Νίκος Μυλωνάς: καταγγελία για καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας: Καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω

Προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Ελεγκτών Περιβάλλοντος

και Εισαγγελεία Κω-Πολεοδομία Κω

ΘΕΜΑ: Καταστροφές στο φυσικό τοπίο, στις ακτές, στο περιβάλλον και σε μνημεία εναλίων αρχαιοτήτων στο ΚΑΜΑΡΙ Κεφάλου Κω

Απευθυνόμαστε στην υπηρεσία σας με την ελπίδα της σωστικής σας παρέμβασης.

Το θέμα μας είναι ''οι καταστροφές στο φυσικό τοπίο, στις ακτές, στο περιβάλλον και σε μνημεία εναλίων αρχαιοτήτων στο ΚΑΜΑΡΙ Κεφάλου'' με ευθύνη εκτέλεσης τους από την νέα δημοτική αρχή νήσου Κω και την τοπική δημοτική κοινότητα Κεφάλου Κω. Με την αιτιολογία ότι θέλει να δημιουργήσει χώρο επισκευής σκαφών-καρνάγιο για τους ψαράδες της περιοχής, προέβη στην δημιουργία-κατασκευή νέου χωματόδρομου ''παρά θιν' αλός''. Στο πόδι του φυσικού πρανούς του όρους Ζηνί σε επαφή με την θάλασσα κατασκευάστηκε δρόμος χωρίς ούτε καν ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών μήκους περίπου 800 μέτρων, πλάτους από 6,00μ έως 15,00μ δημιουργώντας κατακόρυφα πρανή εκσκαφών από 2,00μ έως 15,00μ. Με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου μετακινήθηκαν τεράστιοι όγκοι χωμάτων και βράχων στην μεριά της θάλασσας, καταπλακώθηκαν και τμήματα αμμώδους παραλίας, τροποποίησαν την ακτογραμμή διαφοροποιώντας το φυσικό τοπίο. Μπαζώνοντας μνημεία εναλίων κατασκευών στην μεριά της θάλασσας δημιούργησαν επικίνδυνα για κατολισθήσεις πρανή στο έδαφος το οποία έχουν ύψος μέχρι και 15 μέτρων σε ήδη απότομης κλίσης εδάφη με χάνδακες απορροής ομβρίων που σε μια δυνατή νεροποντή θα καταστρέψουν το ίδιο το παράνομο και παράλογο κατασκεύασμα. Γενικά προξενήθηκαν μια σειρά τεχνικά προβλήματα και μη αναστρέψιμες καταστροφές. Ουσιαστικός σκοπός ήταν η οδική πρόσβαση από τον τουριστικό λιμένα του Καμαρίου σε παρακείμενη παραλία που ήταν προσεγγίσιμη μόνο μέσω θάλασσας.

Συμπαράταξη Ελπίδας: Καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω  Συμπαράταξη Ελπίδας: Καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω  Συμπαράταξη Ελπίδας: Καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω

1. Το 1990 στην ίδια περιοχή στους πρόποδες του όρους ΖΗΝΙ στην Κέφαλο της Κω, επιχειρήθηκε από την τότε κοινότητα Κεφάλου η διάνοιξη δρόμου στον πόδα του φυσικού πρανούς σε επαφή με την θάλασσα. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι θα διαμόρφωναν χώρο για την δημιουργία καρνάγιου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψαράδες του χωριού. Τότε με παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας εναλίων αρχαιοτήτων τα έργα σταμάτησαν.

2. Τώρα με τον ΙΣΧΥΡΟ Καλλικρατικό μεγάλο δήμο της Κω ήρθε η ώρα εκτέλεσης του έργου, έτσι ώστε τα όνειρα ''περί ανάπτυξης'' να λάβουν εκδίκηση! Πρώτο έργο του νέου Δήμου, χωρίς μελέτες, χωρίς δαπάνες, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς ενημερώσεις και με διάχυτη μια οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση στους ''περιβαλλοντολογούντες'' ότι ''όποιος μιλήσει θα βρει απέναντι του τους Κεφαλιανούς!''.

3. Έγιναν δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, έγιναν καταγγελίες, μπήκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κλπ αλλά το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε σε επίπεδο χωματουργικών έργων. Επισυνάπτουμε ενδεικτικά επώνυμα άρθρα και κείμενα καταγγελίας. Επισυνάπτουμε φωτογραφίες 1-3-2011.

Συμπαράταξη Ελπίδας: καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω  Συμπαράταξη Ελπίδας: Καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω  Συμπαράταξη Ελπίδας: καταστροφές στο Καμάρι Κεφάλου Κω

4. Είναι κρίμα! Δεν υπάρχουν νόμοι. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Δεν υπάρχει κράτος. Αρκεί η κάλυψη του δημάρχου και οι πιέσεις του σε όλες τις τοπικές υπηρεσίες και η απειλή της χειροδικίας στους πολίτες για να μην κινείται τίποτα! Ακραίο στοιχείο κατάθεσης των όπλων από την τοπική κοινωνία η αντίδραση αρμοδίου υπαλλήλου στο νησί μας: ''δείχνετε υπερβολικό ζήλο'' είπαν σε διαμαρτυρόμενους πολιτες!

5. Ο βυθός της περιοχής δημιουργημένος από καθίζηση στην καλδέρα της Κεφάλου είναι γεμάτος από λιθοδομές και θραύσματα μελών διαφόρων κατασκευών. Οι σημερινοί κυβερνώντες τον τόπο μας θάβουν αδιακρίτως και καταστρέφουν ανερυθρίαστα ιστορικά μνημεία προκειμένου να αξιοποιήσουν την περιοχή!

Περιμένουμε επέμβαση σας και την δίωξη των υπευθύνων.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter