Ο Νίκος Μυλωνάς για εκποίηση δημόσιας περιουσίας και «διασκέδαση»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Κω

Θέμα: για το ψήφισμα ''για τη διάταξη του άρθρου 23 παρ. 2 του Ν. 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/5/2011), ότι, όλα τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους, αντί του μέχρι σήμερα ισχύοντος νομικού καθεστώτος παρακράτησης του 25%''.

κ. Πρόεδρε

Δεν συμφωνούμε και με τα δυο κείμενα-σχέδια που μας στείλατε. Είναι κείμενα που περιορίζουν την αντίθεση μας στην οικονομική πλευρά της πώλησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ τα βασικό πρόβλημα είναι το πολιτικό θέμα που τίθεται. Διαβάσαμε τα σχέδια του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου και του νόμου εφαρμογής. Δρομολογούνται διαδικασίες που για μας είναι ανεπίτρεπτες.

Νομοθετικά επιβάλλεται η πώληση δημόσιων εκτάσεων, περιουσιακά στοιχεία των Δήμων και των ΝΠΔΔ μέχρι και 100 χρόνια. Εκχωρούν ακόμα και τον αιγιαλό και την παραλία προκειμένου να μαζέψουν 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Η κυβέρνηση μέσω του Εφαρμοστικού νόμου προχωράει στην εκχώρηση αιγιαλού και παραλίας για λιμενικά έργα αλλά και την εκχώρηση του δημόσιου κτήματος που απομένει μετά τις προσχώσεις.

Υιοθετούν το θεσμό της επιφάνειας, δηλαδή της κατασκευής κτίσματος σε δημόσιο κτήμα, χωρίς την πώληση του εδάφους. Η διάρκεια του θεσμού της επιφάνειας φτάνει μέχρι 50 χρόνια. Με μονομερή δήλωση όμως του επιφανειούχου, ο χρόνος διάρκειας μπορεί να φτάσει και στα 80 χρόνια και στην περίπτωση κατοίκων τα 100 χρόνια, ενώ του δίνουν ακόμα και το δικαίωμα «να αποκτήσει το έδαφος».

Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας θα έχει διάρκεια 6 έτη και τα χρήματα που θα εισρεύσουν σε αυτό θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Προβλέπεται δε ακόμα και εμπράγματα δικαιώματα τρίτων να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα για «λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος». Το διοικητικό συμβούλιο είναι διορισμένο 5μελές με 3τή θητεία και σε αυτό μετέχουν Ευρωπαίοι παρατηρητές.

Αυτά οι δεσμεύσεις είναι ανεπίτρεπτες για μια εθνικά ανεξάρτητη χώρα.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε και με τα δυο κείμενα.

Γνωρίζουμε την πολιτική δυσκολία που εχει η δημοτική αρχή να έρθει ακόμη και σε ''φραστική αντίθεση'' με την κυβερνητική πολιτική. Γνωρίζουμε όμως και την ανάγκη να υπάρξει ένα ομόφωνο ψήφισμα.

---Θα συμφωνήσουμε με το ένα από τα δυο κείμενα, όποιο κι αν προκριθεί, εάν και μόνο εάν υπάρξει μια παράγραφος που να δηλώνει την συνολική αντίθεση της κοινωνίας μας στο μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό νόμο.

Η παράγραφος που προτείνουμε να μπει στην αρχή ή στο τέλος του ψηφισματος είναι:

'' το δημοτικό συμβούλιο Κω εκφράζει την αντίθεση του στο συνολικό πλαίσιο υποθήκευσης και εκποίησης της δημόσιας και της δημοτικής περιουσίας στους δανειστές της χώρας μας''.

Εάν η παράγραφος αυτή ή παρόμοια της δεν συμπεριλήφθη εμείς δεν συναινούμε.

Για μας θα ισχύει το ψήφισμα του Δ.Σ. με την παράγραφο που προτείνουμε

Νίκος Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

 

Προς το προεδρείο του δημ. συμβουλίου Κω

κ. Πρόεδρε

Θέμα: χορήγηση ακριβών αντιγράφων θεμάτων 5 και 6 του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 17-6-11

1. ''Κανονισμός Χορήγησης Άδειας Λειτουργίας Μουσικής και Χορήγησης Άδειας Παράτασης Λειτουργίας Μουσικών Οργάνων''

2. Λήψη απόφασης έκδοσης κανονιστικής διάταξης για τη λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή της Ιωάννου Ναυκλήρου.

Θα εφεσιβάλουμε την νομιμότητα των παραπάνω αποφάσεων γιατί με προσχηματικό και κυνικό τρόπο με αυτές τις αποφάσεις παραβιάζεται η καθιερωμένη νομιμότητα της Ελληνικής πολιτείας και το αίσθημα δικαίου της τοπικής κοινωνίας.

Είναι σαφές για μας, και το έχουμε δηλώσει δημόσια ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής μέσω των αποφάσεων αυτών θεσμοθετείται η ασυδοσία στο χώρο της ηχορύπανσης και της διαχείρισης δημοσίου χώρου της Ι. Ναυκλήρου. Αυτό είναι καταστροφικό για την ζωή μας, την κοινωνία μας και για το τοπικό τουριστικό προϊόν. Είναι καταστροφικό και για τους ιδίους τους επαγγελματίες που θέλει να εξυπηρετήσει. Τους εγκλωβίζει στην λογική του ότι καλό είναι ότι αυξάνει αρπα-κολατσίδικα τις εισπράξεις τους! Όμως από χρόνο σε χρόνο τα πράγματα πάνε στο χειρότερο. Τα γνωστά ξεσαλωματικά γεγονότα των Εξαρχείων και της Καρδάμαινας, προκάλεσαν την προϊούσα φθορά του προσφερόμενου προϊόντος διασκέδασης και μας εγκλώβισαν σε μια συμπλεγματική πελατειακή πολιτική που απεδείχθητε καταστροφική για όλους μας, γιατί εμπόδισαν την εφαρμογή μέτρων εκσυγχρονισμού, ανανέωσης και ανάπτυξης των κέντρων της πόλης και των οικισμών μας, ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών αναψυχής και διασκέδασης σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που προσφέρονται στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού μας.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter