Συμπαράταξη Ελπίδας: εργασιακός μεσαίωνας στις μεγάλες επιχειρήσεις της Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Ο εργασιακός μεσαίωνας στις μεγάλες επιχειρήσεις της Κω και ο κοινωνικός τους ρόλος με παρέμβαση του Δήμου

Το γεγονός: ''Επί τέλους! Ήρθε το ΙΚΑ στο ξενοδοχείο που δουλεύω για έλεγχο! Που να δεις τι έγινε! Έτρεχαν δεξιά κι αριστερά τα στελέχη της επιχείρησης ψάχνοντας τους ανασφάλιστους Βούλγαρους, Πολωνούς, Πακιστανούς, Αφγανούς που τους έκρυψαν στο υπόγειο για να μην βρεθούν''!!

Είμαστε σε περίοδο κρίσης με χρεοκοπημένη την χώρα μας. Στο περιφερειακό συμβούλιο της 2-7-11 ειπώθηκε ότι στο Αιγαίο ο δείκτης ανεργίας είναι ο ψηλότερος της χώρας! 22%!

Τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να λυθούν στην βάση της κοινής προσπάθειας.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Ένα 50-60 τις εκατό στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δουλεύουν με ανασφάλιστο, ανειδίκευτο, χαμηλά αμειβόμενο και εισαγόμενο προσωπικό.

1) Οι λεγόμενοι μετεκπαιδευόμενοι από κοινοτικές πρώην ανατολικές χώρες όπως Πολωνοί, Τσέχοι κλπ που παίρνουν 250-300 ευρώ τον μήνα και είναι ανασφάλιστοι. Δεν τηρείται το maximum σε ποσοστό ''εκπαιδευομένων'' στο σύνολο των εργαζομένων.

2) Η δεύτερη κατηγορία είναι οι Ασιάτες, Πακιστανοί ιρακινοί κλπ και αυτοί είναι ανασφάλιστοι με μισθό 300-500 ευρώ. Δεν μπορούν να πάρουν κανένα βοήθημα γιατί δεν υπάρχουν σαν εργαζόμενοι.

3) Οι tours operators φέρνουν από την χώρα τους ενοικιαζόμενους οι οποίοι δεν ασφαλίζονται και ο μέσος μισθός τους είναι 450 ευρώ τον μήνα και με ωράριο από το πρωί ως το βράδυ!

Τα κοινωνικά προβλήματα από αυτήν την κατάσταση είναι πολλά.

Α) Ανεργία στους μόνιμους κατοίκους και στους νόμιμους οικονομικούς μετανάστες που εκβιάζονται σε μείωση μισθού 150-200 ευρώ και περιορισμό ασφάλισης τους στα 100 ένσημα, ίσα-ίσα για να εξασφαλιστεί η ανεργία.

Β) Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με την μικρή και μεσαία οικογενειακή επιχείρηση η οποία δεν μπορεί να δουλέψει με τους όρους της μεγάλης αφού δεν προσλαμβάνει τέτοιους εργαζομένους.

Γ) Χάνονται ασφαλιστικές εισφορές, δεν γίνεται έλεγχος στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρά μόνο σε εστιατόρια και στα μικρά ξενοδοχεία και αυτό φαίνεται βλέποντας τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το κλιμάκιο του ΙΚΑ στην Κω που αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις.

Τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία είναι δραματικά.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί της Κω πρέπει να δείξουν κοινωνική ευαισθησία όχι μόνο ως προς τους εργαζόμενους αλλά ως προς την κοινωνία του νησιού .

Α) πρέπει να τονώσουν τον πρωτογενή τομέα, εάν δεσμευτούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους παραγωγούς του νησιού.

Β) πρέπει να χρηματοδοτήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις βοηθώντας τουριστικό προϊόν του νησιού μας

Γ) πρέπει να σεβαστούν το περιβάλλον. Να χρησιμοποιούν για τις πισίνες τους μόνο θαλασσινό νερό. Να βάλουν μετρητές στις γεωτρήσεις τους, να πληρώνουν βάσει τις κατανάλωσης τους και τα χρήματα να δεσμευτούν για επενδύσεις διαχείρισης του νερού. Όσες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν δικό τους τριτοβάθμιο βιολογικό και όσα κάνουν ανακύκλωση απορριμμάτων να χρηματοδοτηθούν με μείωση τελών ώστε να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.

Δ) με ευθύνη του Δήμου να δημοσιεύεται κατ έτος κατάλογος κοινωνικής προσφοράς των τοπικών επιχειρήσεων ώστε να γίνεται γνωστή η προσφορά τους και να λειτουργεί ως κίνητρο ανάδειξης του ευρύτερου κοινωνικού τους ρόλου.

Ε) Ο δήμος και οι πολιτικές του δυνάμεις πρέπει να βρουν τρόπους άσκησης πίεσης στις επιχειρήσεις στα θέματα της εργασίας και του περιβάλλοντος εκμεταλλευόμενοι κυρίως την πολιτική τους ισχύ, κι όχι να ασχολούμαστε με το ποιος έκανε την διαγράμμιση του Αμπάβρη, κι αυτό να γινεται πρωτοσέλιδο!!!

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter