Συμπαράταξη Ελπίδας: στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες υστερεί ο δήμος μας για πολιτικούς λόγους

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα από τον σημερινό αθηναϊκό τύπο.

Ο αγροτικός Δήμος Κάμπου στην Καρδίτσα καινοτομεί. Κατασκεύασε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20 kWh το καθένα και παράγει ρεύμα, το οποίο μεταπωλεί στη ΔΕΗ. Μέρος των κερδών το επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη και στη διαδικασία «γλιτώνει» και περίπου 190.000 τόνους CO2 το χρόνο.

Τo ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων της Καρδίτσας δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο επισκέπτης νιώθει ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον περιοχές της Ελλάδας. Λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νομού, στο Δήμο Κάμπου των 5.300 κατοίκων, πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και τροφοδοτούν το δίκτυο της ΔΕΗ! «Ενα νοικοκυριό αγοράζει 9 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh), ενώ εμείς την πουλάμε στη ΔΕΗ 46,5 λεπτά, όπως ορίζει η σύμβαση», δηλώνει ο κ. Μπαζάνης, υπάλληλος του δήμου, που έχει αναλάβει τον έλεγχο των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
«Η πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ απέφερε πέρυσι στο δήμο 65.000 ευρώ», αναφέρει ο δήμαρχος κ. Παπαλός. «Από το ποσό αυτό, το 50% θα επανεπενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικές ομάδες, με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε οικολογική συνείδηση κυρίως στα παιδιά».
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 575.500 ευρώ. Το 45% ήταν επιδοτούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης (75% η Ε.Ε. και 25% συμμετοχή του κράτους), ενώ το 55% το έβαλε ο Δημος παίρνοντας δάνειο ύψους 380.000 ευρώ.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να παρακολουθεί από το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών: πόσο παράγουν αλλά και το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν αποφύγει. Από το Μάρτιο του 2009 που τέθηκαν σε λειτουργία έχουν γλιτώσει το περιβάλλον από 285.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και έχουν παραγάγει 219.000 κιλοβατώρες ενέργειας!
Οι συγκρίσεις γίνονται αυθόρμητα και μιλούν. Το μυαλό μας πάει τις ανεμογεννήτριες της ΔΕΥΑΚ από το 1998(;). Τα πολλά λόγια, των ημετέρων..... παράδειγμα αποφυγής. Εδώ τα αφήνουμε στον ιδιωτικό τομέα και ψαχνόμαστε για ...ιατρική σχολή!!!

Συμπαράταξη Ελπίδας

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter