Συμπαράταξη Ελπίδας: η εισήγηση της απερχόμενης γραμματείας στη γενική συνέλευση

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2011

ΜΕΡΟΣ Ι

Οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο τεστ ελέγχου των τοπικών πολιτικών δυνάμεων, όπως μορφοποιήθηκαν από τις 5 παρατάξεις. Η παράταξη του κ. Καΐσερλη κέρδισε προβάλλοντας μια υπερβολική υποσχεσιολογία για τα προβλήματα των μικρομεσαίων και της ανεργίας των νέων και υπερτονίζοντας τον αυταρχισμό του κ. Κυρίτση.

Ο κ. Κυρίτσης έχασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της θέσης του στην τοπική εξουσία. Η Δύναμη Αλλαγής δεν έγινε ηγετική δύναμη της κοινωνίας και γρήγορα ηττήθηκε! Η Ανθρώπινη Κως, με μια αδύναμη αντιπολίτευση, περιορίστηκε στην έκφραση του αντικυριτσικού μπλοκ, πράγμα που εξέφρασε πιο καλά ο Καΐσερλης και έτσι απορρόφησε σχεδόν τη δύναμή της.

Για την Σ. Ε. το πρόβλημα είναι: Γιατί 5,7% και όχι 15,7% και πάνω; Γιατί μειώθηκαν οι ψήφοι μας, ενώ η παρουσία μας ήταν πλούσια; Γιατί ενώ σε συνέντευξη τύπου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 θέσαμε ανοικτά το θέμα της αλλαγής τοπικής δημοτικής πολιτικής ηγεσίας δεν ωφεληθήκαμε από το ρεύμα της αλλαγής που ανέτρεψε τον κ. Κυρίτση;

Το πρώτο πρόβλημα είναι η απώλεια ψήφων στην πόλη Κω, αφού ένα μέρος των ψηφοφόρων μας εκφράστηκε μέσα από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε όλη την διάρκεια της τετραετίας που πέρασε είχαμε το δίλημμα: δίνουμε βάρος στα τρέχοντα διαχειριστικά ζητήματα του δήμου μας ή δίνουμε βάρος στα γενικότερα ζητήματα αλλαγής της πολιτικής; Εκμεταλλευόμαστε όλα τα περιθώρια συνεννόησης με την δημοτική αρχή για να κατακτήσουμε κάποιες θετικές λύσεις ή απορρίπτουμε την διαχειριστική λογική και αναδεικνύουμε ριζικά αντίθετα πολιτικά μέτρα που ανατρέπουν κατεστημένες λογικές και συνήθεις ιεραρχήσεις; Πρέπει και πόσο να αγγίζουμε την πολιτική της αριστεράς ή τη σημασία του τοπικού στην πολιτική; Έτσι δεν προβάλλαμε την σχέση του τοπικού με το γενικό;

---Δώσαμε σημασία στην εντός του δημοτικού συμβουλίου παρουσία μας και υποβαθμίσαμε την ανοικτή κοινωνική παρέμβαση.

---Δεν κάναμε στοχευμένη και επίμονη πολιτική για θέματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες με σκοπό να οξύνουμε αντιθέσεις για να έχουμε παραταξιακά οφέλη. Κινηθήκαμε στην γενική πολιτική αναζήτησης θετικών μέτρων και αποφάσεων. Δεν επικεντρώσαμε σε κάποια ζητήματα.

---Δεν είχαμε δυναμική επικοινωνία με την κοινωνία, ενώ εργαζόμασταν σκληρά, η έλλειψη αμεσότητας και παρέμβασης με τους πολίτες του νησιού, μας τοποθετούσε στο βάθρο της θεωρητικής δράσης.

Υπήρχε εσωτερική αδυναμία προσέγγισης κοινωνικών ομάδων π.χ. με τους νέους ανθρώπους.

---Δεν υπηρετήσαμε σταθερά στόχους όπως η δημιουργία κοινωνικών ομάδων ή κινήσεων πολιτών γύρω από θέματα και δραστηριότητες (μικρομεσαίοι, αγρότες κλπ).

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να θεωρηθούμε από την κοινωνία ως μια οικολογική και φιλοαριστερή παράταξη καθαρών και εργατικών πολιτών που ασχολείται κυρίως με δημοτικά διαχειριστικά ζητήματα, που είναι όμως σε απόσταση από τα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας! Γι αυτό όταν στο τέλος της τετραετίας τέθηκε το ζήτημα της επιλογής δημοτικής αρχής, εμείς βρεθήκαμε να μην έχουμε την κατάλληλη υποκειμενική συγκρότηση να υπερασπίσουμε την διαχειριστική μας πρόταση! Μπήκαμε τότε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συνεργατών από διαφόρους πολιτικούς χώρους. Οδηγηθήκαμε στο δρόμο αναζήτησης εκλογικών συμπράξεων με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες δεύτερης γραμμής. Καθυστερήσαμε να ανακοινώσουμε εγκαίρως υποψηφίους που είχαμε, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί μας να διαδίδουν ότι δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές και να δεσμεύουν υποψηφίους αλλά και ψηφοφόρους μας. Χάσαμε χρόνο και ''εκ των ενόντων'' καταθέσαμε το ψηφοδέλτιο μας και η προεκλογική δουλειά των 20 ήμερων με πολύ φτωχά διαφημιστικά μέσα μας έδωσε το αποτέλεσμα του 5,7%. Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι ο δρόμος της πολιτικής μας παρέμβασης ήταν μη αποτελεσματικός εκλογικά και συνεπώς λάθος! Κοντά στα λάθη τακτικής τετραετίας υπήρξαν και λάθη προεκλογικών χειρισμών. Σπείραμε σύγχυση για τον χαρακτήρα και την δυναμική της παράταξής μας. Έτσι ενώ είχαμε καλή πολιτική παρουσία 4 χρόνων αποτύχαμε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η αδυναμία μας στα χωριά. Μπορεί στο πλαίσιο του νησιού να συνεχίσει να υπάρχει η Σ.Ε. χωρίς κομματική βοήθεια ή χωρίς κομματικές αναφορές σε ένα μεγάλο δήμο; Μπορεί να υπάρχει μια κινηματικού τύπου παράταξη, όπως η Σ.Ε. όταν στις δημοτικές μας κοινότητες δεν υπάρχουν κινήσεις συνδικαλιστικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές;

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Η Πολιτική της παράταξης

Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας.

Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας είναι προφανής. Η νέα δομή του κύριου προϊόντος μας, του τουρισμού, δε θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αναζήτηση ήλιου και θάλασσας, αλλά θα έχει αναφορές στον πολιτισμό μας, στις παραδόσεις μας, στο περιβάλλον, στις επιστήμες – συνέδρια, στη θρησκεία και τα θρ. Μνημεία. Ιαματικές πηγές. Στην οργανωμένη και συστηματική ανάπτυξη της Γεωργίας – κτηνοτροφίας - αλιείας. Με τη συστηματική και επιστημονικά στηριγμένη με ειδικούς Γεωπόνους, ανάπτυξη της γεωργίας. Με σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας της Γης, τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων, τυποποίησης και διάθεσης των προϊόντων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τόσο του νησιού όσο και των γύρω νησιών. Π.χ. τυποποίηση λαδιού, μελιού , παραδοσιακών γλυκών και καλλιέργεια λουλουδιών κλπ. Με τη συστηματική και επιστημονικά στηριγμένη κτηνοτροφία με σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, σύγχρονα σφαγεία, τυποποιητήρια κρεάτων, ελέγχου της ποιότητας των κρεάτων, ώστε να καλύψουμε τις ντόπιες ανάγκες και γιατί όχι να περάσουμε και σε εξαγωγές.

Στήριξη της Εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας

Με τη προσπάθεια στήριξης των υποδομών των σχολείων που φοιτούν και διδάσκονται τα παιδιά μας. Ανακαίνιση όλων των παλιών διδακτηρίων και χωροθέτηση – κατασκευή νέων.

Με την προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας όλου του πληθυσμού, αξιοποιώντας μέσα ενημέρωσης έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο. Έτσι δε θα ανατρέπονται αυτά που διδάσκονται στα σχολεία με αυτά που εισπράττει κάθε μαθητής μέσα στην κοινωνία (πχ στάθμευση, προστασία πεζοδρομίων και πλατειών, προστασία διαδρομών ΑΜΕΑ, καθαριότητα στο χώρο εργασίας και στην πόλη, προστασία του περιβάλλοντος).

Περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος ύψιστης προτεραιότητας θέμα.

Με την προστασία της ζώνης των ακτών σε όλο το νησί.

Με την προστασία της δημόσιας και Δημοτικής Γης.

Με την προστασία των περιαστικών δασών.

Με την κατασκευή έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα

Με την καταγραφή και τον έλεγχο όλων των γεωτρήσεων. Τοποθέτηση μετρητών και καθορισμού τιμής ανά κυβικό για την κατανάλωση από γεωτρήσεις. Έτσι θα περιοριστεί η άντληση και η σπατάλη νερού.

Απαγόρευση κάθε υδροβόρας δραστηριότητας στο νησί. (Γήπεδα γκόλφ κλασικού τύπου)

Καταγραφή των διαρροών του νερού από το δίκτυο ύδρευσης και παράνομων συνδέσεων και επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες.

Η προστασία και σωστή διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι ανάγκη.

Αλλαγή του τρόπου πληρωμής για την αποκομιδή σκουπιδιών. Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ είναι το σύνθημά μας.

Πολιτισμός – Αθλητισμός.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΑΒΙΚΩ & του Οινοποιείου, έργα πνοής για τον τόπο μας. Δημιουργία εργαστηρίων καλλιτεχνικής και δημιουργικής πρωτοβουλίας, δημιουργία εργαστηρίων ζωγραφικής, πήλινων κατασκευών, μουσικής, θεάτρου. Αξιοποίηση των αύλειων χώρων των σχολείων και των κλειστών εγκαταστάσεων ως εκθεσιακούς χώρους, χώρους δημιουργίας και άθλησης. Ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να συνεχιστούν όχι μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και τα ην περίοδο των εορτών Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Απόκρεω – Πάσχα.

Έλεγχος του κόστους των εκδηλώσεων.

Ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών σχημάτων.

Οικονομία:

Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.

Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και σωστή αξιοποίησή της.

Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των ακινήτων του Δήμου, της διάρκειας των συμβολαίων και το ύψος του ενοικίου. Αύξηση των πόρων του Δήμου με την καταγραφή των παράνομων και αδήλωτων κατασκευών των μεγάλων ξενοδοχείων. Έτσι πληρώνοντας οι ξενοδόχοι – επιχειρηματίες θα ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Γενική και πιο αντικειμενική αναπροσαρμογή σε νερό, σκουπίδια, αποχέτευση, ενοικιάσεις εξωτερικών χώρων.

Ανεργία & Νέοι

Η ανεργία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, όπως υπόσχεται η Δημοτική Αρχή. Η ανεργία είναι εθνικό και παγκόσμιο φαινόμενο που μαστίζει τις κοινωνίες. Αναθεωρώντας όμως τη λογική που υπήρχε μέχρι σήμερα και υιοθετώντας το «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή», μπορεί να απασχοληθούν νέοι άνεργοι σε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας . Η ανάγκη για παραγωγή επώνυμων – ποιοτικών προϊόντων είναι μεγάλη. Δημιουργία σύγχρονης αγοράς έκθεσης και πώλησης των γεωργικών προϊόντων. Δημιουργία σύγχρονης ψαραγοράς.

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Οργανωτικά.

Εκλογή 7μελούς γραμματείας ( ένας τουλάχιστον από κάθε Καποδιστριακό Δήμο).

Λειτουργία Επιτροπών

- Ανάπτυξης – Τουρισμού και Επιχειρήσεων & οικονομικών του Δήμου

- Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού - Πρόνοιας – Κοιν. Πολιτικής

- Περιβάλλοντος

Οι επιτροπές να είναι τουλάχιστον τριμελείς. Να έχουν εσωτερική οργάνωση, να παρακολουθούν τις εργασίες του τοπικού συμβουλίου, να μεταφέρουν στη γραμματεία την ενημέρωση, να προτείνουν και θα προετοιμάζουν τοπικές δράσεις, να επικοινωνούν με τους πολίτες στα χωριά.

- Αναζήτηση τομέων από τα μέλη της γραμματείας αλλά και έξω από αυτήν για την εκπροσώπηση της παράταξης στην τηλεόραση.

- Προγραμματισμός μίας συνέντευξης τύπου το δίμηνο.

- Οργάνωση επαφών με τον κόσμο - συζητήσεις για διάφορα θέματα.

Σταση μας στο ΔΣ

Πρέπει να πλαισιώνεται ο εκπρόσωπος της παράταξης από ένα τουλάχιστο μέλος της Γραμματείας στο Δ.Σ. Να μη δημοσιοποιούμε τη θέση μας πριν το Δημοτικό Συμβούλιο. Να ακούμε τη θέση της Δ. αρχής, να καταθέτουμε την πρότασή μας στο Δ.Σ. και να την ψηφίζουμε. Είναι στη διάθεση και στην ευθύνη της Δημοτικής αρχής να διαμορφώσει συνθετική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις που κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πετύχει τη συναίνεση που είναι το ζητούμενο για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Σ.Ε.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter