H Συμπαράταξη Ελπίδας για τον συνήγορο του δημότη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ο συνήγορος του δημότη είναι μια θετική δυνατότητα!
Τίποτα όμως δεν εξασφαλίζει την επιτυχία του!

Ο συνήγορος του δημότη είναι ένας καινούργιος θεσμός.
Αντιγράφει την ευρωπαϊκή πρακτική του συνηγόρου του πολίτη.
Ελέγχει τις δημόσιες αρχές διερευνώντας υπέρβαση καθήκοντος και παραβίαση της νομοθεσίας. Βεβαίως πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα αγνοούν τις γνωματεύσεις του! Όσο όμως κι αν αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα και την χρησιμότητα του θεσμού, δεν μπορούμε να τον αγνοούμε!

Εκτιμούμε ότι βιαστικά, άκομψα, άκαιρα και το σημαντικότερο σε λάθος πολιτική βάση μπήκε το θέμα σε συζήτηση. Τα προσόντα και οι διαδικασίες είναι γενικές. Πρακτική εμπειρία δεν υπάρχει. Υπάρχει και θεσμικό κενό! Γιατί η προχειρότητα των εντυπώσεων;

Η πολιτική δημιουργεί θεσμούς για να λύσει υπαρκτά ζητήματα, όπως αυτό της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ο δήμος μεγάλωσε σε έκταση και αρμοδιότητες. Η τοπική αρχή δεν απέχει από την γενικότερη πολιτική κουλτούρα της κρατικής αρχής. Θα υπάρξουν και αύριο περιπτώσεις και γεγονότα υπέρβασης καθήκοντος στα πλαίσια των πελατειακών σκοπιμοτήτων. Εμείς ως παράταξη θα χρειαστούμε την βοήθεια του συνηγόρου. Έχουμε ζητήσει στο παρελθόν την βοήθεια Ανεξάρτητων Αρχών σε τοπικά ζητήματα, όπως της παραβίασης της πολεοδομικής και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είχαμε θετικά αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις του! Θέλουμε να επιτύχει ο θεσμός!

Ναι! το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να χαίρει εκτίμησης, αλλά προ πάντων πρέπει να έχει την ικανότητα να κρατά αποστάσεις! Να μπορεί να επιβάλλει την αυτονομία του στην τοπική εξουσία! Αν αυτό γίνει, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις τοπικές υποθέσεις και επηρεάσει θετικά την πολιτεία της δημοτικής αρχής! Θα την προστατέψει από τον λαϊκισμό και την διολίσθηση σε κακές πρακτικές!

Να συζητήσουμε το θέμα της επιλογής και της οργάνωσης της παρουσίας του συνηγόρου στο Δήμο μας με νηφαλιότητα. Να αναδείξουμε το καλύτερο!
Μια σκέψη είναι ο διαδημοτικός συνήγορος! Τον απαλλάσει από τον προσωποκεντρισμό. Τον αποφορτίζει από την στενότητα της τοπικότητας. Μειώνει το κόστος του.
Η νησιωτικότητα επιβάλλει ένα συνήγορο για ομάδα μικρών νησιών με κάποιο από τα μεγαλύτερα!
Θα δούμε!

Συμπαράταξη Ελπίδας

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter