Οι Οικολόγοι Πράσινοι για δημόσιο χρέος, ΕΣΡ, διαχείριση απορριμμάτων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.

Για τη μηδενική σχεδόν παρουσία τους στα τηλεοπτικά Μέσα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Λασκαρίδη και με μέλη του Συμβουλίου, είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στα γραφεία του Ε.Σ.Ρ. Η αντιπροσωπεία, όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιάννης Τσιρώνης από την Εκτελεστική Γραμματεία, καθώς και ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος από το Γραφείο Τύπου, επέδωσε επιστολή –διάβημα με βάση τα στοιχεία της Αναφοράς του Ε.Σ.Ρ. για την Πολιτική Πολυφωνία το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν 7 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν το 2010 μόλις 0,34% του συνολικού χρόνου που αφιερώθηκε στα πολιτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, οι ισχύοντες κανόνες επιβάλλουν την κάλυψη όλων των κομμάτων της Βουλής και του ευρωκοινοβουλίου αναλογικά με την εκλογική τους δύναμη. Η τηλεοπτική κάλυψη των Οικολόγων Πράσινων για το 2010:

Ήταν μόλις 13,6% (7 φορές λιγότερη) του χρόνου που τους αναλογεί, με βάση το 2,53% που είχαν λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Τα κόμματα της Βουλής είχαν κάλυψη από 130% του χρόνου που τους αναλογεί (ΠΑΣΟΚ) μέχρι 74% (Νέα Δημοκρατία)

Ήταν περίπου η μισή από την αντίστοιχη κάλυψή τους για το β' εξάμηνο του 2009.

Πλησιάζει το μηδέν, αν συνυπολογιστούν και τα πολιτικά πάνελ όπου δεν καλούνται ποτέ.

Τους αδικεί τουλάχιστον 5 φορές περισσότερο από ό,τι αδικείται η Νέα Δημοκρατία, που είχε το 74% της τηλεοπτικής κάλυψης που της αναλογεί.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάσταση αυτή και ζήτησε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Σ.Ρ. να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθούν όσα επιβάλλει η στοιχειώδης δημοκρατική δεοντολογία, αλλά και οι Οδηγίες και Συστάσεις του Συμβουλίου που στηρίζονται σε βασικές συνταγματικές επιταγές για το ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

«Η εποχή που ό,τι δεν υπήρχε στην τηλεόραση ήταν σαν να μην υπήρχε καθόλου, έχει περάσει», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε εδώ για να μείνουμε, είτε μας αναφέρουν τα κανάλια είτε όχι. Υπάρχει όμως και μεγάλο μέρος των πολιτών, που στηρίζουν ακόμη την ενημέρωσή τους στην τηλεόραση: Όλοι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται για όλα τα κόμματα, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν γνώμη και να κρίνουν. Το Σύνταγμα μιλάει ρητά για μετάδοση «με ίσους όρους» και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αναιρεί. Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, όπου το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και η κοινωνία χρειάζεται καινούργιες φωνές, η πλήρης ενημέρωση των πολιτών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Περιμένοντας από το Ε.Σ.Ρ. να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθεί στοιχειώδης νομιμότητα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και σε όσες άλλες ενέργειες είναι απαραίτητο».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Γ.Παρασκευόπουλος 6979 952070, Γ. Τσιρώνης 6974 063052

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων προς το Ε.Σ.Ρ.)

EΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΣΡ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΤΟ 2010 ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΜΕ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2011

Προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Πανεπιστημίου και Αμερικής 5, 1056 ΑΘΗΝΑ

Υπόψιν Προέδρου και Μελών Ολομέλειας

Κύριοι,

Η ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και αναλυτική αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την πολιτική πολυφωνία το 2010, παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο το τοπίο όσον αφορά την προβολή των πολιτικών κομμάτων από τα τηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας.

Η μελέτη των ποσοστών δείχνει, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική απουσία προβολής των Οικολόγων Πράσινων. Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα ποσοστά του μέσου όρου προβολής για το 2010, διαπιστώνει κανείς ότι το κόμμα μας έχει τη χειρότερη αναλογία προβολής σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό.

Στους 7 τηλεοπτικούς σταθμούς που παρουσιάζονται στην αναφορά, ο μέσος όρος προβολής είναι 0,34%, δηλαδή μόλις 13,6% (ή 7 φορές μικρότερος) του εκλογικού ποσοστού των ΟΠ στις εκλογές του 2009.

Ενδεικτικά η αναλογία των άλλων κομμάτων είναι η εξής:

ΠΑΣΟΚ: μέσος όρος προβολής 58,8%, στο 130% του ποσοστού του 2009

ΝΔ: μέσος όρος προβολής 24,8%, στο 74% του ποσοστού του 2009

ΚΚΕ: μέσος όρος προβολής 6,5%, στο 86% του ποσοστού του 2009

ΛΑΟΣ: μέσος όρος προβολής 6,2%, στο 112% του ποσοστού του 2009

ΣΥΡΙΖΑ: μέσος όρος προβολής 5,3%, στο 116% του ποσοστού του 2009

ΔΗΜ. ΑΡ: (από 1/7/10) μέσος όρος προβολής, 0,8%, στο 17% του ποσοστού του 2009 (ΣΥΡΙΖΑ).

Συγκρινόμενα τα στοιχεία αυτά με εκείνα για την πολυφωνία του 2009, σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους Πράσινους (η περίοδος αναφοράς είναι 8/6/2009 – 31/12/2009, λόγω της εισόδου των ΟΠ στην ευρωβουλή) και με ποσοστό αναφοράς το 2,5% των βουλευτικών εκλογών του 10/2009 διαπιστώνεται ότι ο μέσος όρος προβολής είναι 0,65%, δηλαδή στο 26% του ποσοστού των βουλευτικών εκλογών του 2009. Οι αναλογίες γίνονται ακόμη χειρότερες εάν ο σχετικός υπολογισμός γίνει με βάση το ποσοστό των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (3,5%). Από την παρουσίαση αυτή προκύπτει ότι το κόμμα των ΟΠ το 2010 «έχασε» το 50% του χρόνου προβολής του.

Επειδή τα στοιχεία της αναφοράς του Συμβουλίου σας αποτυπώνουν πραγματικότητες, οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο για τον ουσιαστικό στραγγαλισμό της παρουσίασης των θέσεων και ενεργειών μας από τα τηλεοπτικά μέσα, τονίζοντας ότι η ισότητα προβολής αφορά όλα τα κόμματα.

Αιτούμεθα λοιπόν των απαραίτητων εκ μέρους του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ενεργειών προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αποκατασταθούν όσα επιβάλλει η στοιχειώδης δημοκρατική δεοντολογία, αλλά και οι Οδηγίες και Συστάσεις του Συμβουλίου σας.

Με τιμή

Γιάννης Τσιρώνης

Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

 

- ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Για διαλογή σε 4 κάδους, χωρίς ΜΑΤ, νέους Χώρους Ταφής και υψηλό κόστος

Συνεχίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις παρεμβάσεις τους για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική.

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι Κώστας Διάκος, Νίκος Χρυσόγελος και Χάρης Μουρκάκος τοποθετήθηκαν στην επιτυχημένη επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Λαυρεωτικής στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για να διαμαρτυρηθεί για την ακολουθούμενη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

· Την Τετάρτη 2 Μαρτίου ο Νίκος Μάντζαρης, εκπροσώπησε τους ΟΠ στην επιτυχημένη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η ΤΕΔΚΝΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε αντίθεση με άλλα κόμματα που αναλώθηκαν σε σχόλια σχετικά για παρουσίες και απουσίες και μίλησαν για τεχνολογίες γενικώς και αορίστως, εκπέμποντας γενικόλογο μήνυμα γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), οι ΟΠ δεν απέφυγαν να τοποθετηθούν υπεύθυνα και συγκεκριμένα, δυσαρεστώντας ενδεχομένως ορισμένους από τους παρευρισκόμενους.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μάντζαρης παρουσίασε τα κύρια σημεία της ολοκληρωμένης πρότασης των ΟΠ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. (http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Skoupidia.pdf). Υπογράμμισε από την αρχή την ανάγκη για άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή της Κερατέας, καθώς αυτή δε συνάδει ούτε με τη νομιμότητα, ούτε με την αναγκαιότητα να εξευρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται νέος Χώρος Ταφής σε Κερατέα και Γραμματικό αν εφαρμοστεί η πρόταση των ΟΠ καθώς θα εκτρέπει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών από τελική διάθεση στη Φυλή από εκείνες που θα εκτρέπονται αν δημιουργηθούν οι 2 νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής σε Κερατέα και Γραμματικό.

Εστίασε στη δομική διαφοροποίηση της οικολογικής πρότασης από τις υπάρχουσες, ζητώντας Διαλογή στην πηγή σε 4 κάδους. Πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουμε τη λογική του σύμμεικτου! Οι προτεινόμενες από τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ 3 μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού συνολικής δυναμικότητας 160.000 τόνων δεν επαρκούν καθώς η Αττική εκτιμάται ότι παράγει παραπάνω από 900.000 τόνους οργανικών. Είναι μάλιστα απορίας άξιον ότι η πρώτη μονάδα που πήρε Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ήταν η μονάδα βιοξήρανσης κι όχι η αντίστοιχη μονάδα κομποστοποίησης, παρά το γεγονός ότι, αντίθετα με την κομποστοποίηση, η τεχνολογία της βιοξήρανσης δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των τεχνολογιών διαχείρισης, τόνισε τις παραμέτρους του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ποσοτήτων υπολειμμάτων που κάθε τεχνολογία έχει, ως κριτήρια επιλογής του καλύτερου ολοκληρωμένου πλάνου εν όψει και της δρομολογημένης επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ποσοτικά παραδείγματα, έδειξε ότι η συνολική πρόταση των ΟΠ υπερτερεί τόσο της στοιχειομετρικής καύσης όσο και της βιοξήρανσης και της μετέπειτα καύσης του παραγόμενου SRF και ως προς τις τρεις παραμέτρους. Επομένως είναι αναγκαίο κάθε μελλοντική απόφαση να εξετάσει προσεκτικά και την πράσινη πρόταση σε αντίθεση με το τι γινόταν ως τώρα.

Τέλος, κατέδειξε ότι η συνύπαρξη καύσης και ανακύκλωσης στα στατιστικά δεδομένα μεθόδων διαχείρισης άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον, ότι καύση και ανακύκλωση λειτουργούν συνεργιστικά. Εξήγησε πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει περίοπτη θέση στο σχετικό πίνακα αν ευοδωθούν τα σχέδια της εταιρείας ENGAL που σχεδιάζει εισαγωγή 7.000.000 τόνων SRF από την Ιταλία, οι οποίοι θα καίγονται σε μονάδες καύσης συνολικής ισχύος 800 MW.

Το ζήτημα της διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων απαιτεί πολύ προσεκτικότερες αναγνώσεις.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

 

- ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΒΗΜΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, η Πρωτοβουλία για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος, που περιλαμβάνεται στους 100 αρχικούς υπογράφοντες της σχετικής διακήρυξης. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας:

«Η αποκάλυψη όλων των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, μέσω ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου, αποτελεί στοιχειώδες βήμα διαφάνειας: Οι πολίτες, που καλούνται για οδυνηρές θυσίες, έχουν δικαίωμα να ξέρουν πώς, γιατί, με ποιους όρους και με ποιες ευθύνες φθάσαμε εδώ. Είναι επίσης ένας τρόπος να χαράξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, για να αλλάξουμε όλοι πορεία.

Μια τέτοια διαδικασία όφειλε να την είχε ξεκινήσει από καιρό η ίδια η κυβέρνηση, που θέλει να επικαλείται τη διαφάνεια. Περιπτώσεις χρεών με ενδεχόμενο παράνομο ή «απεχθή» χαρακτήρα, θα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά. Θα πρέπει όμως παράλληλα να έχουμε κατά νου ότι η Ελλάδα διαφέρει αρκετά από περιπτώσεις χωρών του Νότου, όπως ο Ισημερινός, και να μην καλλιεργούμε αυταπάτες ότι η διερεύνηση αποτελεί μαγική λύση για το χρέος».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Γ. Παρασκευόπουλος 6979 952070

Η έκκληση για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και ο κατάλογος με τα ονόματα των 100 υπογραφόντων, θα είναι διαθέσιμα στο www.ele.gr

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter