Νίκος Μυλωνάς: Και ο ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη μετακομίζει!

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Δηλώσεις μη σεβασμού του δημόσιου χώρου και την δημόσιας μνήμης.

---Κυριακή πρωί στην εκδήλωση του Συλλόγου Ρουμελιωτών Κω για το 1821 μαθαίνουμε δια στόματος του κ. Δημάρχου ότι δημιουργείται πάρκο Ηρώων, στο γνωστό οικοδομικό τετράγωνο της οδού Αλικαρνασσού που αγοράστηκε πέρυσι από τον Δήμο μας, και όπου συνεχίζεται το έργο ανάπλασης του με τους γνωστούς ....Ελληνικούς ρυθμούς περιμένοντας (το πιθανότερο) τις επόμενες εκλογές να ολοκληρωθεί και να γίνουν τα εγκαίνια την πλέον κατάλληλη εποχή!!!

---Προς στιγμήν θεωρήσαμε την δήλωση του δημάρχου ως πολύ έξυπνη, ως έμμεση μεν πλην σαφή πρόταση προς τους Στερεοελλαδίτες, για την ανάληψη πρωτοβουλίας δημιουργίας ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου, για να ''κοσμήσει'' το υπό κατασκευήν πάρκο, στο πλαίσιο της λαϊκής συμμετοχής αλλά και της μόχλευσης της εθνικής συνειδήσεως μας.

Μετά στο μυαλό μας πέρασε η αμφιβολία για την στενότητα του χώρου, την ακαταλληλότητα του να γίνει πάρκο γλυπτών. Όμως επειδή ως γνωστόν ''εδώ είναι Βαλκάνια'' και η κάθε δημοτική αρχή ''κάνει ότι θέλει'', αμέσως μπήκαμε στον προβληματισμό της εναλλακτικής πρότασης, μιας που τα χρήματα μπορεί να ξοδευτούν και η ιδέα να εκφυλλιστεί. Έχουμε εξ άλλου το κακό προηγούμενο του ''ΓΛΥΠΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ'', που από ότι μαθαίνουμε ο νέος Δήμαρχος δήλωσε ότι θα το ....πουλήσει!!! Ναι! Εκτός και θέλει να μας ... διασκεδάσει με τον τρόπο του!

Γιατί λοιπόν, σκεφτόμασταν, να μην δημιουργηθεί πάρκο γλυπτών με ευρύτερες αναφορές στην σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό ξεφεύγοντας από τον εθνοκεντρισμό και τον τοπικισμό, μιας που είμαστε και τουριστικό νησί;

---Ο κ. Δήμαρχος όμως, με τον γνωστό ρεαλισμό των επιτυχημένων πολιτικών, ευθύς μας προσγείωσε λίγο ....ανώμαλα: ''καθώς, λέει, διάβαζα την πρόσκληση του συλλόγου σας, μου δημιουργήθηκε η ιδέα του πάρκου ηρώων, την ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου, και ... εκεί θα μεταφερθεί και ο ανδριάντας του μεγάλου μας Κολοκοτρώνη!!!'' αποφεύγοντας βεβαίως να το αιτιολογήσει. Θα μπορούσε ας πούμε να πει ότι: ''έξω από τον χώρο της εκδήλωσης σας, εδώ δίπλα μας, ο ανδριάντας Κολοκοτρώνη πολιορκείται καθημερινά από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα παρά τα απαγορευτικά σήματα της δημοτικής αστυνομίας και παρά την προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε συνείδηση δημοτών τέτοια, που να σέβονται τον δημόσιο χώρο και την δημόσια μνήμη, όπως εν προκειμένω, που η παράνομη στάθμευση, είναι προφανές ότι προσβάλλει την μνήμη του ήρωα της απελευθέρωσης μας''!

--- Ξαναγυρίζουμε στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε γράφαμε στον πρώην δήμαρχο, ο οποίος παρεμπιπτόντως πριν αποφασίσει να τοποθετήσει τον πολύπαθο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία 7Ης Μαρτίου τον είχε χωροθετησει ''εν τη ρύμη'' του λόγου του εντος του δημοτικού συμβουλίου, σε άλλες ... 2 θέσεις, η μία εκ των οποίων η πρώην στάση των ..ΤΑΧΙ! Λέγαμε λοιπόν τα αυτονόητα: ''δεν αποφασίζει ο δήμαρχος που θα μπει ένα γλυπτό'', οτι ''υπάρχουν ειδικοί να αποφασίσουν'', και ''υπάρχουν όργανα της πολιτείας να γνωμοδοτήσουν'' και οτι ''υπάρχει σχέδιο πόλεως που πρέπει να σεβόμαστε'' κλπ.

Ας σιωπήσουμε πολιτικά, αν και ο ρεβανσισμός και η πολιτική τυφλότητα των γεγονότων είναι προφανής. Κατά την κρίση μας και η νέα δημοτική μας αρχή δεν πάει καλά και είναι αυτό είναι αιτιολογημένα προφανές.

Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter