Οι Οικολόγοι Πράσινοι για Σάββα Ξηρό, αυθαίρετα, πυρηνικά, φυτοφάρμακα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ

Με την επιβεβαίωση της καταδίκης της Ελλάδας στο Ευρ. Δικαστήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού στο θέμα της υγείας του. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθεται το θέμα υπόψη της Κομισιόν και ζητούνται κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ώστε όλες οι χώρες μέλη να εφαρμόζουν και επί της ουσίας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το καλοκαίρι του 2002, όταν συνελήφθη βαρύτατα τραυματισμένος, ο Σάββας Ξηρός εκτίει στις φυλακές Κορυδαλλού ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του στην «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη». Όλο αυτό το διάστημα, η υγεία του δεν έχει αποκατασταθεί και ο ίδιος παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα αναπηρίας. Επανειλημμένες αιτήσεις προσωρινής διακοπής της ποινής του προκειμένου να του παρασχεθεί απαραίτητη νοσηλεία σε νοσοκομείο, έχουν απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Για τις απορρίψεις αυτές εκδόθηκε και η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρχικά το Σεπτέμβριο του 2010 και ξανά το Μάρτιο του 2011 με την απόρριψη της προσφυγής του ελληνικού κράτους εναντίον της καταδίκης.

Διαθεσιμότητα να δεχθεί τον Σάββα Ξηρό για επείγουσα νοσηλεία, έχει ήδη δηλώσει το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει προσωρινή διακοπή της έκτισης της ποινής του στις φυλακές Κορυδαλλού, και η σχετική αίτηση θα εξεταστεί τη Δευτέρα 2 Μάιου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

«Η καταδίκη της βίας είναι παράλογο να οδηγεί σε διαιώνισή της», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο ελληνικός οικολογικός χώρος, που εμπνέεται από τη μη βία και είχε το θάρρος να καταδικάσει πολιτικά τη βία των ένοπλων οργανώσεων όταν ακόμη αυτές ήταν στις «δόξες» τους, δε μπορεί να παραβλέψει ότι Κράτος Δικαίου σημαίνει πάνω από όλα όρια σε κάθε εξουσία. Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει στην υπόθεση του Σάββα Ξηρού και ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη ελληνική καταδίκη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Πρέπει όμως να αγωνιστούμε, όχι μόνο για να μην ξαναδώσει λαβή η χώρα μας για τέτοιες καταδίκες, όχι μόνο για να πάψουν να περνούν χωρίς δημοσιότητα και χωρίς κόστος τέτοια σοβαρά θέματα, αλλά και για να είναι ουσιαστική και όχι μόνο τυπική η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών στη χώρα μας. Η Δημοκρατία μπορεί να αφοπλίζει την τρομοκρατία μόνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δυνατότητα να είναι ανθρώπινη και να συγχωρεί είναι πάντα μέρος της βαθύτερης ουσίας της».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ελλάδα

Ο Σάββας Ξηρός συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 βαρύτατα τραυματισμένος από βόμβα που εξερράγη στα χέρια του και από τότε εκτίει ποινή κάθειρξης για σειρά πράξεων που συνδέονται με τη συμμετοχή του σε ένοπλη οργάνωση. Όλο αυτό το διάστημα η υγεία του δεν έχει αποκατασταθεί, και ο ίδιος παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα αναπηρίας (τύφλωση από το ένα μάτι, ελάχιστη όραση από το άλλο, άσθμα, ακουστικά, νευρολογικά και αγγειακά προβλήματα, φλεβική ανεπάρκεια με κίνδυνο ακρωτηριασμού κ.α.).

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Σεπτέμβριο του 2010, το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε για τη μεταχείρισή του με βάση το άρθρο 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1) και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο (2). Η καταδίκη του συνδέεται με την άρνηση να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, ώστε να μπορέσει να εκτίσει την ποινή του. Προσφυγή της Ελλάδας εναντίον της συγκεκριμένης καταδίκης, απορρίφθηκε το Μάρτιο του 2011.

Εξειδικευμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ) έχει δεχθεί να αναλάβει τη νοσηλεία του, εξέλιξη όμως η οποία προϋποθέτει προσωρινή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του στις φυλακές Κορυδαλλού, στην Αθήνα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή των αποφάσεων του ανωτέρω δικαστηρίου από τις χώρες μέλη;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει γι' αυτό;

(1) http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=873498&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

(2) http://www.tovima.gr/society/article/?aid=353378

 

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ: ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με χρηματικά ανταλλάγματα, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αποτελεί εγκληματική ανταμοιβή των δραστών και των πολιτικών πατρώνων τους, που «τα φάγανε μαζί» σε βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της χώρας μας.

Και μόνο ότι συζητά κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, με διακομματικές μάλιστα πλάτες, αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Αν τα κίνητρα είναι όντως εισπρακτικά, ας εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία, εισπράττοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ξεκαθαρίζοντας τις περιπτώσεις καταπατήσεων δημόσιας γης και προωθώντας τις νόμιμες κατεδαφίσεις με έξοδα των υπευθύνων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε ότι η οικολογική κρίση επιδεινώνει σοβαρά και την οικονομική, και απαιτούμε να μελετηθούν με προσοχή οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Επιτέλους, σ' αυτή τη χώρα δεν έχουμε όλοι χτίσει αυθαίρετα».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

 

Να περάσουμε στη μετα-πυρηνική εποχή

Εκδήλωση-συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων στον Πειραιά

Παρασκευή 29 Απριλίου, 7μμ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, Καραϊσκου 111

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα έδειξε πως, 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να είναι παρούσα. Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας απέναντι σε μια ενδεχόμενη καταστροφή; Τι πυρηνικά σχέδια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας και πώς μπορούμε οι πολίτες των Βαλκανίων να τα αποτρέψουμε; Μπορεί η Ευρώπη και ο κόσμος να αντιμετωπίσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο γύρω από αυτά τα ερωτήματα, διοργανώνοντας εκδήλωση – συζήτηση την Παρασκευή 29 Απριλίου, 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Καραϊσκου 111, στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:

Tanay Uyar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (Κωνσταντινούπολη), αντιπρόεδρος της World Wind Energy Association και του Δικτύου EUROSOLAR

Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Θα παρουσιαστεί και βιντεοσκοπημένο μήνυμα από εκπροσώπους του βουλγαρικού αντιπυρηνικού κινήματος και της Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Διευκρινήσεις για παράνομα φυτοφάρμακα και διαχείριση συσκευασιών τους, ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Τρεμόπουλος

Δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος, για τα παράνομα φυτοφάρμακα και για τη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων.

Με αφορμή καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin, ο Μ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Υπολογίζεται ότι το 2010 τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, και στο 5-7% της ευρωπαϊκής. Με βάση τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι στη μάχη για την αποτροπή της διακίνησής τους έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν τι βελτιώσεις προτίθεται να κάνει.

Στην Ελλάδα, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας έτσι με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες. Τα ερωτήματα προς την Κομισιόν αφορούν το κατά πόσο είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, και αν έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων.

«Το κακό με τα φυτοφάρμακα έχει παραγίνει!», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αλλά δεν γίνονται επαρκείς παρεμβάσεις ούτε καν για τα παράνομα φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα είναι, ασυνείδητα κυκλώματα να συνεχίζουν την εμπορία τους, αλλά και πολλοί ανενημέρωτοι αγρότες να τα χρησιμοποιούν. Συσκευασίες και μπουκάλια φυτοφαρμάκων πετάγονται στο περιβάλλον με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα με τη γενικότερη αντίθεσή μας στη χημική γεωργία και τη στάση μας υπέρ της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει τώρα η διακίνηση παράνομων ουσιών και το κάψιμο των συσκευασιών».

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των ερωτήσεων)

Διακίνηση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες για διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα για την ουσία Trifluralin (με παλαιά εμπορική ονομασία Treflan), η οποία έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2008. Η συγκεκριμένη ουσία εφαρμόζεται στο έδαφος από τους αγρότες στις αρχές Απριλίου κατά την προετοιμασία για την καλλιέργεια βαμβακιού και μπορεί να ανιχνευθεί με απλές σχετικά μεθόδους. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο καθώς υπολογίζεται ότι τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, το 2010 και στο 5-7% της ευρωπαϊκής αγοράς[1]. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σοβαρά γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την κατάσταση με την ουσία Trifluralin στη Θεσσαλία και τους ελέγχους που διενεργεί εκεί;

2) Προτίθεται να κάνει βελτιώσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εντονότερους τελωνειακούς ελέγχους;

3) Τι άλλα μέτρα σχεδιάζει για να προστατεύσει τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον;

[1] http://www.express.gr/news/ellada/452455oz_20110406452455.php3

Διαχείριση αγροτικών αποβλήτων

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες[1]. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκομιδή, αλλά δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη διάθεση και τη διαχείριση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται επαρκώς τα γεωργικά απόβλητα και ιδιαίτερα τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων;

2) Έχει λάβει ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τους φορείς διαχείρισης αγροτικών αποβλήτων;

3) Είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης;

[1] http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=63804

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter