Ο Νίκος Μυλωνάς για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των βρεφονηπιακών σταθμών δεν διασφαλίζει το συμφέρον των εργαζομένων τους.

Ο κ. Δήμαρχος ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση που δεν του δίνει την αυξημένη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο εσωτερικών και να εξαιρεθεί η συγχώνευση του ΝΠΔΔ Βρεφονηπιακών Σταθμών στη δημοτική επιχείρηση κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για λάθος του κ. Δημάρχου που έχει σχέση με τον λαϊκισμό που κυριαρχεί στην πολιτική του.

1. Με βάσει του τον νόμο (Καλλικράτης) οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα από την ένταξη τους στην δημοτική επιχείρηση κοινωνικής πολιτικής. Ούτε στις αμοιβές της εργασίας τους, ούτε στο εργασιακό καθεστώς, ούτε στα συνταξιοδοτικά τους. Κακώς ανησυχούν.

2. Το θέμα είναι επιχειρησιακό-τεχνοκρατικό και έχει σχέση με το μάνατζμεντ των κοινωνικών υπηρεσιών. Απαιτείται συνολική διαχείριση για να επιτευχθεί μείωση κόστους λειτουργίας. Οι ενοποιήσεις είναι μέτρα που αφορούν τον νέο δήμο. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις την κοινωνία να ενωθεί σε ένα δήμο για οικονομικούς λόγους και εσύ να μην προωθείς την ενοποίηση των μηχανισμών του Δήμου!!! Αυτά τα κάνουν μόνο πολιτικοί όπως ο νυν και ο τέως δήμαρχος. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη της πολιτικής επιλογής του Καλλικράτη τον οποίο υποστηρίζουν και να εξηγήσουν στους εργαζόμενους την λογική της ενοποίησης, πουλάνε φθηνή εκδούλευση. Αρνούνται την αντιστοίχιση των λόγων τους με τα έργα τους και ρίχνουν τα βάρη της ανευθυνότητας τους στην αντιπολίτευση!!! (ο κ. Κυριτσης ως δημοτική αρχή έκανε ότι κάνει σήμερα ο κ. Καισερλης δεχόμενος το αίτημα διατήρησης του ΝΠΔΔ ενώ σήμερα ως αντιπολίτευση το ... αρνείται!!!).

3. Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" ο δήμος μας μπορεί να διαθέτει μόνο ένα ΝΠΔΔ και μια κοινωφελή δημοτική επιχείρηση (ο νόμος επιτρέπει δυο ΝΠΔΔ αν δεν υπάρχει κοινωφελής επιχείρηση). Το ΝΠΔΔ του δήμου και η δημοτική επιχείρηση όμως δεν μπορούν να έχουν κοινούς τομείς δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων. Δηλαδή δεν μπορούν και οι δυο φορείς ταυτόχρονα να ασκούν αρμοδιότητες «κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 75 του Δημοτικού-Κοινωνικού Κώδικα και το άρθρο 94 του "Καλλικράτη". Αν διατηρηθεί όπως είναι σήμερα το ΝΠΔΔ τότε κανένα από τα κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα («Βοήθεια στο σπίτι», παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων-ΚΗΦΗ, κέντρα διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ κ.λπ.) δεν μπορεί να υλοποιείται από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου, αφού ανήκουν στην ίδια κατηγορία αρμοδιοτήτων! (Εξαιρούνται τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών-ΚΔΑΠ που θεωρείται εκπαιδευτική και όχι κοινωνική δραστηριότητα). Το πρόβλημα δεν λύνεται με μεταφορά προγραμμάτων από το ΝΠΔΔ στην επιχείρηση ή το αντίστροφο ώστε να συγκεντρωθούν σε έναν φορέα οι αρμοδιότητες. Κι αυτό γιατί ο "Καλλικράτης" προβλέπει μεταφορά προγραμμάτων (όπως και προσωπικού κ.λπ.) μόνο από τα συγχωνευόμενα ΝΠΔΔ στο ένα και ενιαίο ΝΠΔΔ του νέου δήμου και αντίστοιχα από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις στη μια και ενιαία επιχείρηση του νέου δήμου και όχι από ΝΠΔΔ σε επιχειρήσεις και το αντίστροφο! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να έχουν στους σκοπούς τους πια σχετικές δραστηριότητες και χάνουν μάλιστα όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης στα οποία έχουν ενταχθεί με την απόφαση συγχώνευσης! Σοβαρό πρόβλημα θα έχουν και οι εργαζόμενοι στις δομές και τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων-ΚΗΦΗ, κέντρα διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ κ.λπ. Κι αυτό γιατί μεταφορά προσωπικού προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και επιπλέον η διάταξη αυτή αφορά μόνο επιχειρήσεις που συγχωνεύονται (παρ 4 άρθρο 109 ν. 3852/10). Δηλαδή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου απολύονται σε κάθε περίπτωση! Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχουν δομές και προγράμματα που αν υλοποιούνται μέσω ΝΠΔΔ και όχι από δημοτική επιχείρηση δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ!

4. Θα υπάρξουν κακές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς αλλά αυτό αφορά τις νέες προσλήψεις και την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου που προωθεί η κυβέρνηση. Όμως οι νέες αυτές προσλήψεις έτσι κι αλλιώς θα γίνουν με το σημερινό απαράδεκτα αντεργατικό καθεστώς του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν το θέμα με τις πραγματικές του διαστάσεις. Ότι ως μέλη της ευρύτερης εργατικής τάξης πρέπει να αγωνιστούν για τα κεκτημένα στο κοινωνικό επίπεδο με όλη την κοινωνία. Να αγωνιστούν για την αλλαγή της πολιτικής του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Πρέπει να αποφύγουν την αδιέξοδη ατομικιστική ή στενή-σωματιακή λογική αυτοπροστασίας μέρος του οποίου είναι η άποψη ότι η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των βρεφονηπιακών διασφαλίζουν το μέλλον τους.

Για την Σ,Ε, Ν. Μυλωνάς(δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter