Γιώργος Κυρίτσης: εισήγηση για τον προϋπολογισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ Π/Υ 2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Κως 30/03/2011

Πρώτη και μεγάλη υποχρέωση μας, ως δημοτικό συμβούλιο, είναι να περνάμε πάντα στην κοινωνία το μήνυμα της αισιοδοξίας, του αγώνα και της ελπίδας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Είναι αυτό ένα μέρος όλων όσων υποχρεούμαστε ως αιρετοί να υλοποιούμε καθημερινά ως ελάχιστη προσφορά στο νησί μας.

Ένα δεύτερο μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών μας είναι να σχεδιάσουμε με σύγχρο-νες μεθόδους και να υλοποιήσουμε με ταχύτητα – ποιότητα και αντιστοίχηση κόστους – ποιότητας όλες εκείνες τις δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρόντος και να βάλει τις βάσεις για το μέλλον.

Τρίτη υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε την κοινωνία ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για τα παιδιά και τη νέα γενιά του τόπου μας.

Αυτά τα τρία πρέπει να εκπέμπονται καθημερινά από όλους μας, μα πάνω από όλα πρέπει να καταγράφονται μέσα από το σχεδιασμό και τη δράση της δημοτικής αρχής.

Στο ερώτημα: «που είναι πιο εμφανές το σχέδιο , η έμπνευση και το μήνυμα μιας δημοτικής αρχής;» η απάντηση είναι πολύ απλή:

Ο καθρέφτης όλων αυτών είναι το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και ο Προϋπολο-γισμός που καταθέτει η κάθε δημοτική αρχή.

Γι' αυτό και οι συνεδριάσεις με αυτά τα θέματα θεωρούνται και είναι από τις κορυ-φαίες, αν όχι οι κορυφαίες ενός Δ.Σ.

Περιμένει λοιπόν ο δημότης μια ουσιαστική συζήτηση και όχι απλά απαρίθμηση κωδικών.

Περιμένει θέσεις και όχι απλά αυτά που άκουσε περί αγώνων και διεκδικήσεων, περί δράσεων που θυμίζουν τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Τζαμαχιρία» τη γνωστή σε ό-λους μας Λιβύη του Καντάφι.

Και γιατί το λέω αυτό;

Γιατί θυμάμαι τις περίφημες αναλύσεις και ιδέες του Καντάφι για συνεργασίες , λαϊκές οργανώσεις κ.α. πολλά που κάποτε, στην περίοδο του '80 κάποιοι τα θαύμαζαν στη χώρα και το νησί μας...

Περιμένει ο δημότης να δει τους δρόμους που χαράζουν την πορεία και ανάπτυξη του νησιού, τους δρόμους που δίνουν προοπτική στον τόπο.

Αυτά πρέπει να βγαίνουν από το ΠΕΕ και τον Π/Υ και βέβαια εκεί φαίνεται η κατά-θεση ψυχής, σχεδίου, η διάθεση για σκληρή δουλειά και πάνω από όλα η απόφα-ση να πάει ο τόπος μπροστά.

Εδώ λοιπόν να τονίσω ότι ΠΕΕ και Π/Υ είναι μια καθαρά πολιτική διαδικασία με τους πολίτες και το Δ.Σ. να συζητούν αναδεικνύοντας τις ανάγκες του τόπου και την προοπτική του. Αυτό θα έπρεπε να αναδείξουμε, να αναδείξετε και για ένα άλλο λόγο.

Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα της διάθεσης μας αλλά φέτος και για ένα ιδιαίτερο λόγο: την ανάγκη να πείσουμε την κοινωνία απ' άκρου σ' άκρο του νησιού ότι είμαστε μια κοινωνία, ένας λαός που βλέπει το νησί με το ίδιο μάτι και την ίδια βαρύτητα στην ανάπτυξή του.

Το πετύχαμε αυτό; όχι δυστυχώς.

Γιατί;

Γιατί στην πράξη απαξιώνετε και καταργείτε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Και βέβαια αυτό που λέγαμε από την πρώτη μέρα : «Να είναι κάθε μέρα που περνά καλύτερη από την προηγούμενη», πρέπει να το νοιώθει ο πολίτης καθημερινά.

Πως όμως ;

Με τη διαδικασία που ακολουθήσατε;

Μα αυτή είναι από μόνη της αιτία να μην εγκριθούν ούτε το ΠΕΕ ούτε ο Π/Υ.

Για τη διαδικασία που μπάζει από παντού θα μιλήσουν άλλοι συνάδελφοι.

Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ κύριοι, το σύνολο των πολιτών και βέβαια τις Δημοτικές Κοινότητες που λέγατε ότι λαμβάνατε υπ' όψιν σας και ο ρόλος τους για σας ήταν ιδιαίτερα σοβαρός.

Ας δούμε όμως το περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να σχεδιάσουμε.

Είναι γεγονός ότι οι Εθνικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες από πλευράς οικονομίας.

Είναι όμως οι αντίστοιχες, συνθήκες, από πλευράς απόφασης για αποκέντρωση αρ-μοδιοτήτων , εξορθολογισμού χρήσης και διαχείρισης, πολύ καλύτερες από ποτέ.

Μα πως θα σχεδιάσουμε χωρίς χρήμα; θα πείτε.

Εδώ είναι η δουλειά της δημοτικής αρχής και η μεγάλη της υποχρέωση.

Πόρους ως νησί έχουμε δόξα τω θεώ πολλούς. Η διασφάλιση και σωστή αξιοποίηση τους έχει όμως άμεση σχέση με τη δημοτική αρχή.

Ο σωστός σχεδιασμός, που δεν βλέπουμε, πρέπει να πολλαπλασιάζει τις δυνατότη-τες μας.

Τι βγαίνει όμως από το ΠΕΕ και τον Π/Υ;

Και τα δύο είναι άρρηκτα δεμένα με τη φιλοσοφία σας.

Ποια είναι αυτή;

Η μικρότερη προσπάθεια, η λιγότερη δουλειά αυτή είναι η φιλοσοφία σας, όσο και αν προσπαθείτε να λέτε ότι δουλεύετε εξαντλητικά.

Αν συνέβαινε αυτό θα ήσασταν εντάξει και στα χρονοδιαγράμματα που έβαζε ο δή-μαρχος.

Θυμάστε φαντάζομαι τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του : «Πριν από τα τέλη Φεβρου-αρίου θα έχουμε ολοκληρώσει τα πάντα» έλεγε σ' αυτήν εδώ την αίθουσα αυτάρε-σκα στις πρώτες συνεδριάσεις μας.

Τελικά τίποτα δεν ολοκληρώθηκε στο δίμηνο.

Τι κάνει λοιπόν ο Π/Υ; απλά τις τέσσερεις πράξεις της αριθμητικής.

• ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ προβλήματα και άγχος στους πολίτες.

Πως; μα καταργείτε έργα δρομολογημένα και στους τρεις πρώην δήμους από τις πρώην δημοτικές αρχές και δεν δίνετε απαντήσεις ή αν θέλετε στοιχειωδώς δεν πεί-θετε ότι κάτι θα κάνετε. Γιατί; Δείτε τα έργα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Χωρίς πνοή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πίστη για τα χωριά και την πόλη. Θα τα πουν και άλλοι συνάδελφοι, θα τα πούμε και τις επόμενες μέρες. Μπορούν λοιπόν οι δημότες σε όλο το νησί να μην έχουν άγχος όταν βλέπουν τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να αυξάνονται;

• ΑΦΑΙΡΕΙ πόρους από το νησί.

Πως; Μα δε υπάρχει καμιά ουσιαστική εγγραφή, ακόμα και τα έργα του ΕΣΠΑ τα αφήσατε από έξω. Γιατί; γιατί έχετε παρωχημένη αντίληψη στον τρόπο λειτουργίας ενός δήμου. Έργα που οι τρεις πρώην δήμοι καταφέραμε να εντάξουμε σε όλα τα προγράμματα Εθνικά και Ευρωπαϊκά τα αφήνετε απ' έξω. Αναρωτιέμαι αν είναι αιτία μόνο η παρωχημένη αντίληψη στη λειτουργία ενός δήμου ή και άλλοι λόγοι που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Θα το κάνουμε όμως αν συνεχίσετε σ' αυτή τη ρότα.

Στερείτε όμως πόρους και από τους κοινωνικούς τομείς: Πολιτισμό – Αθλητισμό – Πρόνοια. Καταδικάζεται έτσι τις τοπικές κοινωνίες στο μαρασμό και φοβάμαι ότι το κάνετε ενσυνείδητα.

• ΔΙΑΙΡΕΙ το ΠΕΕ και ο Π/Υ σας το νησί.

Πως; Πίσω όλα τα έργα στους Ηρακλειδείς πίσω και στο Δίκαιο. Δυσανάλογη η κα-τανομή σε σχέση με την πόλη.

Γιατί να αισθάνεται λοιπόν ο κάτοικος του όποιου χωριού μας δικαιοσύνη; Μερίμνησε η δημοτική αρχή για τα ελάχιστα προβλεπόμενα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; ΟΧΙ.

Ποια είναι αυτά τα ελάχιστα; Μα οι κοινότητες έχουν κυρίαρχο λόγο και ρόλο στη σύνταξη και των δύο δηλαδή και στο ΠΕΕ και στον Π/Υ. Ταυτόχρονα έπρεπε να γνωρίζουν τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων τι λεφτά έχουν και σε ποια βάση θα συνεδριάσουν για να προτείνουν τα δικά τους τεχνικά προγράμματα.

Συνεδρίασαν; Επί της ουσίας ΟΧΙ.

Διαιρείτε όμως και τους πόρους που διαχειρίζεστε σε χιλιάρικα, αφού δημιουργήσατε δεκάδες κωδικούς πρακτική της δεκαετίας του '80 που ακόμα και στην περίοδο του κ. Φάκκου έγινε προσπάθεια να ξεφύγουμε απ' αυτές τις πρακτικές οι οποίες δεν οδη-γούν πουθενά.

Στο τέλος είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνετε τίποτα και το λέω με βεβαιότητα. Άλλω-στε το λένε όλοι οι πολίτες που σας παρακολουθούν καθημερινά.

• ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΕ έτσι με όλα αυτά τα αδιέξοδα σας που στο τέλος

γίνονται αδιέξοδα των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να φορτώνονται τα δικά σας αδιέξοδα.

Δεν χρειάζεται, μετά απ' όλα τα παραπάνω, να μπω σε επιμέρους αναλύσεις των κω-δικών του Π/Υ οφείλω όμως να επισημάνω αυτό που όλοι πια οι συνδημότες μας λένε καθημερινά.

Η συνολική παρουσία και συμπεριφορά σας, αυτό το τρίμηνο, που τίποτα δεν πεί-θει ότι θ' αλλάξει τα επόμενα χρόνια, προσθέτει προβλήματα, αφαιρεί από τις δυνα-τότητες αυτού του νησιού, διαιρεί τους δημότες και πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα που με την παρουσία σας δημιουργείτε.

Ειλικρινά, δεν είχαμε την απαίτηση ενός μεγαλεπήβολου ΠΕΕ και ενός αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Τα αυτονόητα θέλαμε ως πολίτες αυτού του νησιού.

Και για αυτά αδυνατείτε όμως.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter