Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΜΟΥ

Σημαντική για τις συνθήκες της ζωής στο νησί μας!

1. Στις 15 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου προωθεί την αιολική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μια δημοφιλή και αποτελεσματική πηγή ενέργειας και εξηγεί γιατί είναι μια βασική λύση στην κλιματική και ενεργειακή κρίση. Ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Η Αιολική Ενέργεια σήμερα καλύπτει το 4,8% του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη πρώτη ήπειρο παγκοσμίως σε παραγωγή Αιολικής Ενέργειας. Μέχρι το 2020 αναμένεται ότι θα καλύπτεται το 14-17% των αναγκών, ενώ μέχρι το 2030 το 26-35%. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. αναπτύσσεται δυναμικά στον κλάδο της Αιολικής Ενέργειας, μέσω ιδίων έργων και συνεργασιών με μεγάλους οίκους και εταιρείες της Ελλάδος και του εξωτερικού, με στόχο την κατάκτηση του 20% της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ μέχρι το 2012.

4. Με βάση τον ευρωπαϊκό στόχο τοπική πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει διαδικασίες κατασκευής αιολικών πάρκων 20-30 MW, στο νησί μας. Αντ αυτών έχουμε: το Αιολικό πάρκο Κεφάλου (συνεργασια Νομαρχίας και ιδιωτών) είναι 3.8+4,2=8.0MW και στις Κοκκινόγιες-θέση Κουβάς- ιδιωτική επένδυση 2 MW, σύνολο 10 MW.

Ίσως κατασκευαστεί και το προγραμματισμένο της ΔΕΥΑΚ των 1,8 MW για το οποίο διαβάσαμε στις 14-5-2011 δηλώσεις του προέδρου της, ότι:

'' Έτοιμο να  δημοπρατηθεί το Αιολικό πάρκο της ΔΕΥΑ Κω μέσα στο καλοκαίρι . ... δρομολογείται η μελέτη σε  διεθνή διαγωνισμό και εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επιλογή του κατασκευαστή.... η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει μέσα σε 6 μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ...λειτουργήσει....θα δανειοδοτηθεί με 2 εκ. ευρώ από Τράπεζα ...Η απόδοση του έργου θα είναι της τάξεως των 800.000 ευρώ ετησίως. Από αυτά, οι 270.000 θα πηγαίνουν για την απόσβεση του δανείου και οι υπόλοιπες 530.000 για την πληρωμή στη ΔΕΗ των λογαριασμών από την κατανάλωση ρεύματος που κάνει η ΔΕΥΑΚ στο Βιολογικό και στα αντλιοστάσιά της ...''

Mακάρι να μην είναι λόγια.

Αναζητήσαμε την οικονομοτεχνική μελέτη στην ΔΕΥΑΚ αλλά...αναμένεται. Η δημοτική αρχή δεν μας λέει την μέθοδο της κατασκευής σε περίπτωση που δεν υπάρξει τράπεζα να δανειοδοτήσει την κατασκευή, με το σύνολο της απαιτουμένης ίδιας συμμετοχής, μια που δεν υπάρχουν διαθέσιμα από το ταμείο της ΔΕΥΑΚ. Τι σενάρια υπάρχουν για την υλοποίηση του εργου;

5. Καλούμε τον Δήμο να διατυπώσει τοπικό πολιτικό σχέδιο για τις ήπιες μορφές ενέργειας και να εντάξει τα αιολικά και φωτοβολταικα πάρκα στο χωροταξικό σχεδιασμό.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter