Ερώτηση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για την κλωστική κάνναβη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ;

Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο

Τα αδικαιολόγητα εμπόδια και τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας, φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, με ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης που, αντίθετα με την ινδική κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευφορική χρήση, παραμένει ουσιαστικά παράνομη στη χώρα μας. Παρόλο που καλλιεργείται νόμιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν και για τη χώρα μας διαθέσιμες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ενδιαφέρον από αγρότες σε διάφορες περιοχές, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να δώσει άδεια για τέτοιες καλλιέργειες, αλλά συνεχίζει και τη δίωξη επιχειρηματιών που εμπορεύονται απολύτως νόμιμα ρούχα και άλλα προϊόντα από κλωστική κάνναβη.

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης απαιτεί περιορισμένες ποσότητες νερού ή φυτοφαρμάκων ενώ βρίσκει χρήση σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από το 2000 το ΕΘΙΑΓΕ είχε εκπονήσει αναλυτική μελέτη για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: "Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην κλωστική κάνναβη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραλογισμού. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά ήδη πάνω από 180 χιλιάδες στρέμματα τέτοιων καλλιεργειών, η καλλιέργεια ενός μη ευφορικού φυτού είναι εδώ παράνομη βάσει του... νόμου περί ναρκωτικών. Αποτελεί σκάνδαλο ότι απαγορεύεται ακόμα και η πώληση καννάβινων ρούχων και καλλυντικών, απολύτως νόμιμων σε όλη την Ευρώπη. Η κλωστική κάνναβη, με πλήθος χρήσεων υψηλής ποιότητας και με περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική επιλογή για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μικρές μεταποιητικές δραστηριότητες που πλήττονται από την κρίση."

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter