Οι Οικολόγοι Πράσινοι για ευρωομόλογο, βιοποικιλότητα, ναυάγιο στην Κέρκυρα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Το ευρωομόλογο είναι μέτρο αλληλεγγύης

και όχι συμπληρωματικό του Μνημονίου

Τηλεοπτική δήλωση του Μ. Τρεμόπουλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων στο Στρασβούργο για το θέμα των ευρωομολόγων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Το θέμα των ευρωομολόγων έχει απασχολήσει το ελληνικό πράσινο κίνημα πολύ πριν μιλήσει γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός. Είναι ομόφωνη πρόταση του ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Μάρτιο, με εισήγηση των Πράσινων, για τις χώρες με πρόβλημα δανεισμού, ΑΝΤΙ για το Μηχανισμό Στήριξης με τις δρακόντειες εγγυήσεις και τα τοκογλυφικά επιτόκια. Σχετική ερώτηση καταθέσαμε οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Απριλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης παραδέχονταν επίσημα ότι τα πριν το Μνημόνιο μέτρα ήταν αρκετά για το 2010. Η υπόθεση αυτή, που δεν έγινε ποτέ γνωστή στην ελληνική κοινή γνώμη, είναι και η χειροπιαστή διάψευση των ισχυρισμών ότι «δεν υπήρχε άλλος δρόμος».

Τώρα προωθούνται εκδοχές ευρωομολόγων μόνο παράλληλα με το Μηχανισμό Στήριξης, για το λεγόμενο υγιές κομμάτι του χρέους, μέχρι το 60% του ΑΕΠ όπως το αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κάθε βήμα κοινής οικονομικής πολιτικής είναι φυσικά ευπρόσδεκτο, καθώς η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίσει άλλο όπως μέχρι τώρα. Δυστυχώς όμως, και οι σημερινές πολιτικές συνεχίζουν να δίνουν την έμφαση στις περικοπές σε μισθούς συντάξεις κτλ, οδηγώντας ολόκληρη την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αν σήμερα υπάρχει κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη, είναι γιατί οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν δε δείχνουν διατεθειμένες να το αντιληφθούν.

Σε καιρούς κρίσης, το κύριο είναι να επενδύσουμε πανευρωπαϊκά σε προγράμματα που θα υπηρετούν την ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, αυτό που εμείς οι Πράσινοι αποκαλούμε πράσινη στροφή στην οικονομία. Οι Πράσινοι έχουμε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων για τέτοια επενδυτικά προγράμματα βιωσιμότητας, με παράλληλη εξαίρεσή τους από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας. Οι μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν δείξει κατά πόσο μια τέτοια πρόταση περιλαμβάνεται στην ατζέντα».

Η πλήρης δήλωση υπάρχει στο βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=xcHkh23W7Mw

Μπορείτε και να το κατεβάσετε (σε αρχεία mp4 ή mpg) από εδώ: ftp://epavradioget:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./epavradio/mep/tremopoulos

 

 

Βελτιωμένο, αλλά και με υποχωρήσεις, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ) ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Θετικό καταρχήν βήμα, έστω και καθυστερημένο, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βασική αδυναμία αποτελεί, όμως, η εξάρτηση της εφαρμογής του από την πολιτική βούληση των εκάστοτε υπουργών, καθώς προβλέπεται πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων και διαταγμάτων ως απαραίτητων για την εφαρμογή του. Η σύγχυση ως προς την προοπτική εφαρμογής επιτείνεται, καθώς χρονικές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα είτε παρατάθηκαν, είτε διαγράφηκαν. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί η χαλαρότητα των μεταβατικών διατάξεων, όπου δεν προβλέπεται δυνατότητα επανεξέτασης αδειών που έχουν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόμου. Επικίνδυνη εξέλιξη αποτελεί η απάλειψη της παραγράφου 1γ του άρθρου 5 του αρχικού σχεδίου, που απαγόρευε την εγκατάσταση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) σε προστατευόμενες περιοχές NATURA. Απουσιάζει, τέλος, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου.

Συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο διαβούλευσης, τα βήματα βελτίωσης αφορούν κυρίως τον περιορισμό της έλλειψης συσχετισμού και αλληλοσυμπλήρωσης των ρυθμίσεων με άλλα σχετικά νομοθετικά πλαίσια, όπως η δασική νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες ή η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Βελτιώσεις υπάρχουν επίσης σε επιμέρους θέματα βιολογικής ποικιλότητας, εισβαλλόντων ξενικών ειδών και οικοτουρισμού.

Κομβικό σημείο αποτελεί η αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα για δόμηση εκτός σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές.Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη τοποθετηθεί ότι η αύξηση αυτή μπορεί να είναι θετική μόνο ως πρώτο βήμα ενός τολμηρότερου, συνολικότερου, αλλά και δικαιότερου προς τις μικρές ιδιοκτησίες σχεδιασμού για κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου σε όλη την επικράτεια.

Για όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνούν ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Θα παρακολουθούν λοιπόν την πορεία υλοποίησης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, εφόσον ψηφιστεί, και θα παρεμβαίνουν κάθε φορά που αυτό θα είναι απαραίτητο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Δελτίο τύπου της ΠΚ Κέρκυρας των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Πολιτικής Κίνησης Κέρκυρας εκφράζουμε την οδύνη μας για το χαμό 21 ανθρώπων την ώρα που ταξίδευαν με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Συνιστούμε ψυχραιμία στους συμπολίτες μας μέχρι να βρεθεί κάποια δίκαιη λύση για τους διασωθέντες του πρόσφατου ναυαγίου και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το αίτημά τους να τους δοθεί η άδεια να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ζητάμε την άρση της συμφωνίας Δουβλίνο 2, που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να επιτρέψει την μετάβασή τους σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ευρωκοινοβούλιο να δώσουν ένα τέλος στην κατάσταση αυτή που αφήνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που προέρχονται από χώρες, όπου υπάρχει πόλεμος ή ανελεύθερο καθεστώς και φτώχια, έρμαια στους δουλέμπορους.

Καλούμε την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να ικανοποιήσει το αίτημα των ναυαγών για παρουσία διεθνών ΜΜΕ στο νησί, προκειμένου να δοθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος με διεθνή ενημέρωση.

Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Κερκύρας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter