Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού: συμμετοχή στη σύσταση νομικού προσώπου με την επωνυμία Communia Association

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/), στο πλαίσιο του στόχου της για την ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεχή δυναμική προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα) και ΕΛ/ΑΠ (Ελεύθερο/ Ανοιχτό Περιεχόμενο) αποφάσισε να συμμετέχει στη σύσταση νομικού προσώπου με την επωνυμία Communia Association.

Από το Σεπτέμβριο του 2007 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, λειτούργησε ένα Δίκτυο Αριστείας (Network of Excellence) με τον τίτλο COMMUNIA για την αξιοποίηση έργων εκτός του συστήματος προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, (Public Domain). Το Δίκτυο είχε ως στόχο την προώθηση/ διερεύνηση των οργανωτικών, νομικών και τεχνικών θεμάτων σε σχέση με το ανοιχτό περιεχόμενο, δεδομένα και Public Domain γενικότερα. Με τη λήξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος, έγινε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου στις Βρυξέλλες με στόχο την προώθηση των ίδιων στόχων. Μέσα από αυτή την πρόταση αποφασίστηκε η δημιουργία του Communia Association ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες. Στόχοι του είναι να έχει μια παρουσία στις Βρυξέλλες, να είναι σε θέση να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις και να εξακολουθήσει να κατευθύνει την έρευνα και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το Public Domain κατανοητή στο σύνολό της (που να περιλαμβάνει επίσης εξαιρέσεις και περιορισμούς στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανοιχτή γνώση, άδειες Creative Commons, κλπ).

Αν και η επίσημη σύσταση του Communia Association βρίσκεται σε εξέλιξη εκτός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ έχουν εκδηλώσει ήδη συμμετοχή στον οργανισμό οι παρακάτω 15 φορείς:

NEXA Center for Internet & Society at Politecnico di Torino (DAUIN), Kennisland, Creative Commons, CERSA, Sopinspace, Open Knowledge Foundation, Intellectual Property Institute (IPI), Waag Society, Metamorphosis Foundation, Netherlands Institute for Sound and Vision, Centrum Cyfrowe Projekt: Polska, iCommons Ltd, Association for Fair Audiovisual Copyright in Europe (AFACE), Haifa Center for Law and Technology (HCLT), European Academy of eJustice (EEAR).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση και τους στόχους του Communia Association υπάρχουν διαθέσιμες στο: www.communia-association.org

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter