Συμπαράταξη Ελπίδας: "Στρατηγέ μου! τι ζητάς στην Λάρισα εσύ! ένας Υδραίος;"

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από την Συμπαράταξη Ελπίδας και σας παραθέτουμε δελτίο τύπου σχετικό με τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη:

" Στρατηγέ μου! τι ζητάς στην Λάρισα εσύ! ένας Υδραίος;
(συγνώμη! στην Κω!)
οφειλόμενο σχόλιο για την εγκατάσταση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στο νησί μας.

Κολοκοτρώνης 2010

--Πολύ σε ταλαιπωρήσαμε !
Συνηθισμένος στην αγνωμοσύνη, θα μας δικαιολογήσεις!
Α. Η δυστοκία της  τοποθέτησης  του ανδριάντα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη  σε κάποιο σημείο της πόλης μας, δεν είναι τυχαία. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2002 και ίσως τελειώσει φέτος λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά και της ''αποφασιστικότητας'' του νυν δημάρχου, με ένα τρόπο που πιθανά δεν είναι ο καλύτερος. Με πολιτική εντολή, όπως μάθαμε, οι τεχνικές υπηρεσίες σχεδιάζουν την εγκατάσταση του στην πλατεία 7ης Μαρτίου. Είναι όμως η ενδεδειγμένη θέση; Θα έπρεπε πριν την τοποθέτηση του να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πριν λίγο καιρό και ο Δήμος Δικαίου προσφέρθηκε να το εγκαταστήσει στην είσοδο του Ζηπαρίου, στο μικρό τριγωνικό πάρκο κοντά στην βασιλική του Α. Παύλου. Ενα ενδιαφέρων χωρικό σημείο, με φυσική κλιμακωτή υπερύψωση, ελεύθερο κτισμάτων με φόντο του όρος ‘’Δίκαιος’’.
Β. Η ανάγκη αισθητικής διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης και ο εμπλουτισμός τους με έργα τέχνης που εμπεριέχουν μηνύματα και σηματοδοτούν γεγονότα και μνήμες, είναι μια συλλογική ανάγκη. Χαρακτηριστικά, στην Γαλλία, σε κάθε δημόσιο έργο ένα ποσοστό πέντε τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού του, διατίθεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για την διακόσμηση του με έργα γλυπτικής, ζωγραφικής ή άλλης σύγχρονης τέχνης. Πρέπει να ενδιαφερόμαστε, να συζητάμε και να διατυπώνουμε τις απόψεις μας γύρω από την εμφάνιση, την λειτουργικότητα και την ζωή στην πόλη μας. Την χρυσή εποχή του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής πόλης και της δημοκρατίας του 5ου π.χ. αιώνα,  η μνημειακή διακόσμηση των κοινόχρηστων χώρων, η θεματολογία , η αισθητική και η χρηματοδότηση τους ήταν θέματα δημόσιου διαλόγου και αντιπαράθεσης. Στις εποχές μας αυτά τα θέματα έχουν αφεθεί στην αρμοδιότητα των ειδικών και των …πολιτικών. Τα συνοδεύει η αποστασιοποίηση των πολιτών κι αυτό οδηγεί τις περισσότερες φορές σε άψυχες, επιφανειακές η και φανφαρόνικες παρεμβάσεις εντυπωσιασμού και μιμητισμού!
--Ήταν δείγμα υψηλού βαθμού ευαισθησίας και αγάπης για το νησί μας η πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοπονησιων της Κω η προσφορά του ανδριάντος του Θ. Κολοκοτρώνη στην πόλη μας. Θα είναι σημείο αναφοράς και δεσμός επικοινωνίας με τις αξίες της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία τους ήταν συνέχεια της προηγούμενης συλλογικής προσπάθειας για το σύμπλεγμα του Ιπποκράτους. Η όλη δυστοκία, αποτρέπει κάθε ανάλογη λαϊκή πρωτοβουλία.
Γ. Το 2002 το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να τοποθετηθεί στην πλατεία της 7ης Μαρτίου κατ΄ επιθυμία των Πελοπονησίων. Αυτή η απόφαση πάρθηκε υπό το βάρος των τότε εκλογικών σκοπιμοτήτων, πρόχειρα και αβασάνιστα, γι αυτό και δεν υλοποιήθηκε, λόγω αντιδράσεων στην χωροθέτηση. Γράφτηκε τότε ότι: ‘’είναι σεβαστή η επιθυμία των δωρητών για την τοποθέτηση του αγάλματος σε περίοπτη θέση όπως αυτή του μετώπου της παραλιακής ζώνης της πόλης. Όμως αυτό δεν είναι και το καλλίτερο και για το μνημείο και για την πόλη. Η ζώνη αυτή είναι ήδη φορτωμένη εμπορικά, τουριστικά και κυκλοφοριακά. Τα ιστορικά μνημεία σε πολυσυλλεκτικούς χώρους χάνουν το κοσμητικό και διαπαιδαγωγητικό τους ρόλο. Ο αυστηρός στρατιωτικός χαρακτήρας του ανδριάντα και ο στοχασμός που ο καλλιτέχνης προσπαθεί να μας μεταφέρει, δεν συνάδει με την πολυκοσμία, την διασκέδαση και τους θορύβους της πλατείας 7ης Μαρτίου’’
--Τότε η απόφαση της χωροθετησης δεν στηρίχθηκε σε πρόταση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που έχει γνώση της λειτουργικότητας και της εμφάνισης  της πόλης. Δεν είχε συνταχθεί μελέτη επιπτώσεων περιβάλλοντος χώρου και δεν είχαν σχεδιαστεί οι κατασκευές που θα γίνουν ώστε να μην προκύψουν αισθητικά, κυκλοφοριακά  και πολεοδομικά προβλήματα. Δεν υπήρχε έγκριση από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή ή από το έχων την αρμοδιότητα για την συγκεκριμένη περίπτωση Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ).  Έπρεπε να περάσουν οι εκλογές και 6 μήνες μετά να συγκροτηθεί μια επιτροπή από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Η πρόταση του δεν δημοσιεύθηκε. Πρέπει να έχει κατατεθεί στον Δήμο και σ’ αυτήν πρέπει να στηριχθεί η δημοτική μας αρχή στην αναψηλάφιση της υπόθεσης κι όχι στην ΄΄αποφασιστκότητα’’ του κ. Δημάρχου!
Δ. Η πλατεία της 25ης Μαρτίου είναι μια λύση. Το όνομα της κιόλας, μας καλεί να την αναδείξουμε και να την εμπλουτίσουμε αναδεικνύοντας την σε κύριο χωρικό σημείο εθνικής αναφοράς. Είναι μια εσωτερική πλατεία σε άμεση γειτονία με την παραλιακή διαδρομή με την οποία συνδέεται μέσω ενός δικτύου πεζοδρόμων και ιστορικών-αρχαιολογικών χώρων. Καθόλου δεν μειώνετε η αξία του μνημείου σε μια εσωτερική πλατεία που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό και διοικητικό κέντρο, το λιμάνι και το σχεδιασμένο δίκτυο εσωτερικών πεζόδρομων της πόλης. Μια θέση που το μνημείο επικαθοριζει τον χώρο και δεν χάνεται μέσα στην «οχλοβοή των πολλών>. Βέβαια υπάρχουν και εδώ προβλήματα πεζοδρόμησης της πλατείας, συσχετισμού όγκων μνημείου και κτηρίων του χώρου κλπ που είναι προβλήματα ειδικών (ξανά-τονίζουμε την ανάγκη για συνεργασία με το ΤΕΕ) και όσων έχουν σχέση με τον σχεδιασμό  της πόλης μας.
Σίγουρα υπάρχουν άλλες θέσεις, ίσως πλέον πρόσφορες, αλλά  όλες πρέπει να συνοδεύονται με ένα σκεπτικό που θα σέβεται νοηματικές, λογικές και συναισθηματικές καταστάσεις μαζί με τις θεσμοθετημένες και  λειτουργίες, τα σχέδια και την εμφάνιση όχι πια μόνο της πόλης αλλά του  νησιού μας.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
"

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter