Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τα έσοδα του δήμου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Εν όψει του Δημοτικού προϋπολογισμού

Τα έσοδα του δήμου μας εξαρτώνται από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά κυρίως από την δημοτική πολιτική εσόδων. Το πρόβλημα είναι η ισχυρότατη συγκέντρωση πλούτου και κερδών και η δημοτική αδυναμία να διαπραγματευτεί.

Στην Συμπαράταξη Ελπίδας έχει ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος για τις προτάσεις που θα γίνουν μέσω του δημοτικού μας συμβούλου για τον νέο προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις σε κρατικό επίπεδο μιλούν για συνεχή συμπίεση των εργατικών και υπαλληλικών εισοδημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι προφανή και στα δημοτικά έσοδα, τα οποία προέρχονται από τους δημότες. Όταν η τεράστια μάζα των εργαζομένων και των μικροεπιχειρήσεων περιορίζει τον κύκλο εργασιών τους και αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, τότε είναι φυσικό αναμενόμενο να υπάρξει μείωση των δημοτικών εσόδων. Τι άλλο είναι ο προϋπολογισμός από μια προσπάθεια εύρεσης πόρων, μείωσης δαπανών και χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων; Είναι δυνατή η Άντληση εσόδων από τα κέρδη και υλοποίηση προγραμμάτων για ενίσχυση της εργασίας και της τοπικής οικονομίας σήμερα; Υπάρχουν τρόποι; Βεβαίως υπάρχουν για την αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρεται για τον τόπο και δεν έχει δουλείες και εξαρτήσεις. Οι τρόποι βασίζονται σε προγραμματικές αρχές.

- Αρχή: Ο ρυπαίνων πληρώνει : ένα παράδειγμα ,ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Τιγκάκι από τα σμήνη κουνουπιών; Απλά αυτοί που ρίχνουν τα λύματα στα χωράφια. Ποιοι πρέπει να πληρώσουν το κόστος του ΧΥΤΑ και την προοπτική της μετεξέλιξης του σε μονάδα συνολικής διαχείρισης πέρα από τους μεγάλους παραγωγούς σκουπιδιών. Φυσικά κι αυτός που έχει και πληρώνει δεν δικαιούται να ρυπαίνει.

- Αρχή: ο υπέρ καταναλώνων πληρώνει : Είναι ή δεν είναι το νερό φυσικός πόρος κοινό αγαθό; Ποιοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης; Το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής) με πρόεδρο την κ. υπουργό {νόμος 3199 άρθρο 3} στην περιφέρεια το περιφερειακό συμβούλιο υδάτων με πρόεδρο τον περιφερειάρχη και συμμετέχοντες εκπροσώπους όλων των ΔΕΥΑ της περιφέρειας {άρθρο 5} Τι έκαναν τόσα χρόνια οι συμμετέχοντες από το νόμο εκπρόσωποι των τοπικών ΔΕΥΑ ; Ποιο είναι το αναγκαίο τιμολόγιο της υπηρεσίας ύδρευσης ΣΗΜΕΡΑ και ποιος άλλος μπορεί να επιβαρυνθεί το κόστος της επάρκειας ποιότητας και ποσότητας από τους υπέρ-καταναλωτές που είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία;

- Αρχή: Αιγιαλός και παραλία είναι δημόσια περιουσία; Ν.2971/2001 άρθ 2: είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν στο δημόσιο. Βάζουμε τους πολίτες να σκοτώνονται για κάποιες ζώνες (ομπρέλες) και από τις μεγάλες παραθαλάσσιες επιχειρήσεις τι αλήθεια παίρνουμε και τι κάνουμε όταν δεν πληρώνουν;

- Αρχή: μείωση παραγωγής σκουπιδιών-ανακύκλωση: Τα σκουπίδια χρεώνονται στον πολίτη με την επιφάνεια, 100 τετραγωνικά κατοικίας με 3-4 άτομα πόσα σκουπίδια πληρώνουν; Ποια είναι η παραγωγή σκουπιδιών στις μεγάλες πυκνότητες των τουριστικών μονάδων; αναλογικά πρέπει να πληρώνονται με τον όγκο και όχι να πληρώνουν όσοι δεν παράγουν για αυτούς που παράγουν και κερδίζουν. Αυτό γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης που σέβονται τον πολίτη.

- Αρχή: τα αυθαίρετα καταβάλλουν τις οφειλές τους: πολλοί έχουν αυθαίρετα όπως και πολλοί φοροδιαφεύγουν και βάζουμε το αυθαίρετο και τη φοροδιαφυγή ενός φτωχού στον ίδιο τορβά με τα μεγάλα αυθαίρετα ΜΗΤΣΗ και τη φοροδιαφυγή του Βουλγαράκη.

- Αρχή: επαναφορά φόρου παρεπιδημούντων : αλήθεια γιατί καταργήθηκε; Και ποιοι πληρώνουν τώρα το οικονομικό κόστος;

Από τα παραπάνω φαίνεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων επιχειρήσεων που οδηγεί στη συγκέντρωση πλούτου και κερδών. Δεν θα προτείνουμε ανέφικτες ανατροπές αλλά μια στοιχειώδης αναδιανομή μέσω επενδύσεων υπέρ της τοπικής οικονομίας που οδηγούν στην κοινωνική συνοχή. Παράλληλα θα εξασφαλίζουν φυσικούς μας πόρους για μια βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Εφικτά μέτρα όταν η πολιτική δεν είναι υποταγμένη σε προσωπικές επιδιώξεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων. H νέα δημοτική αρχή δεν μιλά για την οικονομική της πολιτική. Υπεκφεύγει σκοπίμως, χαμένη σε λογικές κυβερνητικής πολιτικής περί μεγάλων έργων και δανεισμών, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες, για να μην έρθει συγκρούσεις με τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της τοπικής οικονομίας. Αποφεύγει να ασκήσει δημοτική οικονομική πολιτική γιατί απλά δεν...μπορεί!! Είναι εκτός του πολιτικού της πεδίου, δηλαδή εκτός των ορίων των αναγκαίων πολιτικών αρχών όπως αυτές που προαναφέραμε. Άρα το μέλλον ;

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Δημ. Βαγγέλης Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter