Φίλοι Ανθρώπινης Πόλης: η συνέντευξη Αλκιβιάδη στην εφημερίδα «Σταθμός»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από τους Φίλους της Ανθρώπινης Πόλης και σας παραθέτουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου στην τοπική εφημερίδα «Σταθμός».

Ερ: Κύριε Χατζηνικολάου, με την εμπειρία των περίπου τεσσάρων χρόνων, πώς κρίνετε την πορεία του δήμου Κω; Ποια είναι τα θετικά της και ποια τ' αρνητικά της;

Α.Χ.: Δε θέλουμε να μηδενίζουμε, αλλά όποια θετικά έγιναν από τη δημοτική αρχή , και κυρίως με τον τρόπο που έγιναν, επισκιάστηκαν από τα πολλά αρνητικά, τα οποία δεν μπόρεσαν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, με εμπροσθοφυλακή τη Δημοτική Τηλεόραση, να κρύψουν.

Ακόμα και αυτή η θετική ιδέα με τις πέργκολες, αχρηστεύτηκε με την επιλεκτική αντιμετώπιση και το αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Τα αποτελέσματα αυτής της ανερμάτιστης πολιτικής είναι πλέον σήμερα φανερά και δεν αμφιβάλλει κανείς! Η εγκατάλειψη των συνοικιών της πόλης, τα έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης που συνοδεύονται από την οσμή των σκανδάλων, η απαξίωση θεσμών και ανθρώπων, η επιθετική συμπεριφορά, η ομηρία και το εμπόριο ελπίδων με θύματα τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, οι ανεξέλεγκτοι διορισμοί είναι μερικά από αυτά που δηλητηρίασαν τη μικρή μας κοινωνία. Αισθητικά μπορεί κάποιοι, κυρίως επισκέπτες, να λένε ότι η πόλη αναβαθμίστηκε, αλλά λειτουργικά υποβαθμίστηκε. Η ζωή μας έγινε κόλαση, πολλά μαγαζιά έκλεισαν και το κυκλοφοριακό αναδείχτηκε στο υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα ξεπερνώντας ακόμα και αυτό του all inclusive. Έργο, κ. Αυγούλη, σημαίνει ότι κάνω τη ζωή του συνδημότη μου καλύτερη από πριν και όχι χειρότερη. Συμπερασματικά, τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή δεν είδε την ουσία, δεν έκανε τίποτα για την οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξη της πόλης, παρά το ότι διατυμπανίζει ότι έχει πολλά χρήματα στην Τράπεζα, δεν δρομολόγησε κανένα έργο πνοής, δεν κοίταξε τον άνθρωπο και τους επαγγελματίες της, παρά μόνο κοίταξε τα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού, στα οποία συγκαταλέγονται και τα πολυέξοδα θεάματα, προς όφελος της παράταξης και όχι του τόπου και των πολιτών του. Και αποτελεί μεγάλη πρόκληση να έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους και να στερεί από τις οικογένειές τους ακόμα και τα βασικά αγαθά και από την άλλη να βρίσκει τρόπους και να ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για φυτά, φιλοξενίες, φεστιβάλ και... δορυφορικές συνδέσεις με κανάλια των Αθηνών για να κάνει την προπαγάνδα της.

Ερ: Στα χρονικά του δήμου της Κω, είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή αμφισβητήθηκε τόσο έντονα και μάλιστα, με σωρεία καταγγελιών σε εισαγγελέα, κ.α. Πώς το σχολιάζετε;

Α. Χ.: Η αλαζονεία, η αδιαφάνεια και το αποφασίζουμε και διατάσσουμε, η ανευθυνότητα, η έλλειψη διαλόγου και η απαξίωση των αντιπάλων και των δημοτών, η άρνηση ενημέρωσης για τις καταγγελίες πχ. στη Μαρίνα, οι σκανδαλώδεις αποφάσεις πχ.195.000 ευρώ για φυτά στη Β. Γεωργίου και η μη παροχή στοιχείων, δημιούργησαν ένα ζοφερό κλίμα και αμφισβήτησαν τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και ανάγκασαν αντιπολίτευση και δημότες να προσφύγουν στον εισαγγελέα. Με την ειλικρίνεια που μας διακρίνει, σας λέω ότι, εμείς πάντα καλόπιστα ξεκινούσαμε χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Σε θέματα όμως αρχής είμαστε ασυμβίβαστοι και από τη στιγμή που δεν παίρναμε απαντήσεις, δεν μπορούσαμε να αγνοούμε το ζοφερό αυτό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το καταστροφικό σκηνικό στο οποίο μας οδηγεί ένας επικίνδυνα λαϊκιστής δήμαρχος με την ομάδα του, εκμεταλλευόμενος ίσως και την ολιγωρία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και το φόβο που καλλιέργησε στους πολίτες, κι έτσι προσφύγαμε, μετά λύπης μας και κάνοντας το χρέος μας απέναντι στο λαό για το ρόλο του ελέγχου που μας ανέθεσε, στη δικαιοσύνη, με επιλογή και ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ερ: Πώς κρίνετε την πορεία της δικής σας παράταξης; Και το ρωτάμε αυτό, διότι, αφενός μεν αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχατε την ίδια άποψη για συγκεκριμένα θέματα και αφετέρου, κάποια στελέχη σας ήταν παρόντα – απόντα.

Α.Χ.: Την κρίνω κατά γενική ομολογία ικανοποιητική και ότι ανταποκρίθηκε στις εντολές του Κωακού λαού που την όρισε να κάνει έλεγχο. Αναδείξαμε λάθη και παραλείψεις της δημοτικής αρχής, κάναμε προτάσεις, πιέσαμε καταστάσεις προς όφελος του τόπου και των πολιτών του, ρίξαμε φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και σε θέματα που προσπαθούσε να κρύψει η δημοτική αρχή και σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που υπέστησαν την επιλεκτική και εκδικητική μανία του δημάρχου και των συνεργατών του. Ταυτόχρονα όμως, όπου κρίναμε ότι το συμφέρον του τόπου το απαιτεί, ψηφίζαμε και αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Με καθαρή ματιά, ανοιχτή καρδιά, πραγματική πολιτική αντίληψη, μακριά από τον όποιο πολιτικαντισμό, πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και μας ευχαριστεί και μας τιμά η αναγνώριση των προσπαθειών μας από τους δημότες. Η τετραετία αυτή ήταν για όλους εμάς, όχι μόνο για τα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου στελέχη αλλά και για την πληθώρα των άλλων, εκτός ΔΣ, στελεχών, μια γόνιμη τετραετία, η οποία θα φανεί πολύ χρήσιμη στο νέο ρόλο που θα δώσει ο λαός του νησιού στην παράταξή μας. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω να σας πω ότι, η παράταξή μας είναι δημοκρατική και δεν επιβάλλεται η γνώμη του ενός. Σεβόμεθα τη διαφορετική γνώμη και άποψη που δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της παράταξης. Για τα παρόντα – απόντα μέλη, που λέτε, θεωρώ ότι προσπάθησαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ερ: Από τα σημερινά στελέχη σας, ποια θα είναι μέσα στον συνδυασμό που θα καταθέσετε για τις εκλογές του Νοεμβρίου;

Α.Χ.: Στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι, σε όλες τις παρατάξεις, άρα και στη δική μας, συμβαίνει κάποιοι που ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές να μην είναι στις επόμενες και άλλοι που δεν ήταν, να είναι. Και αυτό είναι φυσιολογικό και σεβαστό. Όλοι όμως θεωρούνται στελέχη της παράταξης και εργάζονται γι΄ αυτήν. Και όπως καταλαβαίνετε, στελέχη της παράταξης δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται στο ΔΣ, αλλά και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές ή προστέθηκαν στην πορεία από την πόλη της Κω και τώρα με τον Καλλικράτη και από τους άλλους δύο δήμους. Όλοι αυτοί είναι στη διάθεση της παράταξης για τη συγκρότηση του καλύτερου δυνατού ψηφοδελτίου, που να αντιπροσωπεύει επάξια τους δημότες. Όσον αφορά σ΄ αυτούς που ήταν πριν υποψήφιοι και τώρα δε θα είναι, σας λέω επίσης ότι, κανένας από αυτούς δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στους ανθρώπους της παράταξης που τους αγκάλιασαν και να κατέβει με άλλη παράταξη. Αν μη τι άλλο έχουν αξιοπρέπεια.

Ερ: Σχεδόν κάθε εβδομάδα, μας ανακοινώνετε κάποιους υποψηφίους. Πότε θα γίνει η παρουσίαση όλης της παράταξης;

Α.Χ.: Πράγματι, ανακοινώσαμε πολλούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που αντιπροσωπεύουν όλο το νησί και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι δείγμα της δυναμικής που έχει η παράταξή μας. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει και η παρουσίαση όλης της παράταξης.

Ερ: Κατά γενική ομολογία, υπάρχει απροθυμία του κόσμου να συμμετάσχει στις εκλογές. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Α.Χ.: Κατά γενική ομολογία ο κόσμος είναι απογοητευμένος, αηδιασμένος, μπορώ να πω, με όλη αυτή τη σαπισμένη κατάσταση που βλέπει να έχει δημιουργηθεί γύρω του τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πού να τη βρει την προθυμία; Για να μπορέσει να κινητοποιηθεί, πρέπει κάποιος να του προσφέρει το καθαρό και το ακέραιο που του έχει λείψει. Και αυτό εμείς του το προσφέρουμε, γι΄ αυτό και ο κόσμος, κ. Αυγούλη, μας αγκαλιάζει και μας ενθαρρύνει, γιατί γνωρίζει ότι είμαστε ατόφιοι και ένα με αυτόν. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα και δίνει ρέστα με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αλλά αυτά εμάς δεν μας πιάνουν και ειδικά εμένα που είμαι από τα ψηλά βουνά!

Ερ: Κύριε Χατζηνικολάου, τι έφταιξε τελικά και δεν προχώρησε ο «τρίτος πόλος»;

Α.Χ.: Κατ΄ αρχήν, τρίτος πόλος ποτέ δεν υπήρχε. Όπως δεν υπήρχε πρώτος και δεύτερος. Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Κάποιες συναντήσεις έγιναν. Και έγιναν γιατί η παράταξή μας, ανεξάρτητα από τη δυναμική της κάθοδο στις εκλογές, ανέκαθεν ήταν ανοιχτή για συζητήσεις και συνεργασίες μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο αρχών και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε είτε με παρατάξεις είτε με μεμονωμένα άτομα, με μοναδικό μας γνώμονα το καλό του τόπου και των πολιτών του. Όμως πόλοι δεν υπήρχαν ποτέ και επειδή, κ. Αυγούλη, σε κάποιους αρέσει η λέξη πόλος, τότε σας λέω ότι στις επόμενες εκλογές κατεβαίνουν 5 πόλοι. Τη σειρά θα τη δώσει ο Κωακός λαός.

Ερ: Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους πριν από λίγο καιρό, μας είχατε δηλώσει ότι, οι κ.κ. Ν. Πουλιού, Κ. Ασλάνης και Π. Αβρίθης, σας στηρίζουν. Θα είναι και υποψήφιοι σύμβουλοι με τον συνδυασμό σας;

Α.Χ.: Η στήριξή τους είναι έμπρακτη και ουσιαστική και δεν εκφράζεται απαραίτητα μόνο με την υποψηφιότητά τους. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι και σημαντικοί για να δείξουν τη στήριξή τους και αυτό κάνουν.

Ερ: Συμμερίζεστε την άποψη που κάνει λόγο για δεύτερη Κυριακή (λόγω του 50% +1); Και εάν ναι, να τολμήσουμε να σας ζητήσουμε να κάνετε μία πρόβλεψη;

Α.Χ.: Με τις 5 παρατάξεις που κατεβαίνουν και με το δεδομένο του 50% + 1, το σενάριο της δεύτερης Κυριακής είναι πολύ πιθανό, αν και δεν αποκλείω ο λαός του νησιού μας να κάνει την έκπληξη και να αποφασίσει να καθαρίσει από την πρώτη Κυριακή, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο το καθαρό και ακέραιο που τόσο το έχει ανάγκη. Αλλά και στην περίπτωση της δεύτερης Κυριακής, εμείς θα είμαστε η μία από τις δύο παρατάξεις που θα πάνε σε αυτήν και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ο κόσμος θα δώσει την εντολή σε αυτούς που του δίνουν ελπίδα. Τους τέως και τους πρώην τους γνωρίζει και δεν περιμένει τίποτα από αυτούς.

Ερ: Πώς βλέπετε τη σημερινή μορφή των κομμάτων και κυρίως της Ν.Δ.; Και εκτός αυτού, ποια η άποψή σας για τα «χρίσματα» και τις «στηρίξεις»;

Α.Χ.: Αυτή η εποχή δεν είναι η καλύτερη για τα κόμματα και τους πολιτικούς. Εύχομαι να βρουν γρήγορα το δρόμο τους, γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Όσον αφορά στα «χρίσματα», είμαι τελείως αντίθετος με αυτά και, χωρίς να αμφισβητώ το ρόλο των κομμάτων, άποψή μου είναι ότι, αυτά δεν έχουν καμία θέση να ανακατεύονται σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα «χρίσματα» τα δίνουν μόνο οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα, αν θέλουν, και έχουν το δικαίωμα, είναι να στηρίζουν τις υποψηφιότητες που κρίνουν καλύτερες, αλλά μέχρις εκεί, χωρίς ανταλλάγματα και κηδεμονίες.

Ερ: Ο επίλογος δικός σας.

Α.Χ.: Τα μηνύματα των καιρών, κ. Αυγούλη, είναι πολύ ανησυχητικά. Όλοι κάνουν λόγο για περαιτέρω εκτίναξη του δείκτη ανεργίας και της φτώχειας. Και εμείς, ως η πιο κοντινή στον πολίτη αρχή, και με τις αυξημένες τώρα με τον Καλλικράτη αρμοδιότητες, πρέπει να σταθούμε δίπλα του, να στηρίξουμε τους ανέργους και τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και να φροντίσουμε για την ενότητα και τη συνοχή της κοινωνίας μας για την επόμενη μέρα στο νησί μας. Καθίσταται δηλαδή περισσότερο από ποτέ αναγκαία η επένδυση στο σύγχρονο, βιώσιμο, ανθρώπινο και φιλικό προς τους πολίτες, δήμο και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο συνδημότης μας, ειδικά μετά την τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών.

Εμείς με τον καθαρό μας λόγο, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, τους ξεκάθαρους στόχους και την επένδυση στο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, τους το εγγυόμαστε. Στους κόλπους του συνδυασμού μας θα βρείτε συμπολίτες μας με βαθιά γνώση και πολύχρονη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα βρείτε όμως και πολλά νέα πρόσωπα, ενεργούς πολίτες με φρεσκάδα, δημιουργική σκέψη, με γνώση και ικανότητες, με νέες ιδέες, κέφι και ενθουσιασμό και πάνω από όλα με διάθεση προσφοράς για τον τόπο μας, Στην «Ανθρώπινη Κω» σχεδιάζουμε και τολμάμε για το Αύριο των πολιτών του νησιού μας, μέσα από ένα πρόγραμμα που μιλάει για ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού με επίκεντρο τον άνθρωπο και το εννοεί! Απευθυνόμενος σε όλους εσάς τους συμπολίτες μου, σας καλώ να 'ρθείτε όλοι κοντά μας και να γίνετε εσείς η αλλαγή που θέλετε για τον τόπο μας.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter