Νίκος Μυλωνάς: ερώτημα σε προϋπολογισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς τον Αντιδήμαρχο επί των οικονομικών του Δήμου Κω κ. Α. Γεωργαρά

ΘΕΜΑ: για την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος των ΠΟΕ

κ. Αντιδήμαρχε

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ.

Φυσικά δεν ευθύνεσαι γι αυτό.

Τα στοιχεία που μας δόθηκαν πιστοποιούν την αδυναμία του δήμου μας να παίξει όχι πλέον αναπτυξιακό ρόλο, αλλά ούτε και να εκπληρώσει στοιχειώδεις κοινωνικές υποχρεώσεις του στους πολίτες. Μπαίνουμε σε μια περίοδο θλίψης και μιζέριας, αφού περικόπηκαν σημαντικά έσοδα.

Περικόπηκαν ετήσια έσοδα 1 εκ. ευρώ από κεντρικές κρατικές χρηματοδοτήσεις λογω Μνημονίου. Οι τελευταίες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στέρησαν από τα τέλη παρεπιδημούνταν πάνω από 2,5 εκ ευρώ. Δρομολογείται η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που θα σημάνει απώλεια 4 εκ ευρώ τον χρόνο. Μεταφερθήκαν στον δήμο μια σειρά αρμοδιότητες και υπαλληλικό προσωπικό χωρίς να συνοδεύονται με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Ας γυρίσουμε στις δικές μας ευθύνες και στις δικές μας δυνάμεις. Σας έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για την βελτίωση των οικονομικων του Δήμου μας. Από την μελέτη του προϋπολογισμού προκύπτει ότι υπάρχουν χρέη προς τον δήμο μας ύψους 17.300.000 ευρώ από τέλη, δικαιώματα, μισθώματα και δηφοδω χωρίς σε αυτό το ποσό να εμπεριέχονται τα χρέη στις επιχειρήσεις του Δήμου.

Για μας είναι τα χρέη παρελθόντων ετών είναι μεγάλο ζήτημα. Είναι μια πευρα της χρεωκοπίας μας.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των ΠΟΕ και στον δικό σας προϋπολογισμό. Επαναλαμβάνεται την προηγούμενη πολιτική που απλώς συσσωρεύει χρέη. Και αν πρόκειται για αναξιοπαθούντες και μικρο-επιχειρήσεις σε κακή κατάσταση, εν τάξει να δεχτούμε την ελαστικότητα έως και την διαγραφή. Όμως υπάρχουν και μη αναξιοπαθούντες που εκμεταλλεύονται την πολιτική διαθεσιμότητα ή ελαστικότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής κι αυτό θέλουμε να σταματήσει.

Στα πλαίσια της σημερινής σας εισήγησης για τον προϋπολογισμό σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα γραπτώς:

1. πόσα φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου χρωστούν ποσά άνω των 10.000 ευρώ στο Δήμο και είναι γραμμένα στα ΠΟΕ;

2. σε πόσα από αυτά τα πρόσωπα έχει γίνει δέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας για χρέη προς τον Δήμο;

3. ποια διαδικασία ακολουθητέοι όταν κάποιος θέλει να μπει σε μια ρύθμιση και να αρθεί η δέσμευση φορολογικής ενημερότητας που τον βαρύνει;

4. ποιος έχει την ευθύνη της αποδέσμευσης του βάρους ''δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας''; Εσείς ή ο Δήμαρχος;

5. φημολογείται στην μικρή κοινωνία του νησιού μας, ότι μεγάλος επιχειρηματίας με πολλά χρέη προς τον δήμο μας που προκύπτουν από οφειλές τελών και προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών, απηλλάγη πρόσφατα από την δέσμευση του βάρους φορολογικής ενημερότητας με απλή βεβαίωση του νυν Δημάρχου. Τι γνωρίζετε γι αυτό;

6. Γνωρίζουμε ότι ίσως δεν θα μας δώσετε τα ονόματα των μεγάλων χρεοφειλετών ΠΟΕ προβάλλοντας τα περί ''προσωπικών δεδομένων''. Εμείς, ως παράταξη έχουμε έννομο συμφέρον και ζητούμε τον κατάλογο χρεοφειλετών άνω των 10.000 ευρώ, γραπτά ή προφορικά.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter