Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τον απολογισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ TOY 2009
Το κείμενο μας είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς των μελών της γραμματείας.
Α! μέρος
Η συζήτηση μας γίνεται υπό το βάρος της πολιτικής που επιβάλλει το μνημόνιο, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. Λιγότερα λόγια γιατί ήσασταν συνδιαχειριστες μιας πορείας και συνυπεύθυνοι σε τοπικό επίπεδο στο μέτρο που σας αναλογεί.

Στον απολογισμό της δημοτικής αρχής, λέγονται όλα τα ωραία κι αποφεύγονται τα αρνητικά. Για παράδειγμα οι αναντιστοιχία εξαγγελιών και έργων και οι αντιδράσεις των πολιτών. Διάλεξαν την πεπατημένη για τον απολογισμό. Μια πρακτική παράθεσης τεχνικών έργων στολισμένων με υπερβολικά μεγάλους λόγους. Αλλά όταν αυτά τα έργα προβάλλονται κατά κόρον ως ιδανικά και σωτήρια σε μια εποχή μειωμένων προσδοκιών όπως η σημερινή, τότε δεν πείθουν και συνήθως οδηγούν στο αντίθετο αποτελεσμα! Θα άρμοζε ειλικρινής κριτική και αυτοκριτική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ναι στα έργα ναι και τις αλλαγές. Όμως πως και με ποιους και με τι περιεχόμενο και με ποιο μακροχρόνια αποτέλεσμα. Δεν βαθμολογείται η δημοτική αρχή με ένα κατάλογο έργων. Βαθμολογηθείτε και κρίνεται στο ''τι μπορούσε να κάνει μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και ή δεν το έκανε ή το έκανε στραβά!''
Μπορούσατε να κάνετε λιγότερα και καλύτερα. Για παράδειγμα λιγότερη σπατάλη στον ΔΗΡΑΣΚ και λιγότερα ταξίδια. Μπορούσατε να κάνετε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα στα σχέδια πόλεως και στις χρήσεις γης. Εμείς βλέπουμε την προσχώρηση σας στο στρατόπεδο της εύκολης πολιτικης. Δεν είναι τυχαίες οι επιλογές για τον ασφυκτικό έλεγχο της πληροφόρησης και όλων των διαδικασιών. Υπήρξαν περιορισμοί και αδιαφάνεια. Παράπονα και καταγγελίες για τις αναθέσεις και τους πλειστηριασμούς. Διώξεις της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων. Αδιαφορία για τα αιτήματα των φορέων. Άρνηση διαλόγου. Δυσκολία στην επαφή με τους δημότες. Αυταρχισμός. Προώθηση των δικών σας ανθρώπων. Η προώθηση του σχήματος του Δήμου των ημετέρων.
Οι πολίτες λένε: ''από την απραξία των προηγουμένων προτιμούμε την σημερινή κινητικότητα.
Όμως σας απορρίπτουν ''Να φύγουν!'' λένε. Πολιτική δεν είναι τα έργα! Πολιτική είναι οι άνθρωποι. Είναι οι σχέσεις μας. Είναι οι αρχές και οι ιδέες μας. Τα πιστεύω και οι αξίες μας. Εμείς λέμε συμπληρώνουμε ότι υπάρχουν μερικά πολιτικά προαπαιτούμενα: δεν ανατρέψατε τους κακούς δείκτες της δημοτικής πορείας. Δεν αντιστράφηκαν οι αρνητικές προοπτικές, δεν μπήκαν φραγμοί στην συνεχιζόμενη διολίσθηση. Για τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους φυσικούς πόρους, την δημόσια και δημοτική περιουσία, τις υποδομές και τις κοινωνικές παροχές δεν έγιναν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Σε σημαντικά μάλιστα θέματα, όπως αυτά της διαφάνειας και των σχέσεων με τους πολίτες, είσαστε χειρότεροι από τους προηγουμένους.

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ: το 2007 και 2008 σας λέγαμε για τα θετικά στον τομέα εμφάνισης, της κυκλοφορίας της πόλης και την διαφορά πολιτικής κινητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ήταν όμως μισές δουλειές! Επί πλέον ερμηνεύτηκαν ως επιλεκτικές πολιτικές κατά αντιπάλων. Αποτέλεσμα της πολιτικής διαδρομής του 2007-09 είναι η κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την δημοτική αρχή, η οποία απέτυχε να κατακτήσει την ηγεμονία. Το να κερδίσει κάποιος τις εκλογές δεν σημαίνει ότι είναι και ηγετική δύναμη της κοινωνίας. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού επιλογής για το μη χειρον σε μια δεδομένη κατάσταση. Η δική σας άνωθεν και αφ υψηλού διοίκηση, η αδιαφάνεια και ο αποκλεισμός είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι δυναμική διαχείριση μιας κακής κατάστασης.

Β. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2009: ο προϋπολογισμός του 2009 ύψους 44 εκ ευρώ, αφαιρώντας τα χρέη παρελθόντων ετών 10 εκ. το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενων χρήσεων λόγω μη εκτέλεσης των αντίστοιχων προβλέψεων του προγράμματος έργων 7,3 εκ. και τις εισπράξεις υπέρ τρίτων οδηγεί σε ένα προϋπολογισμό 22 εκ. Από αυτά η μισθοδοσία ξεπερνά τα 11 εκ. Η αυξητική πορεία των συνολικών ποσών του προϋπολογισμού της περιόδου 2007-2009 οφείλεται στην διεύρυνση της τουριστικής παραγωγής κι όχι σε ναι ενδογενή δημοτική δημιουργική πολιτική ανανέωσης και επέκτασης της παραγωγικής δραστηριότητας μέσω της οποίας θα είχαμε διεύρυνση των ανταποδοτικών εσόδων και συνεπώς μεγαλύτερες παροχές. Τα στοιχεία από τους ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, μας δείχνουν ότι δεν οδηγήσατε σε αντιστροφή, σε καλυτέρευση τους δείκτες και την συνολική οικονομική πορεία του δήμου. Χονδρό παράδειγμα η συμμετοχή της αξιοποίησης κάθε μορφής δημοτικής περιουσίας παραμένει στο 4% του προϋπολογισμού. Τα ανείσπρακτα χρέη δεν μειωθήκαν. Θυμηθείτε την προσπάθεια μας να γραφτεί στον προϋπολογισμό το πρόστιμο των 2,2 εκ ευρώ της ΜΗΤΣΗΣ ΑΕ καταλογισμένο υπηρεσιακά τον Νοέμβριο του 2007, πέρασε τελικά στον προϋπολογισμό του 2010 μετά από κοπιώδη προσπάθεια που ενέπλεξε υπουργό, βουλευτές, επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κλπ. Τα ανελαστικά έξοδα ήταν και είναι στο ίδιο ποσοστό μεγάλα όπως και πριν, ενώ η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας, πρέπει να το πούμε αυτό στηρίζεται στο ΔΗΦΟΔΩ ενώ τονίζουμε τις αναιμικές αντιστάσεις σας στην τεράστια μείωση του τέλους παρεπιδημούνταν και των κεντρικών επιχορηγήσεων. Όλα αυτά έπρεπε να μας έχουν οδηγήσει σε μια νέου τύπου προσέγγιση της χρέωσης των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης σκουπιδιών, ώστε να ισοφαρίζονται οι χαμένοι πόροι του Δήμου μας. Είναι δική σας η ευθύνη για την διπλή γλώσσα. Δεν μπορεί να μειώνονται τα δημοτικά έσοδα, κανένας να μην επιβαρύνεται και να λέτε ότι τα δημοτικά έργα πληθαίνουν χωρίς μείωση του αποθεματικού! Αν αυτό γίνεται τότε ή τα έργα είναι χαμηλού κόστους και κακής ποιότητας ή την πληρώνουν οι πολλοί χωρίς να γίνεται διακριτό γιατί η μεγάλη κοινωνική ομάδα των μη εχόντων την δυνατότητα να φωνάξουν! Πράγματι και εδώ οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες, χρηματοδοτούν το κόστος των έργων. Κι αυτό γίνεται! Σε όλες τις επιχειρήσεις του δήμου, ακολουθήθηκε η ιδία πολιτική της διπλής γλώσσας, με αποτέλεσμα να χάνονται αναπτυξιακές δυνατότητες. Η ΔΕΥΑΚ, ΔΕΑΣ (προυπ. 1,1 εκ), ΜΑΡΙΝΑ, ΛΤΚω (προυπ. 6,3 εκ. με τακτικά έσοδα 1,4 εκ υπόλοιπα 2,6) ΕΔΗΚ (προυπ. 670.000) στα όρια της επιβίωσης με την ίδια πολιτική αδυναμία για μια νέα δημιουργική επεκτατική πολιτική. Τονίζουμε το σκάνδαλο της ΔΕΑΥΚ που δεν κλείνει για να μένει ως ανοικτή πληγή για πολιτικές σκοπιμότητες ενώ άφησε το νησί χωρίς αδρανή υλικά, επιβαρύνοντας το λιμάνι της Κω, το Μαστχάρι, το Καμάρι αλλα και τους πολίτες.

Γ. για τον ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ το 2009: προφανής αποτυχία στα θέματα διαχείρισης του προσωπικού. Συγκεντρωτισμός και καθολικός έλεγχος κάθε κίνησης από τον κ. Δήμαρχο. Προσπάθεια σκόπιμης απογοήτευσης και απώθησης των θετικών αισθημάτων συμμετοχής, προκειμένου να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος των εξελίξεων. Η αξιοκρατία εξέλειπε. Η ελευθερία της έκφρασης ελέγχεται. Ένα αντιδημοκρατικό και γι αυτό αντιπαραγωγικό κλίμα υπήρχε και υπάρχει στις δημοτικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς. Ο φόβος της επιτήρησης. Η αναχρονιστική λογική αυταρχικής διοίκησης και διαχείρισης του προσωπικού θέτει το ζήτημα της αλλαγής προς μια σύγχρονη δημοκρατική διαχείριση που στη θέση της επιβολής μπαίνει η συνυπευθυνότητα και η αλληλεγγύης.

Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ το 2008: Δεν θα μπούμε στην περιπτωσιολογία. Το ΠΕΕ είναι ένα σύνολο ανοικτών κωδικών με πολλά τυπικά επαναλαμβανόμενα έργα και πολλά έργα συντήρησης και μελετών. Λίγα είναι τα αναπτυξιακά έργα. Το ΠΕΕ 2009 (συνολικού κόστους 12 εκ ευρώ με 3,5 εκ από κεντρικούς πόρους, 8 εκ από ιδίους πόρους από τα οποία εικονικά τα 2 εκ. έτσι μιλάμε για μόλις 6 εκ. ετήσιου παραγωγικού έργου από το οποίο το μεγαλύτερο ποσό αφορά έργα συντήρησης). Από αυτό εκτελέστηκε και πάλιν ποσοστό 60%! Αυτή είναι η μέση φέρουσα ικανότητα υλοποίησης του και δεν άλλαξε στα χρόνια σας, γιατί το πολιτικό σας καθήκον να δραστηριοποιήσετε η δημοτική μηχανή, να την ανανεώσετε, να την εκσυγχρονίσετε, να την εμπλουτίσετε με νέες μεθόδους μελέτης-παραγωγής και ελέγχου όχι μόνο δεν το υπηρετήσατε αλλά περιπλέξατε τα πράγματα με απίστευτα λάθη και μεγάλες καθυστερήσεις. Από τα δικά σας κείμενα αναφέρουμε ενδεικτικά για το 2009 μη εκτελεστέα έργα: ιαματικά λουτρά, έργα αξιοποίησης ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος, σχέδια οικισμών, πράξη εφαρμογής οικισμού Ν. Αλικαρνασσού, αγορά ακινήτου για πολιτιστικές χρήσεις, στέγη για την γ! ηλικία, δημοτικές κατοικίες, δημοτικό γηροκομείο, δημοτικό ιατρείο, νέο κλειστό γυμναστήριο, και νέες μελέτες ύψους 1.000.000 σε συνολικό ύψος 12.000.000 που είχε μηδέν υλοποίηση! Θυμίζουμε την δέσμευση σας κ Δήμαρχε, στην συζήτηση του προϋπολογισμού 2009: φέτος, είπατε, θα λυθεί το ιδιοκτησιακό του νέου γηπέδου ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ με την οικογένεια Πετρόπουλου! Ίδια κατάσταση στα οικονομικά και στο πρόγραμμα έργων των επιχειρήσεων του Δήμου. Η σύνταξη του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς να δοθούν κατευθύνσεις, εκφράζοντας έτσι την προγραμματική σας αδυναμία. Το πρόγραμμα σας είναι τα ετήσια ντοκουμέντα του προϋπολογισμού και του ΠΕΕ και με βάση αυτά σας κρίνουμε.

Ε. Ο δικός μας ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Κατηγορηθήκαμε για ''σύμπλευση'' με την δημοτική αρχη. Κάποιοι υποστηρίξανε ότι ρίξαμε νερό στο μύλο του δημάρχου με τη στάση σας. Αυτό λέγεται από όσους έχουν συμφερον να μην αλλάξει η ατζέντα της πολιτικης συζήτησης στο τόπο μας. Είναι η επέκταση της λογικής της εύκολης πολιτικης. Απαντάμε λοιπόν: Εμάς μας ικανοποιεί αυτό που μας λένε οι πολίτες: δεν είστε μια άρνηση! Είσαστε άρνηση με προτάσεις και σύνθεση! Σημαίνει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει το νέο που φέραμε στην πολιτική.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter