Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18 Απριλίου), που φέτος έχει θέμα «Παγκόσμια Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη: Ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων», ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» με τίτλο «ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Ιωάννου, παραγωγής 1998.

Το ντοκιμαντέρ μας ξεναγεί στο Ασκληπιείο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, δίνει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ιερού του Ασκληπιού, που ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους και αποτελούσε σημαντικό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Κατά την περιήγηση στα κυριότερα μνημεία του χώρου - το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτου στο λόφο Κυνόρτιο, το ναό του Ασκληπιού, τη Στοά του Αβάτου και τη Θόλο - παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τη λατρεία του Ασκληπιού και τις τεχνικές θεραπείας, την ιστορία του χώρου, αλλά και τις διαδοχικές φάσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. Επίσης, ο καθηγητής Β. Λαμπρινουδάκης μάς ξεναγεί στο αρχαίο θέατρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην άριστη ακουστική του.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο Χάρης Σώζος διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Κορινθιακά» του Παυσανία (2ος μ.Χ. αι.), ενώ παρουσιάζονται και πλάνα από τις αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία του Ασκληπιείου.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter