Επίσκεψη Ν. Συρμαλένιου σε Σαντορίνη και Νάξο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Πολίτες κόντρα στον Καιρό

Επίσκεψη στη Σαντορίνη και στη Νάξο πραγματοποίησε από τις 7-9/6 ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον Καιρό» Νίκος Συρμαλένιος με κύριο στόχο την καλλίτερη ενημέρωση μας στα θέματα της υγείας, μιας και διαφαίνεται ότι θα συζητηθούν στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.

Από τις ενημερωτικές συναντήσεις με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το αβίαστο συμπέρασμα ότι και στα δύο νησιά η δημόσια υγεία απέχει πολύ από την εξασφάλιση των απαιτούμενων ιατρικών υπηρεσιών, αφού οι ανάγκες, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να καλυφθούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού. Ιδιαίτερα αναντίστοιχες προκύπτουν οι ανάγκες λειτουργίας νοσοκομειακών υπηρεσιών, αφού στη μεν Νάξο, ο ισχύον οργανισμός από το 2001, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία του νοσοκομείου και χρειάζεται η θεσμοθέτηση νέου, ενώ στη Σαντορίνη το νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 40 κλινών δεν λειτουργεί, παρόλο που το κτίριο και σε μεγάλο βαθμό ο εξοπλισμός είναι έτοιμα. Επίσης μεγάλο θέμα αποτελεί η οριστική ρύθμιση και η απρόσκοπτη πληρωμή των εφημεριών, τόσο με την αναντιστοιχία του νόμου σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όσο και με την καθυστέρηση της επιστροφής στη γ' ζώνη που αφορά το νοσοκομείο της Σύρου και τα εποπτευόμενα από αυτό Κέντρα Υγείας, μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης.

Στο Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης τα πιο κρίσιμα προβλήματα είναι η έλλειψη καρδιολόγου (παραιτήθηκε πρόσφατα), η στελέχωση με δύο (2) μόνο αγροτικούς γιατρούς έναντι οκτώ (8) που προβλέπει ο οργανισμός, η έλλειψη οδηγών για τα ασθενοφόρα που δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα επείγοντα περιστατικά, η ανάγκη για διορισμό και δεύτερου ορθοπεδικού αλλά και η κάλυψη και άλλων ειδικοτήτων που σήμερα είναι μονήρεις, ενώ κατεπείγουσα είναι η προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (ελαστικός επίδεσμος, ράμματα, χαρτί υγείας κ.α.), που καλύπτονται από τις φιλότιμες προσφορές του συλλόγου στήριξης του κέντρου υγείας. Επείγον θέμα αποτελεί επίσης η πληρωμή των επί έξι (6) μήνες απλήρωτων υπερωριών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου, κρίσιμα κενά με βάση τον ισχύοντα οργανισμό είναι, η έλλειψη νεφρολόγου που παραιτήθηκε πρόσφατα και έτσι δεν μπορεί να μπεί σε λειτουργία η μονάδα τεχνητού νεφρού, η έλλειψη ακτινολόγου (έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις), η άμεση λειτουργία της αιμοδοσίας για την οποία επίσης έχει δρομολογηθεί προκήρυξη θέσεων ενός αιματολόγου και ενός γιατρού γενικής ιατρικής, καθώς και η κάλυψη πρόσθετων ειδικοτήτων καρδιολόγου, παιδίατρου, παθολόγου και αναισθησιολόγου των οποίων η προκήρυξη απέβη άγονη. Μεγάλο έλειμμα επίσης παρουσιάζεται στο διοικητικό προσωπικό, ενώ οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες που εδώ και πολύ καιρό παραμένουν απλήρωτες από τον εργολάβο. Επίσης σε ότι αφορά τις εποπτευόμενες από τη Νάξο ιατρικές υπηρεσίες της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων, εκεί οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές έως δραματικές, αφού η Αμοργός έχει μόνο ένα (1) οδοντίατρο η Σχοινούσα ένα (1) παθολόγο, ενώ απέβησαν άγονες οι προκηρύξεις γιατρών ειδικοτήτων για την Αμοργό και τα Κουφονήσια. Τέλος η Ηρακλειά και η Δονούσα βρίσκονται σε αναμονή διορισμών ενός γιατρού γενικής ιατρικής.

Στη Σαντορίνη επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος συνοδευόμενος από τον Χρήστο Καντζέλη, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Νίκο Ζώρζο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία του Δήμου καθώς και για τα βασικά προβλήματα του νησιού. Ο Δήμαρχος μίλησε για την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής για εξορθολογισμό των οικονομικών του δήμου και μας ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο ΥΠΕΚΑ, όπου ο κ. Σηφουνάκης τον διαβεβαίωσε ότι προχωρά η τροποποίηση του Π.Δ. 193/90 για τις ΖΟΕ, βάσει της οποίας θα μπορεί να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, καθώς και η μονάδα αφαλάτωσης, δύο ζωτικά έργα για το νησί. Επίσης μας ενημέρωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην επεξεργασία χωροταξικού για όλη τη Σαντορίνη, με ανάθεση μελέτης για το ΣΧΟΟΑΠ και πέραν της περιοχής Οίας που ολοκληρώνεται. Ενα θέμα για το οποίο ζήτησε τη συμβολή της παράταξης είναι, το κατά πόσον το ΣΧΟΟΑΠ θα κατισχύσει του ισχύοντος Π.Δ. ή το αντίστροφο. Τέλος ζήτησε να δούμε και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Θήρας, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για κάθε ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Από την πλευρά τους οι Πολίτες κόντρα στον Καιρό διαβεβαίωσαν το δήμαρχο ότι θα σταθούν αρωγοί στην προώθηση λύσεων για όλα τα θέματα της Σαντορίνης.

Επίσης η αντιπροσωπεία της παράταξης συναντήθηκε στη Σαντορίνη και δήλωσε τη συμπαράσταση μας στους εκπροσώπους των δεκαεφτά (17) συμβασιούχων του υπουργείου πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν καταφύγει σε δικαστικά μέτρα.

Τέλος τόσο στη Σαντορίνη, όσο και στη Νάξο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα μέλη και φίλους της παράταξης, ενώ παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις στο ΖΕΥΣ TV (στούντιο Σαντορίνης) και στο Μεσόγειος FM της Νάξου.

9/6/2011

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter