Πολίτες κόντρα στον Καιρό: πρόταση για τις θεματικές επιτροπές

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Πολίτες κόντρα στον Καιρό

Προς τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη

Κοιν: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Αντιπεριφερειάρχες,

Περιφερειακούς Συμβούλους

Κύριε Περιφερειάρχη ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και λόγω της εκκρεμότητας καθορισμού των δύο θεματικών επιτροπών όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, προτείνουμε οι επιτροπές αυτές να είναι:

1)Επιτροπή επεξεργασίας θέσεων για τη Νησιωτικότητα

2)Επιτροπή Περιβάλλοντος

Η πρότα Η πρότασή μας αυτή βασίζεται, σε ό,τι αφορά την πρώτη επιτροπή, στο σκεπτικό ότι για την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για το νησιωτικό χώρο, απαιτούνται συγκεκριμένες επεξεργασίες πολιτικών σε όλους τους τομείς (ακτοπλοϊα, υγεία, παιδεία, τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, ενέργεια, χωροταξία, πολιτισμός κ.α), που με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γίνουν στόχοι και διεκδικήσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα υλοποιούν πρακτικά την αναγνώριση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας στο Σύνταγμα αλλά και στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Σε ό,τι δε αφορά τη δεύτερη, στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Περιβάλλον στο Νότιο Αιγαίο, αποτελεί όχι μόνο το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αλλά το αρχέγονο φυσιογνωμικό μας χαρακτηριστικό που καθορίζει το φυσικό μας πλούτο και την εξαιρετικού κάλλους φυσική μας ομορφιά.

1)

2) 24/2/2011

Νίκος Συρμαλένιος

Παύλος Χρυσαφίδης

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κοιν: Περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη,

Αντιπεριφερειάρχες,

Περιφερειακούς Συμβούλους

Κύριε πρόεδρε,

με βάση τη διάταξη του Κανονισμού περί Ερωτήσεων-Επερωτήσεων, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε τα παρακάτω θέματα προς απάντηση:

1) Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσηκωθεί στα νησιά σάλος σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Γνωρίζουμε το διάβημα του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων Σύρου και Ρόδου, καθώς και τις μέχρι σήμερα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων περί μη αλλαγής της ισχύουσας κατάστασης. Παρόλα αυτά, επειδή σε επίσημα κείμενα της Τρόϊκα γίνεται αναφορά περί άρσης της διαφορετικής μεταχείρισης σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική, ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, α) αν πρόκειται να θέσει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο για να υπάρξει συλλογική απόφαση του οργάνου και β) αν θα ζητηθούν γραπτές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι ενδεχομένως λάθος εντυπώσεις

Ανάλογα προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, να πάρουμε θέση υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος ευνοϊκής φορολογίας για τους κατοίκους των μικρών νησιών 3.100 κατοίκων και κάτω.

2) Σχετικά με το Λιμενικό έργο των Πολλωνίων της Μήλου και την εκκρεμότητα υπογραφής εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου της βεβαίωσης παραχώρησης και χρήσης του αιγιαλού και παραλίας. Ρωτάμε αν υπάρχει θετική απάντηση και αν όχι, τι ενέργειες προγραμματίζονται εν όψει της νέας προθεσμίας επανυποβολής του έργου, έτσι ώστε να μην υπάρξει οριστική απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.

3) Σχετικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στην προηγούμενη κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων σε θέματα όπως η εκπόνηση μελέτης του λιμένα των Καμαρών Σίφνου, η προγραμματική σύμβαση διάβρωσης των ακτών της Σίφνου, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Σίφνου, η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου της Μήλου. Ερωτώνται οι αρμόδιοι αν οι ανωτέρω αποφάσεις και συμβάσεις πρόκειται να προχωρήσουν και πώς.

24/2/2011 Ευχαριστούμε

Νίκος Συρμαλένιος

Παύλος Χρυσαφίδης

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter