Πολίτες κόντρα στον Καιρό: Ζοφερή η κατάσταση της Υγείας στο νησιωτικό χώρο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Πολίτες κόντρα στον Καιρό

Επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου σε Μήλο και Σίφνο

Από 15 έως 17/2 βρέθηκε στη Μήλο ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος, όπου επισκέφθηκε το Δημαρχείο, τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, το Κέντρο Υγείας, ενώ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών.

Στο Δημαρχείο συναντήθηκε με το νέο δήμαρχο Γεράσιμο Δαμουλάκη, στον οποίο ευχήθηκε καλή θητεία και καλή συνεργασία για την προώθηση των θεμάτων της Μήλου. Ειδικότερα συζήτησαν για την εκκρεμότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ του λιμενικού έργου των Πολλωνίων και αποφάσισαν εντατικοποίηση των ενεργειών για να μην χαθεί το έργο. Ως πρώτη κίνηση, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη, ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να λήξουν τα προβλήματα με την χρήση και παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας. Συζήτησαν επίσης για την χρόνια εμπλοκή για την επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου και αποφάσισαν να συνεχιστεί η παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ειδική συζήτηση έγινε για το χωροταξικό (ΣΧΟΟΑΠ), που σύμφωνα με το δήμαρχο ενεργοποιείται άμεσα και μάλιστα επίκειται ειδική σύσκεψη του μελετητή με συμμετοχή όλων των φορέων της Μήλου. Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή μας για την προώθηση πρόσφατης απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου για βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού.

Στη συνάντηση με τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ηλία Αποστολόπουλο, επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά η τραγική κατάσταση του Κ.Υ., αφού από το καλοκαίρι παραμένει μόνο με τρεις γιατρούς ειδικοτήτων (οι άλλοι δύο οδοντίατρος και γυναικολόγος), με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποχρεούται σε 30 μέρες εφημερίες ετοιμότητας, εκ των οποίων πληρώνεται μόνο τις 5. Κοινή η διαπίστωση ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες οδηγούν βαθμιαία σε απαξίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση της. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις παροχές αποτελεί ντροπή η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για καταβολή των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο Κ.Υ. Από την πλευρά μας, υπενθυμίσαμε και πάλι την πληθώρα παρεμβάσεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια είτε σε κοινοβουλευτικό, είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ενώ επισημάναμε την ανάγκη πλέον για μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις σε κάθε νησί για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών και το δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Καβαλιέρο, συζητήθηκαν τα θέματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Δήμου και την εφαρμογή του Καλλικράτη, ενώ επισημάνθηκε η αρνητική στάση του συνόλου των υπολοίπων μελών του δημοτικού συμβουλίου στην εύλογη απαίτηση να κατατεθεί και να διερευνηθεί η μελέτη για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στο Αμμουδαράκι.

Τέλος στην επίσκεψη στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, ανταλλάχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί γύρω από τη νέα θέση των υπηρεσιών και τα προβλήματα των υπαλλήλων. Τους ενημερώσαμε ότι είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τους συλλόγους των υπαλλήλων και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους.

Στη συνέχεια και από 18/2 έως 20/2 ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε τη Σίφνο, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων. Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη, παρουσία του υποψήφιου της παράταξης μας Γιώργου Γεωργούλη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Αρτεμώνα Σταύρου Βέλλη, ενημερώθηκε για τα βασικά προβλήματα που απασχολούν το Δήμο και υποσχέθηκε να συμβάλλει στην επίλυση τους. Βασικές εκκρεμότητες που κληρονομούνται στη νέα φάση που αφορούν και την Περιφέρεια είναι, η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης του λιμένα των Καμαρών, η προγραμματική σύμβαση διάβρωσης των ακτών της Σίφνου, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Επίσης από πλευράς δημάρχου έγινε ενημέρωση για τα μεγάλα έργα του νησιού, όπως ο ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ) που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, η συνέχιση της ανακύκλωσης που μέχρι στιγμής καλύπτει το 20 % των απορριμάτων, η πρόταση για μονάδα κομποστοποίησης, η προώθηση της μελέτης για την ανέγερση ενιαίου Δημοτικού Σχολείου σε παραχωρηθέν από δωρεά οικόπεδο 12 στρεμμάτων, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας βιολογικού καθαρισμού των κεντρικών οικισμών. Σε ότι αφορά τα θέματα της ύδρευσης, μας ενημέρωσε για την ανάγκη αντικατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου, ενώ οριακή παραμένει και η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών που γίνεται από 4 μονάδες αφαλάτωσης χωρίς τη συνδρομή των ΑΠΕ. Τέλος εκτεταμένη αναφορά έγινε για τα θέματα της υγείας.

Σχετικά με τα τοπικά ζητήματα, έγιναν ανάλογες συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Σούλη, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη προσωπικού στον τομέα της ανακύκλωσης, όσο και με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστα Κασιώτη, ο οποίος εστίασε ως κεντρικά θέματα του νησιού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας και την ανάγκη αναβάθμισης του Περιφερειακού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας, το πολεοδομικό από άποψη στελέχωσης αντίστοιχων υπηρεσιών, καθώς και την αντιμετώπιση των οικονομικών του Δήμου.

Για τα θέματα της Υγείας, ο Νίκος Συρμαλένιος μαζί με το Γιώργο Γεωργούλη επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Ιατρείο, όπου είχαν πλήρη ενημέρωση από τον διευθυντή γιατρό Νίκο Μακαρώνα, αλλά και από το λοιπό προσωπικό. Η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας και στη Σίφνο είναι ζοφερή με κυριότερα χαρακτηριστικά την έλλειψη στελέχωσης ιατρικού και λοιπού προσωπικού (η μοναδική διοικητική υπάλληλος υπηρετεί εθελοντικά και με ελάχιστη οικονομική στήριξη, αφού έχει λήξει η οκτάμηνη σύμβαση της), με εξουθενωτικές συνθήκες για τους γιατρούς, αφού ο διευθυντής εφημερεύει επί της ουσίας 30 μέρες και πληρώνεται για 5 μέρες. Ακόμα και το επίδομα διατροφής 35 ευρώ το μήνα, κόπηκε ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και παρακρατήθηκε αναδρομικά. Οι μεταφορές περιστατικών γίνονται κατά κανόνα με πλωτά μέσα ανεξάρτητα από τον καιρό, ενώ η μεταφορά εμφραγματιών γίνεται καταρχήν προς το νοσοκομείο της Σύρου, που δεν έχει δυνατότητα θρομβόλυσης. Όσο για το ασθενοφόρο, είναι σε άθλια κατάσταση, μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας-αποκτήθηκε ήδη μεταχειρισμένο-χωρίς σύστημα παροχής οξυγόνου, χωρίς κλιματισμό και με ένα και μοναδικό οδηγό που βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Αυτονόητα αιτήματα τους, η αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας, αλλά και η ένταξη του στο ΕΚΑΒ.

Διάχυτη πλέον είναι η διαπίστωση ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα, θα πρέπει σε κάθε νησί να δημιουργηθούν επιτροπές κινητοποίησης από όλους τους φορείς και την αυτοδιοίκηση-όπως έγινε πρόσφατα στην Πάρο- με στόχο τη διεκδίκηση δωρεάν δημόσιας υγείας, που θα δημιουργεί στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας.

Τέλος, το Σάββατο βράδυ 19/2, ο Νίκος Συρμαλένιος παρευρέθηκε στο χορό της Γ' Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις της Σίφνου

Παρέμβαση του Παύλου Χρυσαφίδη σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που έγινε στις 19/2 στη Σύρο με ομιλητή τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), ο περιφερειακός μας σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

"Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου πριν κάνω την ερώτηση μου στον κ. Καθηγητή να σας επισημάνω, καλοπροαίρετα πάντα, ότι λόγω της μεγάλης σημασίας του σημερινού θέματος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ένα ν.π.δ.δ. θα έπρεπε να έχει προσκαλέσει και άλλους οικονομολόγους για να υπάρχει η σχετική πολυφωνία απόψεων και όχι μια κατ' ουσία ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του μνημονίου. 'Ετσι όπως παρουσιάστηκε το θέμα, θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει ένας δρόμος, μία πολιτική, ειδικά και μετά τον αφορισμό του κ. Στουρνάρα ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη μας λέει ψέμματα και είναι ψεύτης.

Η ερώτηση μου στον κ. καθηγητή είναι

Ποιοι επιτέλους αποτελούν την Χώρα; Ποιοι είναι η Χώρα; Σίγουρα υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν ωφελούνται από την κυβερνητική πολιτική. Σε τι ποσοστό επί του συνόλου ανέρχονται αυτές; Είναι απαραίτητο να υποταχθούν στην πολιτική του μνημονίου για να επιτευχθεί ο στόχος;"

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter