Ο Νίκος Μυλωνάς για τις πολεοδομικές εφαρμογές στο νησί μας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΘΕΜΑ: η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στις Πολεοδομικές εφαρμογές στο νησί μας και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Δίνουμε σε δημοσιότητα την απάντηση της υπηρεσίας για την υπάρχουσα κατάσταση των πολεοδομικών εφαρμογών στο νησί μας. Αφού πήραμε την απάντηση την συζητήσαμε με τους Δημάρχους Δίκαιου και Ηρακλειδών και τις παρατηρήσεις τους τις ενσωματώνουμε στο κείμενο. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κατάρρευσης απαιτούνται πολιτικές που δραστηριοποιούν τους 3 παράγοντες της παραγωγής: την γη, την εργασία και το κεφάλαιο. Ο δήμος μας έχει καθοριστικό ρόλο και ευθύνη για τον παράγοντα ΓΗ. Θεωρούμε την γη ως τον βασικότερο αναπτυξιακό παράγοντα του νησιού μας. Η γη μαζί με τους φυσικούς μας πόρους και την εργασία είναι οι μοχλοί της οποιασδήποτε τοπικής ανάπτυξης. Γι αυτό έχουμε προτείνει και προτείνουμε ξανά την λήψη δανείου για την πλήρη εφαρμογή των πράξεων εφαρμογής των πολεοδομήσεων σε όλο το νησί

Το γενικό συμπέρασμα όμως που προκύπτει από το έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας είναι ότι έχουμε σοβαρό έλλειμμα στην πολιτική γης.

Αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να λυθεί με τις συνεργατικές που προβάλλει η νέα δημοτική αρχή. Η προπαγανδιζόμενη συνεργασία με το Πολυτεχνείο είναι λάθος γιατί δεν μπορεί να οδηγήσει σε μελέτες εφαρμογής αλλά σε προτάσεις. Από το θεσμικό πλαίσιο του το πολυτεχνείο και γενικά τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μας εφοδιάσουν με λύσεις που απαιτούν επαγγελματικές ευθύνες και αρμοδιότητες. Πρόκειται για λάθος που θα το πληρώσει το νησί μας.

Από την άλλη πλευρά ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ. Πιστοποιούν την αδυναμία του δήμου μας. Μπαίνουμε σε μια περίοδο θλίψης και μιζέριας, αφού περικόπηκαν σημαντικά έσοδα. Περικόπηκαν ετήσια έσοδα 1 εκ. ευρώ από κεντρικές κρατικές χρηματοδοτήσεις λογω Μνημονίου. Οι τελευταίες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στέρησαν από τα τέλη παρεπιδημούνταν 2,5 εκ ευρώ. Υπάρχει συρρίκνωση των εισπράξεων λογω της γενικότερης δυσπραγίας. Δρομολογείται η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που θα σημάνει απώλεια 4 εκ ευρώ τον χρόνο. Μεταφερθήκαν στον δήμο μια σειρά αρμοδιότητες και υπαλληλικό προσωπικό χωρίς να συνοδεύονται με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Προτείνουμε στην συγκρότηση επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου από δημοτικούς συμβούλους, με στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών και των παραγωγικών τάξεων που να χαράξει πολιτική σοβαρής διεκδίκησης προώθησης του θέματος.

Για την Σ.Ε.

Ν. Μυλωνάς(δημ. συμβ.)

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter