Η Συμπαράταξη Ελπίδας για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς τον κ. Πρόεδρο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω

ΘΕΜΑ: πρόταση ψηφίσματος για την φημολογούμενη κατάργηση του ''μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου''

κ. Πρόεδρε

για πολλοστή φορά συζητείται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας. Οι συνέπειες είναι προφανείς για το τόπο μας. Νέα φορολογική επιβάρυνση για τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης.

Η φιλελεύθερης πολιτική της ''σοσιαλιστικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ'' είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σ' αυτή την αντιλαϊκή επιλογή αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις. Είναι στοιχειώδες χρέος του δημοτικού μας συμβουλίου να ενώσει την φωνή του με την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων όπως αυτή εκδηλώνεται από τους κοινωνικούς μαζικούς φορείς του τόπου μας.

Σας προτείνουμε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο να τεθεί ζήτημα ψηφίσματος που θα απευθύνεται στην Κυβέρνηση, ζητώντας την διατήρηση της ευνοϊκής για την κοινωνία μας φορολογικής νομοθετικής ρύθμισης του μειωμένου ΦΠΑ.

Το ψήφισμα δεν αποκλείει κι άλλες πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει το δημοτικό μας συμβούλιο για το θέμα με πρώτο από όλα την συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και την λαϊκή κινητοποίηση.

Προς διευκόλυνση της συζήτησης προτείνουμε το παρακάτω κείμενο ψηφίσματος το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε σε μορφή που να ψηφιστεί ομόφωνα.

Σχέδιο:

Προς τον κ. Πρωθυπουργό, κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κλπ.

ΘΕΜΑ: «Nα μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου».

Για πολλοστή φορά συζητιέται δημόσια η πρόταση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ. περί "κατάργησης των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων" στο Φ.Π.Α. ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. (άρθρο 1, παρ. 26 του ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992)) και εξίσωσή του με τους συντελεστές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επειδή ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α. αποτελεί:

--- σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα νησιά

--- βασικό μέτρο στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών

--- έμπρακτη αρωγή της πολιτείας που ενισχύει την κοινωνική και εδαφική συνοχή

--- και λειτουργεί ενισχυτικά ιδίως για τις μικρές έως πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις των τοπικών οικονομιών

Ενώ αντιθέτως ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. :

---θα αποτελέσει ένα άδικο και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών

---δεν πρόκειται να προσθέσει σημαντικούς επιπρόσθετους πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό

---θα έχει πολύ μικρή θετική επίπτωση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Το δημοτικό συμβούλιο Κω εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων του νησιού μας, ενώνει την φωνή του με την φωνή όλων των νησιωτικών Δήμων και των επιμελητηρίων Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Καβάλας και Έβρου και ζητά από την Κυβέρνηση να ΜΗΝ προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή των νησιών του Αιγαίου.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter