Νίκος Μυλωνάς: η σχέση Δήμου - ΕΣΠΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω

κοιν: Δημ. Κοιλότητες. Δήμου Κω

ΘΕΜΑ: πρόταση συζήτησης στο Δ.Σ. της σχέσης Δήμου-ΕΣΠΑ (Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης) 2007-13

κ. πρόεδρε

Παρακολουθήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο 2-7-11 την πορεία του ΕΣΠΑ στην πράξη όπως παρουσιάστηκε από την Διαχειριστική Αρχή. Η Περιφέρεια μας (Ν. Αιγαίο) ανήκει στο Στόχο II και αυτό σημαίνει λιγότερη χρηματοδότηση. Οι ευθύνες προηγούμενων αρχών κεντρικής και τοπικής διοίκησης είναι τεράστιες γιατί δεν λήφθηκε υπ όψιν η ιδιαιτερότητα του νησιώτικου χώρου. Στο Πρόγραμμα αντιστοιχούν για το Ν. Αιγαίο 280 εκ € (έναντι 514 εκ. του ΠΕΠ 2000-2006), ενώ συνολικά μαζί με τα άλλα Τομεακά Προγράμματα (ΕΚΤ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας) φθάνουν τα 780 εκ €. Το ποσό για το Ν. Αιγαίο σε σχέση με το συνολικό κονδύλι για όλη την Ελλάδα (31,9 δις) είναι 2,4 %, κάτω από το ποσοστό του πληθυσμού του Ν. Αιγαίου στο σύνολο της χώρας (3 %).

1. Μέχρι σήμερα η απορρόφηση του Ε.Π. Κρήτης/Αιγαίου φθάνει στο 37 %, όμως αυτό συμβαίνει χάριν της πολύ μεγάλης απορρόφησης τους Άξονα "Ψηφιακή Σύγκλιση & Επιχειρηματικότητα" και της απορρόφησης από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κίνδυνος της υπερδέσμευσης κονδυλίων απ' αυτόν τον άξονα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε αδυναμία υλοποίησης δημοσίων επενδύσεων! Πρέπει να οργανώσουμε την εμπλοκή του Δήμου μας στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

2. Το "Ειδικό Πρόγραμμα των 250 εκ'', που θα αντικαθιστούσε τις απώλειες χρηματοδότησης της Περιφέρειας μας, λόγω της ένταξης της στο Στόχο II, θα πρέπει να το ξεχάσουμε, αφού η απορρόφηση του κινείται μόλις στο 3,7 % και οι νομικές δεσμεύσεις του είναι μόλις 22,1 εκ €, ενώ η χρηματοδότηση του προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), που γνωρίζουμε ότι έχει περιοριστεί δραματικά. Έτσι τα ημιτελή έργα : ανάπλαση Τσιγγούρας στην Κέφαλο, πλατείας Α. Αποστόλων στην Αντιμάχεια, παράπλευροι δρόμοι Θεμιστοκλέους στην πόλη δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν και πρέπει να ενταθούν στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου Κω.

3. Μέγας κίνδυνος για το ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου είναι η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της μη καταβολής της εθνικής συμμετοχής στα συνχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Για το Ν. Αιγαίο αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι αντί των 280 εκ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης/Αιγαίου, θα έχουμε διαθέσιμο μόνο το 50 %, δηλαδή 140 εκ, που σημαίνει ότι με βάση τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις το ΕΣΠΑ τελείωσε! Αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα: έργα δίκτυο ακαθάρτων Καρδάμαινας 5,5 εκ. και δίκτυο επεξεργασίας λυμάτων δ. Δικαίου 25,1 εκ. τίθενται σε δοκιμασία. Δεν χωρούν καθυστερήσεις και παιγνίδια από μέρους της νυν δημοτικής αρχής.

4. Υπάρχουν διαθέσιμα για επενδύσεις σε τομείς όπως για παράδειγμα η διαχείριση απορριμμάτων λογω αδυναμίας απορρόφησης. Η δημοτική αρχή πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις προχειρότητες που κάνει μέχρι σήμερα και να δει πως μπορεί να εμπλακούμε στην διεκδίκηση διαθέσιμων πιστώσεων με ώριμες απαιτήσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ΧΥΤΑ ν. Κω.

Συμπερασματικά: Ο στόχοι του Προγράμματος για "αειφορική ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή", δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με τις πολιτικές του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου που εκποιούν τον δημόσιο πλούτο και οδηγούν την μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην εξαθλίωση. Μέσα σε αυτό το τοπίο οι τοπικές δημοτικές πολιτικές επιλογές για επενδυτικές δραστηριότητες αποκτούν κυρίαρχο ρόλο. Το να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα από τους μεγάλους χρεοφειλέτες του Δήμου και το να ανακοστολογησουμε τις δημοτικές υπηρεσίες επιβαρύνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι μονόδρομος. Το να διεκδικήσουμε μέσω του δήμου τον κοινωνικό χαρακτήρας της συγκοινωνίας-ακτοπλοΐας, τον χωροταξικό σχεδιασμό και να αντισταθούμε στις κυβερνητικές πολιτικές fast track εκποίησης του δημόσιου πλούτου και των φυσικών πόρων είναι πολιτικό καθήκον. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που ζητούμε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό μας συμβούλιο σε ειδική σύνοδο του.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter