Οι Οικολόγοι Πράσινοι για ηλεκτρικά απόβλητα, διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Αυστηροί κανόνες για τα απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου -εισηγητής των Πράσινων ο Μ. Τρεμόπουλος

Χάρη στην αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι, αφού θα ενισχυθούν οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών και θα κλείσουν τα κενά που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα εφαρμογής των κανόνων.

Μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, σκιώδης εισηγητής των Πράσινων, δήλωσε:

"Το σημερινό αποτέλεσμα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη συλλογή και επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε θετικά για την αντιμετώπιση των χαμηλών ποσοστών συλλογής, τη βελτίωση της διαχείρισης/ επεξεργασίας καθώς και τον έλεγχο των παράνομων εξαγωγών ΑΗΗΕ σε τρίτες χώρες. Έως το 2016, τουλάχιστον το 85% των ΑΗΗΕ που προκύπτουν κάθε χρόνο πρέπει να συλλέγονται και όλα να υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Μια άλλη σημαντική βελτίωση εξασφαλίζει ότι οι λιανοπωλητές θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω πολύ μικρές συσκευές, όπως λαμπτήρες ή κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από την πώληση νέων συσκευών. Αυτό ισχύει για όλους τους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των εξ αποστάσεως πωλητών (μέσω διαδικτύου), αλλά όχι τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αύξηση της συλλογής των πολύ μικρών συσκευών και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με αυτό το θέμα θα μειώσει το ποσό αυτών των συσκευών που καταλήγουν στη γενική ροή αποβλήτων ή ακόμη και τις χωματερές, και ως εκ τούτου διαφεύγουν από την κατάλληλη επεξεργασία.

Είναι σημαντικό επίσης ότι το ΕΚ ψήφισε σήμερα για να πατάξει τις παράνομες εξαγωγές ΑΗΗΕ εκτός ΕΕ: Πλέον μόνο ο εξοπλισμός που έχει πιστοποιηθεί ότι είναι πλήρως λειτουργικός και αποστέλλεται με τις σωστές διαδικασίες μπορεί να εξαχθεί. Καιρός ήταν να σταματήσουμε να θεωρούμε τις αναπτυσσόμενες χώρες ως χωματερές για τα επικίνδυνα απόβλητά μας.

Οι Πράσινοι χαιρετίζουμε τη θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρότασή μας να υποχρεώσει την Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον η χωριστή επεξεργασία των νάνο-υλικών στα ΑΗΗΕ είναι απαραίτητη, γιατί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και η κατάλληλη επεξεργασία τους πρέπει να διασφαλιστεί".

 

"ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ"

Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων ζητάει από την ΕΕ να στηρίξει τους Αιγύπτιους διαδηλωτές στην απαίτησή της τους για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Από τις 25 Ιανουαρίου ο λαός διαδηλώνει και μάχεται στους δρόμους ενάντια στο καθεστώς. Αστοί και αγρότες, σπουδαστές και ηλικιωμένοι, κληρικοί και κοσμικοί, εργατικοί και φιλελεύθεροι, ενώνονται στο αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.

Η Δελφίνα Ρόσσι, συνεκπρόσωπος τύπου της FYEG είπε:< Αυτός ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν κολλήσει στη εξουσία από το 1981, χρησιμοποιώντας απαράδεκτα μέτρα για να καθυποτάξουν το λαό της Αιγύπτου, που τώρα απαιτεί ίσες ευκαιρίες, σωστές εκλογές και δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αυτές είναι αξίες που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι εκτιμά και σέβεται, ενώ σιωπηρά στηρίζει δικτατορίες. Για μας είναι σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια δήλωση σήμερα ζητώντας την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.>

Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων αντιλαμβάνεται ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό κενό και να πάρουν την εξουσία Ισλαμικές δυνάμεις.< Το ότι οι κοσμικές ελευθερίες του Αιγυπτιακού λαού είναι υπό φοβερή πίεση μας ανησυχεί πολύ. Όμως, όλοι όσοι είναι μάρτυρες του ξεσηκωμού εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν καταλάβει ότι αυτή η ιστορική λαϊκή εξέγερση δεν μπορεί-και δεν πρέπει –να σταματήσει. Όσο περισσότερο μένει ο Μουμπάρακ, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή> λέει ο Σεμπάστιαν Πάουερ, συνεκπρόσωπος τύπου της FYEG.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της πορείας των διαδηλωτών, η κυβέρνηση προσπάθησε να τους σταματήσει κλείνοντας τις σιδηροδρομικές και τις τηλεφωνικές γραμμές. Οι τηλεφωνικές εταιρίες συνεργάζονται σε αυτό με τη θέλησή τους. Με το κλείσιμο του Internet και των τηλεπικοινωνιών, η κυβέρνηση του Μουμπάρακ αφαιρεί ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα, προσπαθώντας να εμποδίσει την οργάνωση και την επικοινωνία μεταξύ των αγωνιστών που διαμαρτύρονται για το καθεστώς. Σοκάρει το γεγονός ότι Διεθνείς εταιρίες όπως η Vodafone υπακούουν σε τέτοιες διαταγές> είπε η Δελφίνα Ρόσσι.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

Απαιτείται άμεση σύγκληση των οργάνων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ

Κενός περιεχομένου κινδυνεύει να μείνει ο θεσμικός διάλογος για την ανώτατη παιδεία, καθώς δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει τα δύο βασικά γνωμοδοτικά-συμβουλευτικά όργανα του υπουργείου, όπου μετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και άμεσα εμπλεκόμενοι των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Πρόκειται για το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.) και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε.) που παραμένουν σε αδράνεια με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που έχει την αρμοδιότητα για τη σύγκλησή τους. Συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, γίνεται μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όπου όμως συμμετέχουν μόνο οι πρόεδροι των δύο «αδρανών» συμβουλίων, που ορίζονται από την υπουργό. Οι τελευταίοι είναι τυπικά επιφορτισμένοι να μεταφέρουν τις απόψεις που θα (έπρεπε να) είχαν κατατεθεί στα δύο Συμβούλια, ουσιαστικά όμως μεταφέρουν προσωπικές τους μόνο απόψεις, καθώς δεν έχει δοθεί η παραμικρή ευκαιρία για διαβούλευση στα πλαίσια των συγκεκριμένων οργάνων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουμε τις ελλείψεις ως προς την διαδικασία αυτής της συζήτησης και παράλληλα εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον στόχο και το αποτέλεσμα της. Θεωρούμε ότι η μη συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ δεν καλύπτεται από την με καθυστέρηση - στο παραπέντε - συνεδρίαση του ΕΣΥΠ και με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να λήξει η διαβούλευση στο τέλος του μήνα.

Εξίσου προβληματική επίσης θεωρούμε την τελευταία αναβολή συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, στην οποία θα παρουσίαζε το υπουργείο ένα νέο κείμενο σε συνέχεια του αρχικού κειμένου διαβούλευσης, ως αποτέλεσμα του διαλόγου και της προβληματικής που αναπτύχθηκε στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία αλλά ενδεχομένως και σε άλλους χώρους.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ παρά το αρνητικό κλίμα που διαδέχτηκε τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαβούλευσης επιλέξαμε να είμαστε παρόντες στον διάλογο αυτό, όπου και αν διεξάγεται, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αναρωτιόμαστε όμως για το νόημα αυτής της συμμετοχής μας όταν η μέχρι στιγμής διαδικασία, με ευθύνη του Υπουργείου, δείχνει να αποφεύγει την επί της ουσίας διαβούλευση.

Καλούμε την κ. υπουργό να τολμήσει έναν επί της ουσίας διάλογο συγκαλώντας άμεσα σε συνεδρίαση τα όργανα ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ δηλαδή τους άμεσα εμπλεκόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ . Διαφορετικά ας διευκρινίσει ποιών γνώμη θα μεταφέρουν στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας οι πρόεδροι αυτών των δύο γνωμοδοτικών προς την Υπουργό οργάνων και πόσο ουσιαστικές μπορεί να θεωρούνται αυτές οι Συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

Απαιτείται άμεση σύγκληση των οργάνων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ

 

 


Κενός περιεχομένου κινδυνεύει να μείνει ο θεσμικός διάλογος για την ανώτατη παιδεία, καθώς δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει τα δύο βασικά γνωμοδοτικά-συμβουλευτικά όργανα του υπουργείου, όπου μετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και άμεσα εμπλεκόμενοι των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

 Πρόκειται για το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.) και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής  Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε.) που παραμένουν σε αδράνεια με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που έχει την αρμοδιότητα για τη σύγκλησή τους. Συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, γίνεται μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όπου όμως συμμετέχουν μόνο οι πρόεδροι των δύο «αδρανών» συμβουλίων, που ορίζονται από την υπουργό. Οι τελευταίοι είναι τυπικά επιφορτισμένοι να μεταφέρουν τις απόψεις που θα (έπρεπε να) είχαν κατατεθεί στα δύο Συμβούλια,  ουσιαστικά όμως μεταφέρουν προσωπικές τους μόνο απόψεις, καθώς δεν έχει δοθεί η παραμικρή ευκαιρία για διαβούλευση στα πλαίσια των συγκεκριμένων οργάνων.

 Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ  επισημαίνουμε τις  ελλείψεις ως προς την διαδικασία αυτής της συζήτησης και παράλληλα εκφράζουμε την ανησυχία μας  για τον στόχο και το αποτέλεσμα της. Θεωρούμε ότι η μη συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ δεν καλύπτεται από την με καθυστέρηση - στο παραπέντε - συνεδρίαση του ΕΣΥΠ και με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να λήξει η διαβούλευση στο τέλος του μήνα.

Εξίσου προβληματική επίσης θεωρούμε την τελευταία αναβολή συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, στην οποία θα παρουσίαζε το υπουργείο ένα νέο κείμενο σε συνέχεια του αρχικού κειμένου διαβούλευσης, ως αποτέλεσμα του διαλόγου και της προβληματικής που αναπτύχθηκε στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία αλλά ενδεχομένως και σε άλλους χώρους.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ  παρά το αρνητικό κλίμα που διαδέχτηκε τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαβούλευσης επιλέξαμε να είμαστε παρόντες στον διάλογο αυτό, όπου και αν διεξάγεται, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αναρωτιόμαστε όμως για το νόημα αυτής της συμμετοχής μας όταν η μέχρι στιγμής διαδικασία, με ευθύνη του Υπουργείου, δείχνει να αποφεύγει την επί της ουσίας διαβούλευση.

Καλούμε την κ. υπουργό να τολμήσει έναν επί της ουσίας διάλογο συγκαλώντας  άμεσα σε συνεδρίαση τα όργανα ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ δηλαδή τους  άμεσα εμπλεκόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ . Διαφορετικά  ας διευκρινίσει ποιών γνώμη θα μεταφέρουν στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας οι πρόεδροι αυτών των δύο γνωμοδοτικών προς την Υπουργό οργάνων και πόσο ουσιαστικές  μπορεί να θεωρούνται αυτές οι Συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ.

 

                                 Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter