγεμόνευσης. Όμως δεν είχε σαφείς στόχους για την έξοδο από την κρισιακή κατάσταση που δημιουργήθηκε, ούτε ξέφυγε της παιδείας του κομματισμού και του παραγοντισμού που τον ανέδειξε. Συγκέντρωσε όλη την προσοχή του στην εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης με μια αδιάλλακτη πρακτική. Επιδίωξε την εξόντωση των θυλάκων πολιτικης επιρροής της προηγουμένης δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης. Με τακτική εργολάβου νομίζει ότι μετατρέποντας σε εργοτάξιο την πόλη και παράλληλα με λογική συνταξιούχου αποστράτου αξιωματικού του ’70 επιβάλλεται δια του ύφους του, δρα σαν ομαδάρχης που αποβάλλει και περιθωριοποιεί ανεπιθύμητα θεσμούς και πρόσωπα. Έτσι δεν παράγεται σχέση ηγεμονίας και δεν ανοίγονται προοπτικές. Χάνοντας το παιγνίδι των σχέσεων με τους ανθρώπους, διευρύνει την αβεβαιότητα των δημοτών, τελικά καταφέρνει το αντίθετο των προθέσεων του! Αντί της εξόντωσης, βρίσκεται μπροστά και στην επανεμφάνιση του αντιπάλου δέους γυρνώντας την πολιτική αντιπαράθεση και στο 1992 μέχρι το 2006!
Όμως το καράβι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ήδη έχουμε χάσει παρα πολύ χρόνο! Κι εδώ εμφανίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Σ.Ε. Η πορεία προς το μέλλον σηματοδοτείται από την αντιπαράθεση της συνηθισμένης πολιτικής που εστιάζεται στα τεχνικά έργα ανάμεσα σε μας που προτείνουμε αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής. Όσο η πολιτική αντιπαράθεση εξωθείται σε οξύνσεις ανάμεσα στους μηχανισμούς της δημοτικής αρχής και των όμοιων στρατοπέδων της αντιπολιτευσης, τόσο αναδεικνύεται η δική μας πολιτική! Έτσι  αποτελεί μονόδρομο στην κοινωνία η εμπιστοσύνη της προς την παράταξη μας! Γιατί ακριβώς εμείς είμαστε φορέας για την υλοποίηση των ζητημάτων της θετικής προοπτικής του τόπου δια της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανοικτής δημοκρατικής διαχείρισης!  Με αυτή την έννοια, με αυτό το περιεχόμενο, το 2010 είναι καθοριστικό για όλους μας.

4.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο εκτιμούμε ότι βοήθησε σε πολλά διαχειριστικά θέματα.

5.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΟΙ στόχοι  μας το 2010  είναι:
Σκοπεύουμε στην αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης της κοινωνίας και σε μια νέα σχέση πολίτη και δημοτικής αρχής. Οι αντικειμενικοί όροι της αλλαγής είναι ώριμοι. Η κατάσταση είναι ευνοϊκή και εμείς θα στοχεύσουμε στην ΚΑΡΔΙΑ του προβλήματος της δημοτικής εξουσίας και την αναπτυξιακής προοπτικής! Κοιτάζοντας τις μέχρι τώρα εξαγγελίες των φερομένων ως 2 μονομάχων, του νυν και του πρωην δημαρχών πόλεως Κω έχουμε να πούμε πως είναι πολύ νωρίς να θεωρούνται φαβορί. Η υπόθεση της εξουσίας είναι ανοικτή. Ποσό μάλλον που οι αναπτυξιακή τους λογική είναι ότι έχουν βιώσει στα χρόνια που πέρασαν. Δηλαδή έργα και ημέρες που η παραταξιοποίηση, ο κομματισμός και ο κρατισμός δημιουργούν. ¨Το παιγνίδι θα παιχθεί σε πράσινο γήπεδο και ή θα μας δώσει η κυβέρνηση ή θα πάρουμε δάνεια να αναστηλώσουμε την τοπική οικονομία¨ Όμως αυτό είναι και το πρόβλημα της εποχής. Οι πελατειακές σχέσεις που δίνει η πρόσβαση στην εξουσία και η φθορά που δημιούργησε σε δημάρχους και δημαρχευόμενους στην κοινωνία μας. Αυτό το παιγνίδι όμως έχει τελειώσει. Και να νικήσει ένας από αυτούς θα συνεχίσουμε να ζούμε στην ίδια κρισιακη κατάσταση.
Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην κατεύθυνση που προδιαγράψαμε με την πολιτική μας παρέμβαση  αυτά τα χρόνια. Θέλει συστηματική δουλειά που να αξιοποιεί όλες τις τοπικές δυνατότητες. Χρειάζεται στροφή για την δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας μέσα στο παγκοσμιοποιημενο περιβάλλον με πρωταγωνιστή τον Δήμο κι όχι τις επιχειρήσεις και την ελεύθερη αγορά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Πολιτικά και διοικητικά στελέχη. Μια νέα κουλτούρα διαχείρισης που είναι μακριά από τον παραγοντισμο και την πολιτική  επιβολή. Την διακριτοποιηση του ρόλου του πολιτικού και το ξεχώρισμα του από την διοικητική δημοτική ηγεσία. Αξιοκρατία με ταυτόχρονο ξεκαθάρισμα ρόλων και αρμοδιοτήτων. Χρειαζόμαστε μια εκλογική τακτική. Για αυτήν θα βρεθούμε και θα συζητήσουμε πολλές φορές το προσεχές διάστημα.
Τι θα κάνουμε την προσεχή περίοδο;
Α. θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τα δημοτικά θέματα. Παράλληλα θα επιδιώξουμε την διεύρυνση της παράταξης μας αντιμετωπίζοντας τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με το πλαίσιο {υποθετικό ακόμη} του ενός Δήμου. Οι θεσμικές αλλαγές στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης μας επιβάλλει να δούμε τον ρόλο μας ευρύτερα. Να δούμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της στιγμής, δηλαδή την συγκυρία για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
B. Χρειαζόμαστε την κατάλληλη τακτική, για την οποία λέμε: θα συμβάλουμε στην δημιουργία μιας πολιτικής πρότασης που να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις και να προβάλλει δυναμικά στην κοινωνία ως η πιο υγειής πρωταγωνιστική πολιτική ομάδα διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας στο νησί μας.  Μια νέα δημοτική αρχή στον νέο δήμο της Κω που θα ασκεί τόσο την πολιτική ηγεμόνευση όσο και την διαχείριση ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον του νησιού μας μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Γι αυτό σήμερα κάνουμε μια ανοικτή πολιτική πρόταση σε φυσικά πρόσωπα, σε πολιτικές ομάδες και σε παρατάξεις για διάλογο με στόχο δημιουργία μιας δυναμικής πολιτικής πρότασης πέραν αυτών που έχουν κατατεθεί που στρέφονται γύρω από τον νυν και τέως δήμαρχο πόλεως Κω. 
Γ. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αυτόνομη συμμετοχή μας στις εκλογές του Νοέμβρη είναι δεδομένη γιατί προβάλλουμε συγκεκριμένες κοινωνικές αναγκαιότητες .
6. η συνέλευση δεν θα εκλέξει  πολιτική γραμματεία γιατί είμαστε σε μεταβατική περίοδο.

Ο λόγος σε σας για την κριτική σας.

η Γραμματεία  της Συμπαράταξης Ελπίδας

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter