Νίκος Μυλωνάς: η τοπική διασκέδαση να αποκτήσει ταυτότητα που ξεπερνά την λογική του bar street της δεκαετίας του ’80

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η τοπική διασκέδαση: Να αποκτήσει περιεχόμενο και χρώμα, να αποκτήσει ταυτότητα που ξεπερνά την λογική του bar street της δεκαετίας του '80!

---Όλοι αναπολούν και λένε: μα πως την δεκαετία του '70 είχαμε μια υποδειγματική πολιτική για την ηχορύπανση και την διασκέδαση και σήμερα μέσα σε συνθήκες ανόδου του βιοτικού επιπέδου και ποιοτικού ανταγωνισμού έχουμε μια απαράδεκτα ενοχλητική και μη αποδοτική για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες κατάσταση;

--- Θα συζητούσαμε 2 σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα την Παρασκευή 17-6-11 αν δεν είχαμε την απαράδεκτη αναβολή του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Τα θέματα ήταν:

1. ''Κανονισμός Χορήγησης Άδειας Λειτουργίας Μουσικής και Χορήγησης Άδειας Παράτασης Λειτουργίας Μουσικών Οργάνων''

2. Λήψη απόφασης έκδοσης κανονιστικής διάταξης για τη λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή της Ιωάννου Ναυκλήρου.

Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν αντιφατική και απογοητευτική. Κάνει μια γενικόλογη ανάλυση της δυσκολίας της περιόδου, επικεντρώνει στην αστυνομική διάταξη 3/96 και στην συνέχεια την καταστρατηγεί! Αφήνει απ έξω κάθε άλλη μορφή περιορισμού της ηχορύπανσης και περιορίζεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία θέλει να πουλήσει προφανείς ''διευκολύνσεις''. Στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού θεσμοθετεί την απεριόριστη παράταση μουσικής τα Παρασκευή, το Σάββατο και σε όλες τις εορτές, ενώ και για τις υπόλοιπες μέρες δεν τίθεται ανώτερο όριο παράτασης! Το αφήνει σκοπίμως κενό! Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δυνατότητα να δοθεί άδεια παράτασης λειτουργίας έχουν τα καταστήματα που δεν έχουν παράβαση για ηχορύπανση ή καταγγελίες περιοίκων και που δεν γειτνιάζουν με κατοικίες. Προϋπόθεση χορήγησης άδειας παράτασης είναι η ομαλή και νόμιμη λειτουργία του καταστήματος για όλο το  τελευταίο έτος (όχι για ένα μήνα του τρέχοντος έτους)! Ο υπό ψήφιση κανονισμός, που σημειώστε εφαρμόζεται εδώ και καιρό ελέω Δημάρχου!!! είναι ένας ελιγμός νομιμοφάνειας. Τα καταστήματα που πάει να εξυπηρετήσει ο κ. δήμαρχος όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν και καταγγελίες και πρόστιμα έχουν πάει σε δικάσιμες.

Είναι σαφές ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής μέσω του κανονισμού αυτού θεσμοθετείται η ασυδοσία στο χώρο της ηχορύπανσης και αυτό είναι καταστροφικό για την ζωή μας, την κοινωνία μας αλλά και για το τοπικό τουριστικό προϊόν. Είναι καταστροφικό και για τους ιδίους τους επαγγελματίες που θέλει να εξυπηρετήσει. Τους εγκλωβίζει στην λογική του ότι καλό είναι ότι αυξάνει αρπα-κολατσίδικα τις εισπράξεις μας! Όμως από χρόνο σε χρόνο τα πράγματα πάνε στο χειρότερο. Τα γνωστά ξεσαλωματικά γεγονότα των Εξαρχείων και της Καρδάμαινας, προκάλεσαν την προϊούσα φθορά του προσφερόμενου προϊόντος διασκέδασης! Οι πελατειακές σχέσεις των εκάστου δημοτικών αρχών από ασπίδα προστασίας αποδείχτηκαν η ταφόπλακα τους!

Αλλα πράγματα πρεπει να προταχθούν! Έχουμε ανάγκη για την βελτίωση του προϊόντος της διασκέδασης. Να αποκτήσει περιεχόμενο και χρώμα. Να αποκτήσει ταυτότητα που ξεπερνά την λογική του bar street της δεκαετίας του '80! Όμως αυτή πρέπει να στηριχτεί πάνω σε αρχές και σε νέο περιεχόμενο που αντιστοιχεί στο σημερινό επίπεδο του διεθνούς ανταγωνισμού των τουριστικών υπηρεσιών. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να δει υπεύθυνα το πρόβλημα και να χαράξει μια πολιτική εκσυγχρονισμού καταφεύγει στα παλιά: διευκολύνσεις, στραβά μάτια, καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων, κλπ. Η ευκολία της συνήθειας και η επανάληψη δεν αφήνουν χώρο για τον εκσυγχρονισμό!

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών διασκέδασης σημαίνει: αξιόπιστο κανονισμό Διαχείρισης Ελεύθερων Χώρων, βελτίωση της κατάστασης στους κοινοχρήστους χώρους, βελτίωση του κυκλοφοριακού, έλεγχος και αστυνόμευση, τήρηση της νομιμότητας, εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα, συνοδά καλλιτεχνικά γεγονότα υπερτοπικής εμβέλειας κλπ. και πάνω από όλα μια συνεχή αναθεωρητική εκσυγχρονιστική λογική στηριγμένη στην γνώμη ειδικών επιστημόνων και ακέραιων πολιτικών αρχών.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter