Η Συμπαράταξη Ελπίδας για μεγάλο χρεοφειλέτη του Δήμου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΘΕΜΑ: η συνέχεια της κακής ιστορίας της χορήγηση φορολογικής δημοτικής ενημερότητας σε μεγάλο χρεοφειλέτη του Δήμου μας με απόφαση Δημάρχου

Α. Χθες 13-4-11 στις 10.30 πμ δεχτήκαμε τηλεφωνική πρόσκληση για συνάντηση στο γραφείο Δημάρχου. Παρουσία και των κ.κ. Γ. Κρητικού, Κ. Μακρή, 2 υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, και παρουσία του νομικού εκπροσώπου του επιχειρηματία για ένα διάστημα, έγινε η συνάντηση από 13-30 έως 15.30 μμ. Η απουσία της Δύναμης Αλλαγής παρ ότι προσκλήθηκε τηλεφωνικά αποδεικνύει την συνέχιση μιας παράλογης τακτικής και την συμπλεγματική της συμπεριφορά για ένα ακόμη θέμα που λογω των δικών της πελατειακών σχέσεων με τον επιχειρηματία.

Β. Ο κ. Δήμαρχος απήντησε μόνο στο τρίτο ερώτημα μας: ''...αληθεύει ότι μεγάλος επιχειρηματίας με πολλά χρέη προς τον δήμο μας που προκύπτουν από οφειλές τελών και προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών, απηλλάγη πρόσφατα από την δέσμευση του βάρους φορολογικής ενημερότητας με απλή βεβαίωση σας;''.

Επιβεβαίωσε την κατάσταση και έτσι αποκάλυψε την πρώτη και βασική του πολιτική ευθύνη: ''Ο Δήμαρχος του νησιού μας λύνει εν κρύπτω, ένα θέμα με οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική διάσταση, αγνοώντας τα θεσμικά όργανα και σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις θεσμικών παραγόντων! Το γεγονός αποκαλύπτεται από μια ''μικρή'' παράταξη της αντιπολίτευσης με απούσα την αξιωματική αντιπολίτευση!!! Όταν αυτά και τα δυο συμβαίνουν τότε η πολιτική σκηνή και η δημοκρατία στο τόπο δεν δουλεύει σωστά!!!

Γ. Ο κ. Δήμαρχος εξ αρχής προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα και να διασκεδάσει την υπόθεση. Μας είπε ότι δίνουμε υπερβολική σημασία σε ένα πολύ απλό ζήτημα! ''Βρήκε'' λέει ''μια ακόμη καυτή πατάτα που έπρεπε να την κλείσει με τον πιο ανώδυνο τρόπο για όλους τους εμπλεκομένους, ακόμη και έναντι του συγκεκριμένου επιχειρηματία με τον οποίο είναι σε μια κόντρα από τα παλιά, αλλά που τώρα ως δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τον δει ως δημότη του''...'' υπάρχουν από το παρελθόν στοιχεία εξω-λογιστικής διαχείρισης δημοτικών εσόδων που ταλαιπωρούν τον επιχειρηματία, που μας απέδειξε με στοιχεία ότι έχει πληρώσει τις οφειλές του,.... ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα της περιόδου ....και πιο πολύ από όλα φέρνουν σε θέση απόλυσης δημοτικούς υπαλλήλους''! Έτσι κάτω από την πίεση του επιχειρηματία και την δήλωση του ότι ''ναι τώρα είμαι διατεθειμένος να προσχωρήσω σε ρύθμιση όλων των οφειλών προς τον δήμο μας'' ο κ. Δήμαρχος μας είπε ότι έκρινε σκόπιμο να χορηγήσει την βεβαίωση άρσης της ποινής δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας. ''Προσέξτε εσείς πως θα χειριστείτε το θέμα και οδηγήσετε στα δικαστήρια υπαλλήλους και πολιτικούς''. Ας μας επιτρέψει να έχουμε την αυτονομία των κινήσεων μας και των επιλογών μας. Στην πολιτική ο φόβος και ο εκβιασμός δεν έχουν θέση. Η πολιτική είναι μια υπόθεση συμφερόντων. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να ελαφρυνθεί ή να μπουρδουκλωθεί μια κατάσταση παραπέμπει σε σκοπιμότητες που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Δ. Περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα από τον κ. Δήμαρχο. Η όλη παρουσίαση του θέματος ήταν σκοπίμως πρόχειρη και αόριστη. Δεν μας δόθηκε ένα κείμενο που να εξηγεί κατάσταση του χρεοφειλέτη (κάπου 3,8 εκ. ανέρχονται κατά τα λεγόμενα (πάνω από 4,5 εκ. τα υπολογίζουμε εμείς). Του ζητήσαμε την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας με βάσει την οποία έκανε την άρση του βάρους. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!!! Γιατί δεν μπήκατε σε μια συνολική συμφωνία πριν χορηγήσετε της απαλλαγή; Θα την κάνει λέει τώρα! Το παρελθόν του χρέους (συσσώρευση πάγιας χρεωστικής κατάστασης 12 χρονών έναντι του δήμου) η μη σύνδεση του με το παρόν της κακής οικονομικής κατάστασης του δήμου και πολύ περισσότερο χωρίς να διασφαλίζονται κάποια στοιχεία δέσμευσης για την μελλοντική συνολική διαπραγμάτευσης του, μόνο ως πολιτική λαθροχειρία μπορεί να προσεγγιστεί. Δεν δικαιολογεί την απαλλαγή. Ζητήσαμε την ανάκληση της απόφασης του δημάρχου ως στοιχειώδες μέτρο εξυπηρέτησης του δημοτικού συμφέροντος από ένα επιχειρηματία που αποδεδειγμένα συμπεριφέρεται ως κατακτητής στο νησί μας, δεν δικαιολογεί τα χαμόγελα και την υποβάθμιση του ζητήματος.

Ε. Όλη αυτή η ιστορία θα πάει μέχρι το τέλος της. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί κάτι από μας. Όμως δεν θα συμμετάσχουμε στο κουκούλωμα και στην δημιουργία νέων πληγών όπως: λατομείο, νέο στάδιο Κω, ανταλλαγές υγροβιότοπου, χυτά, κλπ και να καλύπτουμε πολιτικά παιγνίδια. Θα κάνουμε ένα κύκλο επαφών με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα ερευνήσουμε στοιχεία που ειπωθήκαν αλλά δεν μας έδειξαν, θα ξανασυζητήσουμε με τον κ. Δήμαρχο και δημόσια θα προτείνουμε την άποψη μας.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Π. Χατζηνικολάου, Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter