Συμπαράταξη Ελπίδας: σχόλιο για τις συνεργατικές

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Μικρό σχόλιο για την ιδέα των συνεργατικών του νέου δημάρχου κ. Καΐσερλη

1. Οι δηλώσεις του νέου Δημάρχου Κω μας ανησυχούν. Προπαγανδίζονται διαδικασίες που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα που ζούμε. Στόχοι όπως αυτοί της κίνησης της τοπικής οικονομίας μέσω μεγάλων έργων (νοσοκομείο, δικαστικό μέγαρο, κλπ) συγκρούονται στο επίπεδο της υλοποίησης τους με προτάσεις δανειακής χρηματοδότησης του Δήμου μας που αντιβαίνουν τις προβλέψεις του Μνημονίου και που εμπεριέχονται και στον Καλλικράτη! Ως πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων φέρονται οι συνεργατικές νέων που διευρύνουν τις μορφές παραγωγής και αξιοποιούν το λιμνάζον εργατικό δυναμικό. Η πρόταση δεν συνδυάζεται με τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες διαχείρισης και ανάπτυξης του δήμου από τον Καλλικράτη. Υπάρχει υστέρηση του κ. Δημάρχου στις υποσχέσεις του για την βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε ότι και στα εκλογικά του προγράμματα της περασμένης 30-ετίας μιλούσε και προωθούσε σχετικά πράγματα που όμως δεν οδήγησαν πουθενά. Τι θα πει τώρα;

2. Θεωρούμε τις σκέψεις του προβληματικές. Δείχνει αμηχανία και απουσία ετοιμότητας να μιλήσει η νέα δημοτική αρχή για τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου μας. Για άλλη μια φορά στην ζωή μας η πολιτική σκοπιμότητα και ο εντυπωσιασμός βγαίνει πάνω από τα πραγματικά καθήκοντα της πολιτικής αρχής και τις υπαρκτές δυνατότητες της εποχής.

3. Το ζήτημα της τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της ανεργίας των νέων μας δεν μπορεί να λυθεί μέσα από τον Δήμο και τον τρόπο που περιγράφει ο κ. Δήμαρχος. Η γενικότερη πολιτική κατάσταση δεν το επιτρέπει. Κι αν το επέτρεπε θα έπρεπε να το αποφύγουμε. Ο κρατισμός με την μορφή και το περιεχόμενο της 30-ετίας της μεταπολίτευσης, οδήγησε στην χρεοκοπία, στην παραγωγική αποδιάρθρωση και την κατασπατάληση ευκαιριών και δυνατοτήτων. Γιατί να κάνει ο δήμος το νέο νοσοκομείο, να το νοικιάσει στο υπουργείο και να μην το κάνει απ ευθείας το κράτος; Ο δήμος δεν πρέπει να διαχυθεί σε αλλότριες δράσεις. Οι δυνάμεις μας είναι περιορισμένες. Ο χρόνος λίγος. Μπορεί να εμπλακεί με την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού. Στην δημιουργία Λατομείου. Στην επέκταση του ΧΥΤΑ. Την ηλιακή ενέργεια. Την πράσινη τεχνολογία. Την επέκταση των σφαγείων. Τον πολιτισμό ως μορφή παράγωγης. Την πολιτική γης. Τους φυσικούς πόρους ως παράγοντα ανάπτυξης κλπ.

Αλλά ας πούμε ότι έχει δίκαιο ο κ. Καϊσερλης; Τότε, ως δήμαρχος έχει καθήκον να εξαρτά το τι σκέφτεται με το υπάρχων πλαίσιο. Το άρθρο 86 του Καλλικράτη δίνει μια δυνατότητα στον δήμο να εμπλακεί σε δημοτικά προγράμματα που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Οι συνεργατικές πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό το πλαίσιο και στην συνέχεια να χρηματοδοτηθούν σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις του νόμου του Ελληνικού Κράτους και του μνημονίου της Ευρώπης.

4. Ας δούμε την εξαγγελία για την συνεργατική των δημοσιογράφων. Αυτό που ειπώθηκε ότι θα υλοποιηθεί μέσω της δημοτικής κοινότητας Κω, για αντιβαίνει τους όρους του άρθρου 86 για τον προϋπολογισμό των δημοτικών κοινοτήτων, που πρέπει να συμβαδίζει με τις αρμοδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 84 του Καλλικράτη, όπου δεν προβλέπονται αρμοδιότητες τύπου συνεργατικών! Τι κάνει λοιπόν ο κ. Καϊσερλης; Βγαίνει έξω από το θεσμοθετημένο κρατικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο και μιλά για συνεργατικές, πράγματα που μόνο σαν ιδέες και πειραματικές διαδικασίες μπορούν να . Αγγίζουν τα όρια του ακτιβισμού και των δράσεων μη κυβερνητικών οργανώσεων κι όχι κρατικών θεσμών και γι αυτό δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και της παραγωγικής αναγέννησης.

Αντίθετα! Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους δημοσιογράφους ο τρόπος δεν είναι να τους υποσχεθούμε για 4 χρόνια 1500 ευρώ τον μήνα! Τους καταστρέφουμε έτσι! Γιατί σε 4 χρόνια θα έχουν χάσει την δυνατότητα να ανεβούν σκαλοπάτια. Θα καθηλωθούν στην σκοπιμότητα της ελεγχόμενης δημοσιογραφίας μέσω της χρηματοδότησης τους από την δημοτική εξουσία. Θα τους μετατρέψει σε δημοσίους υπάλληλους μιας υπό χρεοκοπία ...ΔΕΚΟ!

Η βοήθεια που μπορεί να δώσει ο δήμος είναι άλλη! Να τους ανοίξει ορίζοντες. Να δημιουργήσει ευκαιρίες. Έχουμε ανάγκη από μια πολύγλωσση τοπική πληροφόρηση και από μια χωρική διεύρυνση των πληροφοριών. Η δημιουργία μιας ελληνοτουρκικής εφημερίδας που θα συνδέσει την Κω με την χερσόνησο της Αλικαρνασσού είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Η δημιουργία μιας πολύγλωσσης βάσης δεδομένων για interactive πληροφορίες που ενώνουν την Κω με τα γύρω νησιά (Νίσυρο, Τήλο, Ψέριμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο κλπ και τα μικρασιατικά παράλια) είναι μια αναπτυξιακή προσπάθεια που διευρύνει την παραγωγική βάση στον τομέα της ενημέρωσης και της πληροφορικής. Μια τέτοια πρωτοβουλία ανοίγει μέτωπο εργασίας για δημοσιογράφους, πληροφορικούς, designers, αρτίστες, περιβαλλοντολόγους, developers, real estates, official managers κλπ. Mια τέτοια οργανωμένη πρωτοβουλία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον δήμο μας βάσει των άρθρων 84 και 96 του Καλλικράτη, αλλά και μέσω του ΕΣΠΑ (διασυνοριακές δράσεις). Βάζει τους νέους να τρέξουν! Να κινηθούν δημιουργικά. Να ανοίξουν στον κόσμο με βάση τις γνώσεις τους και την ηλικία τους! Μας ενσωματώνει στο διεθνές γίγνεσθαι με όρους ανταγωνιστικότητας κι όχι ... πελατειακών υποσχέσεων!

Θα επανέλθουμε!

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter